Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 12. 2017,
22.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Natisni članek

naj gol NK Maribor NK Maribor Marcos Tavares Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije UEFA liga prvakov Liga Europa Brazilija Porto Alegre Gremio Viole Ljudski vrt Ajdovščina Koper NK Olimpija NK Olimpija Željezničar Ronaldinho Nilton Branko Horjak Jezus Kristus Ciper

Sobota, 2. 12. 2017, 22.30

1 leto

Abeceda Marcosa Tavaresa

Jezus je pot, Tavares pa Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

2

Marcos Tavares | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zdaj je Marcos Tavares na vrhu sam. Po golu, ki ga je pospravil v mrežo Gorice in Mariboru prinesel nove prvenstvene točke, je legendarni kapetan vijoličastih s 131 goli postal najboljši strelec prve slovenske nogometne lige. Ob tem jubileju se lahko še enkrat sprehodite po poti abesede življenja mariborskega nogometnega božanstva.

A kot Ajdovščina. Brazilski nogometaš Marcos Magno Morales Tavares slovi zlasti po zadetkih. V 1. SNL jih je dosegel že 130, kar je skoraj štirikrat več od vseh kartonov (35), ki jih je prejel v slabih desetih letih, odkar igra v Sloveniji. Tavares zagovarja poštenost. Skuša biti vzoren kapetan. Zelo redko prejema kartone. V slovenski prvi ligi je nastopil na 321 tekmah, a prejel le dva rdeča. Prvič je bil izključen 18. maja 2008, ko je Maribor gostoval pri Primorju. V Ajdovščini, nekdanjem pomembnem prvoligaškem središču, je prejel dva rumena kartona. Najprej v 54., nato še v 84. minuti. Drugi rdeči karton je dobil lani v Krškem. Na golovi črti si je zaščitil obraz, ko je proti njemu drvela žoga. Sodnik ni pokazal milosti, ampak na belo točko, Tavaresa pa poslal predčasno pod prho.

B kot Brazilija. Novopečeni slovenski rekorder Tavares in prvi Brazilec, ki je zaigral za NK Maribor, se je rodil 30. marca 1984 v brazilskem velemestu Porto Alegre. Ljubezen do nogometa mu je v prostrani državi petkratnih svetovnih prvakov vsadil oče, ki je igral za Internacional. Tam je prve nogometne korake naredil tudi mariborski kapetan. Bil je brazilski reprezentant do 17 let, si delil slačilnico z Danielom Alvesom in Diegom, pozneje je bil še član izbrane vrste do 20 let, zaradi česar pozneje ni mogel kandidirati za nastop v slovenskem dresu, čeprav ima slovensko državljanstvo.

Leta 2014 je bil žalosten, ker se na svetovno prvenstvo, ki ga je priredila njegova domovina Brazilija, ni uvrstila slovenska nogometna reprezentanca. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2014 je bil žalosten, ker se na svetovno prvenstvo, ki ga je priredila njegova domovina Brazilija, ni uvrstila slovenska nogometna reprezentanca. Foto: Vid Ponikvar

C kot Ciper. Prvi stik z Evropo sega v leto 2007. Pred tem se je v svet odpravil že pri 20 letih in presenetljivo izbral Malezijo, nato se je za kratek čas vrnil domov in dočakal tisto, o čemer sanjari večina brazilskih nogometašev. Odhod v Evropo. Preselil se je na Ciper, kjer pa v dresu tamkajšnjega velikana Apoela iz Nikozije ni pretirano blestel. V ciprskem pokalu je resda dosegel štiri gole, v prvenstvu pa na petih nastopih niti enega. V klubu niso bili preveč navdušeni nad njim in na veliko srečo Maribora, ki je Tavaresa povabil na preizkušnjo, prekinili sodelovanje z vsemi Brazilci. Že prva prijateljska tekma 28. januarja 2008 na Hrvaškem proti Šibeniku je povedala dovolj. Tavares je pustil dober vtis in začel pisati zgodovino.

Č kot Čast. "To je velika čast. Mi smo Maribor," vedno rad poudari dolgoletni kapetan najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba. Kapetanski trak doživlja kot sveto in zelo odgovorno nalogo. Ko je proti Celju vstopil s klopi, mu je soigralec Mitja Viler takoj vrgel kapetanski trak. Ve se, kdo je prvi kapetan. Ko mu ne gre najboljše, se ne skriva za izgovori, pač pa brez obotavljanja prizna, kje je bila napaka. Je samokritičen z ogromno željo, da pomaga Mariboru.

Večkrat ga na Štajerskem obišče oče, nekdanji nogometaš in delavec Internacionala, kluba iz Porta Alegreja. Tam je začel nogometno pot tudi njegov sin Marcos, a se je nato preselil k mestnemu tekmecu Gremiu, aktualnemu južnoameriškemu prvaku. | Foto: Vid Ponikvar Večkrat ga na Štajerskem obišče oče, nekdanji nogometaš in delavec Internacionala, kluba iz Porta Alegreja. Tam je začel nogometno pot tudi njegov sin Marcos, a se je nato preselil k mestnemu tekmecu Gremiu, aktualnemu južnoameriškemu prvaku. Foto: Vid Ponikvar

D kot Družina. Ženo Leticio je spoznal pri 18 letih in skupaj imata štiri otroke, Marcosa (11), Joshuo (7) ter dvojčici Hadaso in Ariello (stari sta pet let), ne pozabi pa omeniti niti Natalie (16), ki živi v Braziliji in je hčerka Leticie iz njene prejšnje zveze. Pobožnemu in nasmejanemu napadalcu Maribora družina pomeni ogromno. Vsak dan moli, da jih lahko nahrani in jim da zdravje. Številčna družina je zelo srečna in zadovoljna na Štajerskem, kjer želi ostati tudi po koncu nogometne kariere ponosnega moža in očeta.

E kot Enajstmetrovka. Najraje dosega zadetke iz igre, usoda pa je poskrbela, da je jubilejni 130. gol, s katerim je izenačil Škaperjev rekordni dosežek, dosegel z bele točke. Po prekršku Dejana Kelharja nad Jasminom Mešanovićem ni bilo nobenih dvomov. Žogo je v roke vzel Tavares, omilil poraz Maribora in se podpisal pod rekord, ki ga je napadal že dalj časa. "To je največ, kar lahko dosežeš," pojasnjuje Brazilec z vijoličastim srcem.

F kot Favela. V mladosti je živel v Porto Alegreju blizu favel, najbolj siromašnega predela velikega brazilskega mesta. Njegova družina ni spadala med premožnejše. Živel je v pomanjkanju, na krožniku se je le redko znašlo meso. Zato danes še toliko bolj ceni uspeh in udobje, ki ga je ustvaril z nogometnimi vrlinami.

Veselje na mariborskem letališču po vrnitvi iz Glasgowa, ko je dosegel zmagoviti zadetek za preboj Maribora v skupinski del lige prvakov (2014/15). | Foto: Sportida Veselje na mariborskem letališču po vrnitvi iz Glasgowa, ko je dosegel zmagoviti zadetek za preboj Maribora v skupinski del lige prvakov (2014/15). Foto: Sportida

G kot Gremio. Aktualni južnameriški prvak Gremio ima pomembno mesto v Tavaresovi karieri. Po mladinski šoli je pri Gremiu debitiral še v članski konkurenci. Nekaj časa si je slačilnico delil tudi s slovitim Ronaldinhom. Tam se je navadil na pojav, na katerega je naletel tudi v Mariboru, in sicer da se zaradi največjega tekmeca ne mara določene barve. Zaradi Olimpije je tako v Ljudskem vrtu strogo prepovedana zelena barva, pri Gremiu, ta prisega na modro, pa je bil primoran iz spomina izbrisati rdečo, zaščitni znak mestnega tekmeca Internacionala.

H kot Horjak. Branko Horjak je legendarni napadalec Maribora, ki je mreže tekmecev polnil kot po tekočem traku. V državnem prvenstvu je v dresu Maribora dosegel 117 zadetkov. Dolgo časa je bil njegov rekord nedotakljiv, pred tremi leti in pol pa ga je po gostovanju Maribora pri novomeški Krki, na katerem je dosegel dva gola, prehitel Tavares. Zanimivo je, da je bil Horjak tudi uspešen trener. Mariborčane je popeljal do pokalne lovorike, večkrat pa je vskočil kot dežurni gasilec. Ko je Tavares prišel v Maribor, je bil njegov prvi trener prav danes 67-letni Horjak.

I kot International Ministry Kairos Slovenija. Tavares podpira dobrodelno društvo, nevladno organizacijo vernikov, katere člani so Slovenci in tuji državljani. Zavzema se za socialno pravičnost in dobrodelnost. Pomaga socialno ogroženim družinam in tujcem pri prilagajanju na novo okolje. Za izvedbo ob pomoči strokovnih sodelavcev skrbi žena Leticia. Mož Marcos je med igranjem nogometa na daljavo opravil študij teologije, tako da občasno opravlja tudi vlogo pastorja.

Nogometna pot slovenskega in mariborskega rekorderja je tesno prepletena z vero. | Foto: Vid Ponikvar Nogometna pot slovenskega in mariborskega rekorderja je tesno prepletena z vero. Foto: Vid Ponikvar

J kot Jezus. "Jezus je pot," je vodilo najboljšega strelca v zgodovini NK Maribor. O Jezusu Kristusu je začel goreče razmišljati med igranjem v Maleziji in v sebi našel mir. "Pomaga mi Jezus. Za vse, kar sem dosegel v Mariboru, je poskrbel on. Na prvem mestu je Bog, nato družina, nato NK Maribor. Smo velika vijoličasta družina," rad poudari kapetan vijolic, znan tudi po tem, da na svet gleda izrazito pozitivno. "Če razmišljaš pozitivno, pridejo dobre stvari. Pa tudi z Bogom in Jezusom. Kar nas uči on, je vedno dobro. Če bomo pozitivni, bo svet boljši," je letos poudaril v sobotnem intervjuju za Sportal. Po vsakem zadetku se zahvali Bogu. To je v soboto storil že 130.

K kot Koper. Največje mesto na slovenski Obali ima posebno mesto v karieri 33-letnega Brazilca s slovenskim potnim listom. Ko je 1. marca 2008 debitiral za Maribor, je gostoval pri Kopru na Bonifiki (1:1). Proti Koprčanom je dosegel tudi prvi zadetek v 1. SNL. Slaba dva meseca pozneje, pisal se je 26. april 2008, je premagal Ermina Hasića, razburljiv dvoboj 30. kroga pa se je končal s 3:3. Dvoboj je potekal na Ptuju, saj so v Ljudskem vrtu potekala gradbena dela zaradi velike prenove štadiona. Trener je bil Horjak. Tavaresu je po strelskem prvencu steklo, saj je na naslednjih dveh tekmah dosegel še tri gole, s tem pa se njegova posebna povezava s Koprom ne končuje. Ko je 26. aprila 2014 odločil zmagovalca na Bonifiki, je dosegel 117. zadetek v vijoličastem dresu, s čimer se je na klubski lestvici strelcev izenačil z rekorderjem Horjakom. Prehitel ga je zelo kmalu …

Ermin Hasić (levo), dolgoletni vratar Kopra, je bil prvi čuvaj mreže, ki ga je Tavares premagal v 1. SNL. | Foto: Vid Ponikvar Ermin Hasić (levo), dolgoletni vratar Kopra, je bil prvi čuvaj mreže, ki ga je Tavares premagal v 1. SNL. Foto: Vid Ponikvar

L kot Ljudski vrt. To je njegov najljubši štadion. In obratno. Ko je pred tekmami predstavljena postava Maribora, gledalci skoraj vedno najbolj bučen in iskren aplavz namenijo kapetanu Tavaresu. Pogosto je junak, njegovi zadetki ali podaje so odločile že marsikateri dvoboj. Navadil se je serijskega osvajanja lovorik, po katerih ostaja na igrišču le še v spodnjem perilu. Vse drugo konča v rokah navdušenih navijačev. Kako bo 6. decembra, ko bo v Ljudskem vrtu ponovno odmevala himna lige prvakov?

M kot Maribor. "Mi smo Maribor," rad poreče. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović gre še dalj in pogosto pripomni, da je Maribor v bistvu Marcos Tavares. Brazilec se je tako navezal na drugo največje mesto v Sloveniji, da bo tu ostal tudi po koncu nogometne kariere. Izzivov mu ne bo manjkalo. Ima nogometno šolo, gostinski lokal, pomaga dobrodelnemu društvu, je pastor … Lahko bi se preselil drugam, na klubski naslov so prihajale ponudbe, nekatere tudi zelo mamljive in konkretne, zlasti s Kitajske, a je vse zavrnil. Želel je ostati zvest Mariboru in mu pomagati graditi zgodbe o uspehu.

Njegova priljubljenost v mestu ob Dravi je ogromna. | Foto: Vid Ponikvar Njegova priljubljenost v mestu ob Dravi je ogromna. Foto: Vid Ponikvar

N kot Nilton Rogerio Cardoso Fernandes. Na Cipru ju je družil portugalski jezik. Krilni napadalec Nilton prihaja z Zelenortskih otokov, majhne afriške države, ki je vedno pomembnejša v svetu nogometa. Slovenijo je spoznal v sezoni 2006/07, ko je igral v Kopru in z njim osvojil pokal. Zanimivo je, da je v finalu pokalnega tekmovanja premagal prav Maribor (1:0), zmagoviti zadetek pa je dosegel poznejši dolgoletni obrambni steber vijolic Aleksander Rajčević. Nekdanji reprezentant Zelenortskih otokov je dve sezoni pozneje prišel v Maribor, ki se je kmalu po njegovem prihodu okrepil še s Tavaresom. Poznanstvo z Niltonom je bilo odločilnega pomena, saj ga je prav on predstavil športnemu direktorju Zlatku Zahoviću. Nilton je v 1. SNL odigral 66 srečanj, med strelce pa se je vpisal desetkrat.

O kot Osem. Tavares si lasti ogromno rekordov. Na enega je še posebej ponosen. Na najhitrejši zadetek v 1. SNL. Zanj je potreboval le osem sekund, dosegel pa ga je v prejšnji sezoni proti Domžalam. Rekord je pristal v brazilskih rokah, zanj pa je zaslužen tudi tedanji soigralec Brazilec Rodrigo Defendi, ki je prispeval podajo. Pred tem je bil rekorder Benjamin Verbič, ki je mrežo Zavrča na dvoboju s Celjem zatresel po 11 sekundah.

Trikrat je bil najboljši strelec 1. SNL. V sezonah 2010/11, 2012/13 in 2014/15. | Foto: Vid Ponikvar Trikrat je bil najboljši strelec 1. SNL. V sezonah 2010/11, 2012/13 in 2014/15. Foto: Vid Ponikvar

P kot Porto Alegre. Rojstno mesto Tavaresa, v katerem živita starša in brata, leži na jugu Brazilije. Je glavno mesto zvezne države Rio Grande do Sul, z okolico vred ima skoraj pet milijonov prebivalcev. Ustanovljeno je bilo leta 1769, v prevodu pa pomeni Veselo pristanišče. To velja tudi za Tavaresa, ki je znan po vedrem razpoloženju in nasmešku. V Porto Alegre se je konec 19. stoletja preselilo ogromno Nemcev, Italijanov in Poljakov. Mesto je svetu podarilo številne nogometne zvezdnike, poleg Tavaresa so se tam rodili tudi Ronaldinho, Tinga in Luiz Adriano, napadalec moskovskega Spartaka, ki se je z Mariborom pomeril prejšnji torek (1:1).

R kot Ronaldinho. Z nekdanjim brazilskim reprezentantom, velemojstrom nogometne igre in enim izmed najbolj spoštovanih kreativnih zveznih igralcev tega stoletja, je sodeloval pri Gremiu. Z Gauchom, takšen vzdevek nosijo prebivalci Porta Alegreja in širne okolice, je treniral nekaj mesecev. Družila se nista le na igrišču, ampak tudi v nočnem življenju. Nekajkrat se mu je pridružil na nočnih pohodih v klube in diskoteke. To je bilo obdobje, ko je znal ponočevati tudi Tavares. Ko je pozneje kot evangeličan spremenil način življenja, je bilo s tem konec. Pred desetletjem je kratek čas nosil dres kluba Porto Alegre FC, katerega lastnik je bil brat Ronaldinha, Roberto de Assis Moreira.

Molitev s sinom v zahvalo bogu po pokalnem naslovu, ki so si ga Mariborčani priigrali leta 2016 v Kopru. | Foto: Vid Ponikvar Molitev s sinom v zahvalo bogu po pokalnem naslovu, ki so si ga Mariborčani priigrali leta 2016 v Kopru. Foto: Vid Ponikvar

S kot Strelec. Tavares je rojeni strelec. Tako dobrega še ni bilo v zgodovini Maribora, zato ne čudijo njegovi številni rekordi, s katerimi je močno dvignil letvico prihodnjim rodovom, ki bi ga želeli prehiteti. Vijoličasti dres nosi že skoraj deset let, a še vedno zadeva tako pogosto, da spada med najboljše strelce v 1. SNL. V Evropi je lastnik izjemnega rekorda, saj je dosegel največ zadetkov na kvalifikacijskih dvobojih (23), v Sloveniji pa je bil kar trikrat najboljši strelec tekmovanja.

Š kot Šampion. Maribor, šampion. To so vzkliki, stalnica in prepoznavni znak skoraj vseh tekem v Ljudskem vrtu. Odkar se je Mariboru pridružil Tavares, vijolice v devetih sezonah prvak niso bile le dvakrat. Enkrat jih je prehitel Koper, drugič pa Olimpija. Tavaresu je kot kapetanu pripadla najslajša naloga, ko je po zadnji tekmi prejel v roke pokal, namenjen slovenskemu prvaku. Šampionu s kapetanom, ki se je na seznamu najboljših strelcev 1. SNL izenačil s Štefanom Škaperjem. Zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bo rekord postal le njegov.

Ko napoči trenutek za slavje, se v nogometnem taboru Maribora zelo rad prileže kozarček penine Marcos. | Foto: Vid Ponikvar Ko napoči trenutek za slavje, se v nogometnem taboru Maribora zelo rad prileže kozarček penine Marcos. Foto: Vid Ponikvar

T kot Tapas by Tavares. To je majhna španska restavracija v Mariboru, poslovni projekt in izziv kapetana NK Maribor. Z njo je popestril dogajanje v starem mestnem jedru, gostom pa prav rad ponudi penino, ki nosi njegovo ime. Penina Marcos.

U kot Učenje. Ko je prišel v Slovenijo, je začutil posebno energijo. Tu si je zgradil družinski dom, vzljubil ljudi, mesto, navade, slovenski nogomet. V želji, da bi se čim prej naučil jezika in se še bolj zbližal z okoljem, je najel zasebno učiteljico. Leta 2013 je dobil slovensko državljanstvo, kar ga je navdalo s posebnim ponosom. Iz leta v leto krepi besedni zaklad in vedno bolje govori slovensko, s tem pa se je še bolj prikupil ljubiteljem nogometa. Ne le Maribora, ampak celotne Slovenije. Ob njem se lahko številni prišleki, na primer z območja nekdanje Jugoslavije, ki bi lahko zaradi slovanskega predznanja hitro usvojili slovenski jezik, a se ne trudijo, le zamislijo. Še naprej namreč komunicirajo v jeziku, ki ostaja priljubljen v slovenskem nogometnem okolju, izhaja pa iz nekdanje Jugoslavije. Tavares se je želel hitro otresti angleščine in naučiti slovenščine. Iz spoštovanja do države, katere potni list mu omogoča, da na tekmah ne spada več med tujce.

V kot Viole. Zelo je navezan na navijače, ki imajo o kapetanu le pohvalne besede. To dokazujejo tudi nagrade vijol'čni bojevnik, ki jo podeljujejo nogometašu, ki s svojim delom izkazuje največjo ljubezen do kluba. To so prepoznali v Tavaresu, sam pa jim zaupanje vrača z zadetki, lovorikami in veseljem. Kako povezan je z navijači, pričajo tudi prizori, ko poprime za megafon in vodi navijanje.

Zlatko Zahović in Marcos Tavares sodelujeta že slabih deset let. Športnemu direktorju NK Maribor je v začetku leta 2008 uspel posel stoletja, saj je pripeljal igralca, ki je zaznamoval zlato obdobje vijolic.  | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović in Marcos Tavares sodelujeta že slabih deset let. Športnemu direktorju NK Maribor je v začetku leta 2008 uspel posel stoletja, saj je pripeljal igralca, ki je zaznamoval zlato obdobje vijolic. Foto: Vid Ponikvar

Z kot Zlatko Zahović. Športni direktor Maribora je leta 2008 iskal zimske okrepitve. Prek Niltona je izvedel za takrat 23-letnega Marcosa Tavaresa, ki se pri Apoelu ni naigral. Brazilec je nogometaše Maribora spoznal na pripravah v Poreču. Po preizkušnji, Maribor je odigral prijateljsko tekmo s Šibenikom in izgubil z 0:2, je bil Zahović, ki je iskal dodano vrednost, zelo zadovoljen. Dobil je vpogled v sposobnosti napadalca, ki ni izstopal s hitrostjo, ampak s točnostjo podaj, ogromno željo in pripadnostjo klubu. Ni se začelo sanjsko, na prvi zadetek je čakal osem tekem, a Zahović je ves čas verjel vanj. V portugalskem jeziku mu je dopovedoval, da bo njegov čas že prišel. To se mu je izplačalo, saj je Tavares kmalu začel dosegati zadetke in postal prvi klubski strelec.

Ž kot Željezničar. Ko se je Maribor 18. julija 2012 v kvalifikacijah za ligo prvakov pomeril z Željezničarjem, se je Tavares ponovno vpisal med strelce (4:1). To je bil že njegov deseti gol v Evropi. Postal je klubski rekorder in prehitel Anteja Šimundžo. Zdaj je že pri številki 25. Od zdajšnjih soigralcev mu je še najbližje Damjan Bohar (4). Zdaj Tavares čaka še na tisto, kar si tako želi. Prvi gol v skupinskem delu lige prvakov. Priložnost ga čaka 6. decembra proti Sevilli.

Pet najlepših zadetkov 17. kroga:

Ne spreglejte