Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
17. 3. 2018,
15.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

14

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije FIFA UEFA Aleksander Čeferin

Sobota, 17. 3. 2018, 15.29

6 let, 2 meseca

Pri Uefi so se za tak korak odločili prvič

Aleksander Čeferin je kot prvi razkril, koliko zasluži kot predsednik Uefe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

14

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je razkril, kakšno plačo prejema v službi prvega moža krovne evropske nogometne organizacije. Na leto zasluži 1,56 milijona švicarskih frankov bruto. S tem so pri Uefi izpolnili obljubo, ki so jo dali leta 2016 v želji po preglednosti plačil glavnih funkcionarjev svoje zveze.

Davke od bruto plače v vrednosti 1,56 milijona švicarskih frankov, kar znese 1,3 milijona evrov, Aleksander Čeferin plačuje tako v Sloveniji kot tudi v Švici, so še sporočili pri Uefi.

Pri Uefi so potrdili, da je njegova plača določena kot stalni bruto znesek in brez bonitet.

Da jih ne bo prejemal, je Čeferin zaradi afer v vrhu evropskega in svetovnega nogometa iz preteklosti napovedal že pred časom.

V Uefi je zaposlen, zato dobi delovno dovoljenje in mora plačevati prispevke. Odkar se je septembra 2016 preselil v Nyon, kjer si je sam najel stanovanje, stalnega naslova ni spremenil, tako da del davka plačuje v Švici, preostanek pa v Sloveniji.

Plača predsednika Fife Giannija Infantina je zelo podobna tisti, ki jo prejema njegov kolega pri Uefi. | Foto: Reuters Plača predsednika Fife Giannija Infantina je zelo podobna tisti, ki jo prejema njegov kolega pri Uefi. Foto: Reuters

Predsednik Fife ima zelo podobno plačo

Čeferinova plača je skoraj identična tisti, ki jo ima predsednik krovne svetovne nogometne organizacije Gianni Infantino, ki prejme 1,53 milijona švicarskih frankov, le da je Švicar upravičen tudi do bonitet.

V letu 2017 jih ni dobil, saj je Fifa ustvarila 153 milijonov evrov izgube, a naj bi že letos, ko je na sporedu svetovno prvenstvo v Rusiji, ustvarila dve milijardi dobička.

Proračun Uefe v štiriletnem obdobju je skorajda trikrat višji od tistega, ki ga obrne Fifa. | Foto: Getty Images Proračun Uefe v štiriletnem obdobju je skorajda trikrat višji od tistega, ki ga obrne Fifa. Foto: Getty Images

Proračun Uefe močno prekaša Fifinega

Zanimivo je, da Infantino zasluži podobno kot Čeferin, čeprav je proračun Uefe za štiriletno obdobje od enega do drugega velikega tekmovanja (evropskega prvenstva oziroma pri svetovnega prvenstva) občutno višji od tistega, s katerim razpolaga Fifa. Pri tej predvidevajo, da bo od leta 2015 do 2018 obrnila 4,5 milijarde evrov.

Proračun Uefe, katere najbogatejši produkt je liga prvakov, naj bi bil v istem obdobju 12,3 milijarde evrov.

6,1 milijona evrov za plače funkcionarjev na Uefi

Uefa je znižala plače funkcionarjev. | Foto: Reuters Uefa je znižala plače funkcionarjev. Foto: Reuters Ni znano, ali je Čeferin najbolje plačani predsednik šestih celinskih nogometnih organizacij, ki so pod okriljem Fife, saj preostalih pet prejemkov svojih predsednikov za zdaj še ni razkrilo.

Uefa se je za tak korak odločila prvič v svoji zgodovini.

Čeferinova plača pa naj bi bila občutno nižja od tiste, ki jo je prejemal njegov predhodnik na mestu predsednika Uefe Michele Platini.

V zadnjem letu Platinijevega predsednikovanja je šlo za plače funkcionarjev na Uefi 7,35 milijona evrov. Zdaj jih gre 1,25 milijona evrov manj.

Z Uefe so še sporočili, da vsak od njenih šestih podpredsednikov prejme 250 tisoč evrov, medtem ko so člani izvršnega odbora Uefe plačani 160 tisoč evrov na leto.

Nihče izmed njih ni upravičen do bonitet.

Več kot 300 tisoč dolarjev je dobil tudi z naslova Fife za stroške opravljanja funkcije podpredsednika. | Foto: Getty Images Več kot 300 tisoč dolarjev je dobil tudi z naslova Fife za stroške opravljanja funkcije podpredsednika. Foto: Getty Images

Več kot 300 tisoč ameriških dolarjev je dobil tudi od Fife

Čeferin je kot predsednik Uefe avtomatično tudi podpredsednik Fife. S krovne svetovne organizacije so sporočili, da so priznanemu slovenskemu funkcionarju v obdobju 2016-2017 nakazali nekaj več kot 300 tisoč ameriških dolarjev za sprotne stroške opravljanja pomembne funkcije.

Čeferin, ki je bil predsednik Nogometne zveze Slovenije od leta 2011 do 2016, ko je odšel na Uefo in ga je na čelu NZS nasledil Radenko Mijatović, v Sloveniji za delo prvega moža slovenskega nogometa ni prejemal plače.

Ne spreglejte