Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 1. 2015,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2015, 17.57

8 let

Aleš Mertelj: nogometaš, ki je želja vsakega trenerja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi v letu 2014 je bil Aleš Mertelj pomemben član Maribora, ki je nizal uspehe. V reprezentanci ima vse bolj pomembno vlogo.

V letu 2013 je bil reprezentant, ki se je lahko pohvalil z največ tekmami v enem letu, kar 53, lani je bila zgodba podobna. Zbral je štiri manj.

Je eden od nosilcev Maribora, za katerim je nepozabno leto. Začel ga je z šestnajstino finala evropske lige, v katerem se je dobro upiral poznejšemu zmagovalcu tekmovanja, Sevilli. Aleš Mertelj je igral na povratni tekmi, ko je bil v prvi postavi.

K novemu naslovu državnega prvaka je prispeval 15 prvenstvenih nastopov, od tega 14 v prvi postavi. V pokalu, v katerem so vijoličasti izgubili v finalu, je zbral dva nastopa.

V tej sezoni je z Mariborom po prvi polovici na drugem mestu prvenstvene razpredelnice. Mertelj je odigral 14 prvenstvenih tekem, na 12 je bil v začetni postavi. V pokalu, v katerem so se vijoličasti prebili med najboljše štiri, je zaigral enkrat.

Evropa pa je seveda prav posebna zgodba. Tam so Mariborčani po 15 letih čakanja prišli do lige prvakov in se v njej obnesli zelo dobro. Tudi po zaslugi Mertlja, ta je v skupinskem delu tekmovanja igral od prve minute na prav vseh šestih tekmah.

V kvalifikacijah je igral na štirih, le na eni je bil na igrišču od začetka. Prav na najbolj pomembni, na povratni tekmi play-offa, ko so Mariborčani v Glasgowu premagali Celtic z 1:0 in stopili skozi vrata klubskega nogometnega raja.

V prvi postavi pri obeh zmagah

Član reprezentance je bil tudi v letu 2014. In to zelo pomemben. Na kar treh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 je igral od prve minute. Pri zmagah nad Litvo in Švico, v začetni enajsterici je bil tudi na tekmi v Londonu proti Angliji, ko so varovanci Srečka Katanca izgubili.

Tri nastope je zbral na prijateljskih tekmah. Proti Alžiriji, Urugvaju in Argentini. Star je 27 let, pohvali se lahko s 14 reprezentančnimi nastopi.

Zdaj se marljivemu gorenjskemu nogometašu počasi izteka čas za odmevnejši prestop v tujino. A tudi če koraka, ki je želja vsakega nogometaša, ne bo naredil, bo lahko zadovoljen. Še bolj zadovoljen bo njegov trener Ante Šimundža. Kot vsak trener je lahko vesel, da računa na takšnega posameznika.

Ne spreglejte