Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 4. 2016,
12.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

Natisni članek

Milan Hosta NK Olimpija NK Olimpija Marko Nikolić Milan Mandarić Blessing Eleke

Torek, 12. 4. 2016, 12.49

6 let, 7 mesecev

Rasistična afera Olimpije odmeva tudi v Angliji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

Odkar je Milan Mandarić predsednik Olimpije, je dogajanje pri zmajih zanimivejše tudi angleškim medijem. Rasistični aferi, ki jo je na nedeljski tekmi z Zavrčem zakuhal trener Marko Nikolić, so podarili veliko prostora. ''Prav je, da se okrog tega dviguje prah,'' meni slovenski športni filozof Milan Hosta.

Na Otoku so o rasistični aferi, ki je močno odjeknila na sončni strani Alp, poročali največji mediji. Tudi BBC in časnik Guardian. O Olimpiji so pisali že v zimskem prestopnem roku, ko se je predsednik Mandarić spogledoval z idejo, da bi v Ljubljano privabil dolgoletnega prijatelja, znanega angleškega stratega Harryja Redknappa. Takrat so se Otočani čudili odločitvi ljubljanskega kluba, da pokaže izhodna vrata trenerju Marijanu Pušniku, ki je Olimpijo popeljal do jesenskega naslova.

Zdaj so se posvetili njegovemu nasledniku Marku Nikoliću in zapisali, da je obdržal svojo službo pri vodilnem slovenskem prvoligašu, obenem pa se opravičil napadalcu Blessingu Elekeju za neprimerne rasistične opazke (idiot črni, op. p.), izrečene v afektu. Povzeli so tudi besede Mandarića, ki je po pogovoru z Nikolićem in Elekejem prišel do sklepa, da dejanje 36-letnega Srba ni bilo uperjeno v rasno pripadnost mladega Afričana.

Hosta: Pri teh stvareh ne smemo popuščati

Primer, ki je vrgel temno senco na delo mladega srbskega stratega in o katerem poroča tudi tujina, pozorno spremlja tudi Milan Hosta. Slovenski športni filozof je znan po tem, da se bori za vrednote v športu in fair play. Ob opazkah, ki jih je trener Nikolić izrekel na nedeljski tekmi Prve lige Telekom Slovenije, ni ostal ravnodušen. ''Prav je, da se okrog tega ne dviguje samo prah, ampak tudi konkretne stvari. Takšne besede vodijo v smer diskriminacije in sovražnega govora, ki lahko za seboj potegnejo še navijače. V teh vročih časih, ki so zdaj, lahko to hitro eskalira v nasilje. Navijaške skupine so bile večkrat uporabljane in zlorabljene v te namene, zato jih je treba ostro obsoditi. Ne smemo popuščati pri teh stvareh. Ko se enkrat na nekaj navadimo, je potem naslednja stvar, ki se zgodi, še bolj potencirana,'' opozarja Hosta.

 | Foto:

Opravičilo vodstva Olimpije, namenjeno Elekeju, ima za dobrodošlo potezo. ''To je prva reakcija, ki je pokazala, da se zavedajo napake. Kaj pa bo iz tega, kako rigorozna bo sankcija, pa je stvar klubske politike in vrednot, ki jih zagovarja, pa tudi same nogometne zveze.'' Prepričan je, da se omenjen primer ne sme reševati le na klubski ravni, saj meče sliko na ves nogomet. ''Dobrodošlo bi bilo, če bi se našla skupna rešitev in bi vsaka stran povedala, kakšni so njihovi standardi. Ko se jih ne bi zadovoljevalo, bi pač sledile sankcije.''

NZS: Poteka postopek zbiranja materiala

Ljubljanski klub se je tako odločil, da bo še naprej sodeloval s trenerjem, ki po prihodu v Slovenijo z Olimpijo sploh še ni izgubil. O tem, koliko ga bo stal nedeljski zaplet, ki so ga posnele televizijske kamere, bo več jasnega, ko bo svoje povedal še disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Na krovni zvezi so nam zatrdili, da omenjenih dogodkov v Ljubljani do nadaljnjega ne komentirajo, hkrati pa pojasnili, da še poteka postopek zbiranja materiala, ki bi lahko privedlo do morebitnega disciplinskega postopka. V tem primeru bi kazen podal disciplinski sodnik. O tem, kdaj bi lahko podal sklepe o kaznovanju, bodo še obvestili javnost.

Spolzek teren v postavljanju meja za sovražni govor

Slovenski športni filozof, ki se rad poglablja v etiko športa, pričakuje od NZS, da bo sankcionirala takšno obnašanje. ''Štadion je občutljiv teren, kjer tudi kakšne politične struje detektirajo, kaj je sprejemljivo oziroma na njem postavljajo meje sprejemljivega. Ko na štadionu postane sprejemljivo, da se zmerjamo z rasističnimi opazkami, postane to sprejemljivo tudi na ulici. V profesionalni ligi so vsi akterji širše družbeno prepoznavni in odgovorni. Nosijo večjo težo.'' Upa, da bodo takšni in podobni primeri v prihodnje obravnavani širše družbeno ter da bo krovna zveza delovala preventivno in obvestila klube, naj bodo še malce bolj rigorozni pri takšnih stvareh.

Marko Nikolić, ki se je v ponedeljek opravičil za dejanje, ostaja trener Olimpije. | Foto: Marko Nikolić, ki se je v ponedeljek opravičil za dejanje, ostaja trener Olimpije.

Spregovoril je tudi o tem, kako hitro se lahko takšni pojavi preselijo med navijače, nato pa ne postanejo le del nogometnih prireditev, ampak tudi širše. ''Navijaška skandiranja predstavljajo spolzek teren v smislu tega, kje bomo postavljali meje za sovražni govor. Če je nam postalo sprejemljivo 'Ubi žabarja ali ubi Štajerca', se lahko to z vidika družbene retorike hitro prenese na druge, recimo na migrante, begunce, če drugače ne gre. Tukaj bi morali biti rigorozni. Res je, da smo del Balkana in neke drugačne kulture od recimo spektakelske ameriške navijaške kulture. Tam gre za zabavo, pri nas pa poteka identifikacija s klubom.''

Perverznost, ki se je zgodila v nogometu

Skrbijo ga ugotovitve hrvaškega sociologa Srđana Vrčana, ki izpostavlja, da se ljubezen v nogometu velikokrat kaže v tem, kako močno sovražiš drugega. ''To je paradoks, ljubezen naj bi bila nasprotje sovraštva. Ravno s tem, ko si tako močen v sovraštvu, vejo, da se postavljaš za svoj klub. To je ta perverznost, ki se je zgodila v nogometu, in se je zavedajo tudi organi reda in pregona. Napočili so časi, ko je treba mejo tolerance spustiti, saj bo lahko mimogrede prihajalo do izgredov,'' je dejal Hosta, ki opozarja, da se lahko neprave besede hitro sprevržejo v dejanja. Zato ga zelo zanima, za kakšno sankcijo se bosta odločila NK Olimpija in Nogometna zveza Slovenije. Če se sploh bosta ...

Ne spreglejte