NATISNI PISAVA

Na seznamu kandidatov za tekmo z Romunijo

Maroh: Premislil sem si zaradi Stojanovića

Avtor: Rok Plestenjak

Ljubljana - Slaviša Stojanović je med kandidate za tekmo z Romunijo uvrstil tudi Dominica Maroha. Branilca, ki je še lani trdil, da ne bo oblekel slovenskega dresa. Premislil si je zaradi selektorja in družine.

Dominic Maroh se je iz Nürnberga, kjer je igral šest sezon, poleti preselil v ''drugoligaški'' Köln. Dominic Maroh se je iz Nürnberga, kjer je igral šest sezon, poleti preselil v ''drugoligaški'' Köln.

Sin slovenskega očeta in nemške matere bi pred tremi leti skoraj nastopil na tekmi slovenske reprezentance. A selektor Matjaž Kek, z njim vred pa tudi navijači, ni dočakal ''slavnostnega'' trenutka. Vedno se je nekaj zalomilo, ponavadi je imelo prste vmes zdravje. Leto dni kasneje naj bi bilo dvomov, ali bo ''nemški'' Slovenec še pripravljen obleči državni dres s Triglavom na prsih, konec. Sloveniji je namreč namenil poslovilno besedo. Tudi na Sportalu. Slovenske predstave na SP 2010 je spremljal po televiziji, a tega ni obžaloval. Še lani nam je dopovedoval, da je odločitev dokončna ter da se v srcu bolj počuti Nemca kot Slovenca. Na začetku novega kvalifikacijskega ciklusa, tokrat za SP 2014, pa je zgodba doživela korenit obrat. Čeprav se je to še nedavno zdelo nemogoče, je sprejel povabilo, tako da se bo prihodnji konec udeležil priprav, nato pa še kandidiral za nastop na tekmi z Romunijo. Kaj je botrovalo odločitvi, da je snedel ''obljubo'' in vendarle pristal na slovensko ponudbo? ''Glavni razlog predstavlja Slaviša Stojanović. Imela sva kratek, a zelo kakovosten in odkrit pogovor. Pojasnil mi je, da bi lahko postal pomemben del moštva ter prispeval k temu, da bi slovenska reprezentanca lažje uresničila cilje. Zdaj sem tudi štiri leta starejši, pridobil sem veliko izkušenj. Drugi razlog, da sem se tako odločil, pa predstavlja moja družina.'' Petindvajsetletni branilec, rojen v Nürtingenu, ne stanuje več na Bavarskem. Odločil se je za selitev v Köln, kateremu bo pomagal do ekspresne vrnitve med najboljše. Sodeč po porazu v uvodnem nastopu čaka ''kozličke'' še težka pot do preboja v bundesligo.

V slačilnici Kölna se druži tudi z Mišom Brečkom, ''starim'' znancem še iz časov, ko je nekaj časa prebil s Kekovimi izbranci. ''Mišo mi je povedal, da v reprezentanci vlada prijateljsko vzdušje in da se bo potrudil, da se bom čimprej privadil na igranje v slovenski izbrani vrsti. Navsezadnje govoriva tudi isti jezik. Mišo je zelo dober igralec, zdaj je tudi kapetan. To je dobra odločitev kluba, saj je trak v pravih rokah,'' je pohvalil Trboveljčana, ki je Maroha že seznanil z razmerami v slovenski reprezentanci ter pričakovanji pred začetkom kvalifikacij za SP 2014.

Z Nürnbergom je igral v prvi ligi, s ''kozlički'' pa je v novo drugoligaško sezono vstopil s porazom v Braunschweigu. Z Nürnbergom je igral v prvi ligi, s ''kozlički'' pa je v novo drugoligaško sezono vstopil s porazom v Braunschweigu. Pin It

O ostalih slovenskih reprezentantih še ni pripravljen veliko govoriti. ''Nekaj igralcev poznam, bom pa lahko kaj več o njih povedal po prvih dnevih, ki jih bomo prebili skupaj. Ima pa Slovenija dobre možnosti za preboj na SP 2014. Če iam dober dan, lahko premaga vsakega tekmeca,'' je prepričan branilec Kölna, ki je konec minulega tedna v uvodnem krogu priznal premoč na gostovanju pri Eintrachtu iz Braunschweiga (0:1), kar pa ''kozličke'' ne odvrača od cilja, da se ekspresno vrnejo med najboljše. Na tekmi z Romunijo želi stopiti na zelenico. ''Ko prejmem vpoklic, ne skrivam tudi želje, da bi igral. O tem pa bo seveda odločal selektor,'' je samozavesten Maroh, sin slovenskega očeta in nemške matere, ki bo, kot vse kaže, sredi avgusta vendarle debitiral v slovenskem državnem dresu.

Preberite še:

Foto: Guliver/Getty Images
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

oglasno sporočilo