Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 3. 2019,
12.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Natisni članek

Euro 2020 Izrael Andreas Herzog

Sreda, 20. 3. 2019, 12.03

5 let, 2 meseca

Kdo je Andreas Herzog, selektor Izraela?

Izraelcem uničil sanje, lani pa tako šokiral, da so omenjali celo psihiatra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Andreas Herzog | Andreas Herzog je s 103 nastopi avstrijski rekorder, kar se tiče nastopov za člansko izbrano vrsto. | Foto Sportida

Andreas Herzog je s 103 nastopi avstrijski rekorder, kar se tiče nastopov za člansko izbrano vrsto.

Foto: Sportida

Izrael, prva reprezentanca, ki bo poskušala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2020 pokvariti načrte Sloveniji, ima selektorja z nenavadno zgodbo. Vodi ga Avstrijec, ki je leta 2001 postal nočna mora izraelskih navijačev, saj je nogometašem v Sveti deželi povzročil zelo boleč udarec. Kdo je sploh Andreas Herzog?

Andreas Herzog
Sportal Selektor Izraela dan po Keku razkril svoja orožja

Dunajčan, ki je lani dočakal abrahama, velja za nogometnega otroka Admire Wacker. Pri 15 letih je potrkal na vrata dunajskega Rapida in hitro poskrbel, da se je o njem razpredalo kot o enem najbolj nadarjenih avstrijskih nogometašev v zvezni vrsti.

Klubska legenda Werderja in Rapida

Pri Bayernu je sodeloval tudi z Jürgenom Klinsmannom. | Foto: Reuters Pri Bayernu je sodeloval tudi z Jürgenom Klinsmannom. Foto: Reuters Tri dni po 18. rojstnem dnevu je Andreas Herzog dočakal krstni nastop za zeleno-bele, v igro ga je poslal tedanji trener Rapida Otto Barić. Pri 21 letih je nastopil na prvem velikem tekmovanju, ko je zastopal barve Avstrije na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji.

Ko je postalo avstrijsko prvenstvo premajhen izziv zanj, se je odpravil v Nemčijo. Postal je igralec Werderja iz Bremna, z njim postal nemški prvak, osvojil tudi pokal, nato pa se iz severnega dela Nemčije preselil na Bavarsko, veliko bliže domovini. V sezoni 1995/96 je spoznal blišč enega največjih evropskih klubov, Bayerna iz Münchna, kjer si je delil slačilnico tudi z Jürgenom Klinsmannom. Pozneje sta obudila prijateljstvo, a ne na igrišču, temveč na klopi, saj sta sodelovala kot člana strokovnega vodstva ZDA.

Herzog je pri Bayernu ostal le eno sezono. Osvojil je tudi pokal Uefa, a v sklepnem dejanju evropskega tekmovanja ni igral. V finalu je Bayern po dveh tekmah ugnal Bordeaux, za katerega so igrali tudi Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu in Christophe Dugarry, Herzog pa je dvakrat zapored obsedel na klopi.

Kariero sklenil v ZDA

Največje uspehe v nemški bundesligi, v kateri je dosegel 60 zadetkov, je izkusil v dresu Werderja. | Foto: Reuters Največje uspehe v nemški bundesligi, v kateri je dosegel 60 zadetkov, je izkusil v dresu Werderja. Foto: Reuters Ker pri Bayernu ni igral toliko, kot bi si želel, se je vrnil v mesto največje nogometne sreče, k Werderju in leta 1998 ponovno okusil nastop na mundialu. To je bilo še zadnje svetovno prvenstvo, na katerem je nastopila Avstrija. Zgodilo se je pred 21 leti v Franciji.

Nemška bundesliga je predstavljala njegovo okolje vse do leta 2002, ko se je Herzl, kot se ga je oprijel vzdevek v Bremnu, vrnil v rojstni kraj in znova oblekel zeleno-beli dres Rapida. Pričakal ga je kapetanski trak, izbran je bil v najboljšo enajsterico v zgodovini kluba, nato pa ga je premamila mikavna ponudba iz ZDA.

Star je bil 36 let, zanj se je zanimal Los Angeles Galaxy, ambiciozni klub iz lige MLS, ki je željo po napredku udejanjal zlasti prek prihodov izkušenih evropskih zvezdnikov. A pri avstrijskem prišleku telo ni več moglo slediti glavi. Herzog je leta 2004 ocenil, da ne zmore več igrati nogometa na ravni, ki bi ga zadovoljevala. Oznanil je slovo.

Začasni selektor, ambasador, pomočnik ...

Fifa je naredila izjemo in mu dovolila, da je na jubilejni 100. tekmi za reprezentanco nosil številko 100. | Foto: Reuters Fifa je naredila izjemo in mu dovolila, da je na jubilejni 100. tekmi za reprezentanco nosil številko 100. Foto: Reuters Preselil se je med trenerje. Kot eden najboljših avstrijskih nogometašev zadnjih desetletij je ekspresno prejel ponudbo, o kateri zaman sanjajo mnogi avstrijski strategi. Pri navijačih je bil izjemno priljubljen, zato se mu ni bilo treba sprva dokazovati v klubskem svetu, ampak je po odhodu Hansa Krankla takoj postal vršilec dolžnosti selektorja Avstrije. To je trajalo le kratek čas, vodil je le dve tekmi in hitro okusil, kako trd zna biti selektorski kruh.

Nato je postal ambasador Eura 2008, ki sta ga gostili Avstrija in Švica. Slovenski severni sosedje so imeli velike načrte z reprezentanco. Leta 2006 je postal pomočnik selektorja Josefa Hickersbergerja, po Euru 2008, na katerem se Avstrija ni proslavila, saj je izpadla v skupini, pa je nekaj časa pomagal še Karlu Brücknerju, nato pa se posvetil delu z mladimi in postal selektor izbrane vrste do 21 let. Ne za dolgo, saj se je leta 2011 ponovno odpravil čez veliko lužo.

Klinsmannu pomagal pet let

Z Werderjem je osvojil nemški naslov in dve pokalni lovoriki. | Foto: Reuters Z Werderjem je osvojil nemški naslov in dve pokalni lovoriki. Foto: Reuters V ZDA ga je povabil nekdanji klubski soigralec pri Bayernu, sloviti Nemec Klinsmann. Herzog je postal njegov pomočnik in pri tem delovnem položaju vztrajal kar pet let. Vmes je vodil tudi ameriško reprezentanco do 23 let, s katero mu je spodletelo v boju za nastop na olimpijskem turnirju v Riu, leta 2016 pa si je lahko končno privoščil daljši počitek. Klinsmann je izgubil službo, z njim je odšel tudi Avstrijec.

Dve leti ni sodeloval z nobeno reprezentanco, nato pa se je ponovno vrnil na veliki oder, saj je lani poleti prejel ponudbo iz Izraela. Navijači iz Svete dežele so bili šokirani, da je vodstvo zveze na odgovorni stolček pripeljalo nekdanjega avstrijskega reprezentanta, ki je leta 2001 porušil sanje Izraelcev o nastopu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2002. In to na kakšen način!

Berkovic: Izbor Herzoga je velika sramota

Leta 2001 je Herzog Izraelu uničil velike nogometne sanje. | Foto: Reuters Leta 2001 je Herzog Izraelu uničil velike nogometne sanje. Foto: Reuters Nekdanji izraelski nogometni zvezdnik Eyal Berkovic, ki je najboljša leta podaril otoškim klubom, zlasti West Hamu, Celticu in Manchester Cityju, je šel celo tako daleč, da je zaradi prihoda Herzoga javno okrcal vodstvo zveze.

''Kdor se je odločil za to potezo, potrebuje pomoč psihiatra. Za osebo, ki bi sprejela tako odločitev, ne poznam drugačne poti. To je velika sramota. S kakšno željo bodo na tekmo hodili navijači Izraela? Da si ogledajo tekmo, na kateri bo njihove ljubljence vodila osovražena oseba?'' je bil Berkovic besen na izbor novega selektorja.

Josip Iličić
Sportal Prišel, da bi izpolnil drzne napovedi Zlatka Zahovića #video

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek in druščina že v Izraelu
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek napada zgodovinski podvig, o katerem je lahko Slovenija le sanjala

Veliki cilj: Izrael na EP 2020

Po številnih letih delovanja v ZDA ima spet opravka z evropskimi tekmeci. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po številnih letih delovanja v ZDA ima spet opravka z evropskimi tekmeci. Foto: Guliverimage/Getty Images Pri izboru je imel prste vmes Avstrijec Willi Ruttensteiner. Junija 2018 je postal športni direktor izraelske nogometne zveze, le dva meseca pozneje pa sklenil dogovor z rojakom, ki je bil lačen novega dokazovanja. ''Izraelska reprezentanca v zadnjih letih ni pokazala tistega, kar je sposobna. To želim spremeniti. Biti selektor Izraela je velika čast, privilegij in izziv. Izrael bi rad popeljal na Euro 2020,'' je povedal, ko je sprejel odgovorno vlogo. Cilj se od lani do danes ni spremenil.

Euro 2020 ostaja na seznamu velikih želja. Na EP 2020 se bosta iz skupine G prebili najboljši izbrani vrsti od šesterice (Poljska, Avstrija, Izrael, Slovenija, Severna Makedonija in Latvija). Izrael ne skriva želje, a tako velja tudi za preostalih pet. Tudi za Slovenijo!

Zakaj je postal Herzog leta 2001 osovražena oseba v Izraelu?

Hrvat Otto Barić je bil kot selektor Avstrije zelo navezan na Herzoga. | Foto: Reuters Hrvat Otto Barić je bil kot selektor Avstrije zelo navezan na Herzoga. Foto: Reuters Izrael je v kvalifikacijski skupini za SP 2002 zasedel tretje mesto in izpadel. Če bi bil drugi, bi zaigral v dodatnih kvalifikacijah, a mu je za las spodletelo. V skupini je bila prepričljivo najboljša Španija, ki je pozneje na SP 2002 v uvodnem nastopu premagala Slovenijo s 3:1. Skupinski del kvalifikacij je končala brez poraza. Drugo mesto je osvojila Avstrija, Izrael pa je zaostal tri točke in se obrisal pod nosom za nastop v končnici. Od njega ga je ločilo le nekaj minut. Izrael in Avstrija sta se namreč pomerila v zadnjem krogu. Če bi zmaga ostala doma, bi Avstrija ostala na tretjem mestu.

Na državnem stadionu Ramat Gan je 27. oktobra 2001 dišalo po veliki domači veselici, saj je Izrael v 55. minuti prešel v vodstvo. Z 1:0 je vodil vse do konca rednega dela, moral bi vzdržati le še sodniški dodatek. Nato pa je sledil velik šok. Sodnik je dosodil prosti strel za Avstrijo, žogo pa je v svoje roke prijel Herzog. Takratni nogometaš Rapida je prevzel odgovornost in na začudenje polnih tribun zatresel izraelsko mrežo. Avstrijci so izenačili na 1:1, ostali neporaženi in skrušili srca domačih privržencev.

Zadetek Herzoga, ki je pahnil Izrael v veliko žalost:

Herzog zaradi tega med nogometnimi zanesenjaki na tem delu sveta ni bil deležen pretiranih simpatij. Predstavljal je prizor iz nočne more, enega najbolj osovraženih nogometnih obrazov v Izraelu. Avstrija je pozneje v dodatnih kvalifikacijah za SP 2002 pogorela.

Proti Turčiji je na Dunaju izgubila z 0:1, v Istanbulu pa kar z 0:5. Turki so prejeli vozovnico za SP 2002, kjer so navdušili in osvojili zgodovinsko tretje mesto, Izraelcem pa je ostal žalosten spomin na zamujeno priložnost. Nov izziv jim je predstavljal Euro 2004, kjer pa so ostali brez dodatnih kvalifikacij tudi po zaslugi Slovenije, ki je bila pod taktirko Bojana Prašnikarja uspešnejša in je v skupini zaostala zgolj za velesilo Francijo.

Doma zmaguje, v gosteh izgublja

Spada med najboljše avstrijske nogometaše v zgodovini. | Foto: Reuters Spada med najboljše avstrijske nogometaše v zgodovini. Foto: Reuters Danes izraelska javnost Herzoga, s 103 nastopi še danes avstrijskega rekorderja po številu odigranih tekem v državnem dresu (dosegel je 26 zadetkov), doživlja bistveno drugače. Številni navijači so že pozabili na udarec, ki jim ga je povzročil pred davnimi 18 leti. Kot selektor se še dokazuje, a mu gre, sodeč po rezultatih, vedno bolje.

Prvi test je imel lani v ligi narodov. Selektor Izraela je postal v začetku avgusta, dela pa ni začel najbolj spodbudno, saj je mesec dni pozneje v prvi tekmi izgubil v gosteh proti Albaniji. Nato je popravil vtis z domačo zmago nad Škotsko (2:1), nato pa v Beershebi, kjer je leta 2017 nastopil Maribor in si tam tlakoval pot v ligo prvakov, premagal Albanijo z 2:0. Naskakoval je celo prvo mesto, a je v odločilnem srečanju za napredovanje v razburljivem srečanju izgubil v Glasgowu z 2:3.

V ligi narodov pokazal napredek

Dvakrat je bil vršilec selektorja Avstrije, zdaj pa se bo prvič kot samostojni selektor preizkusil v kvalifikacijskem ciklusu za veliko tekmovanje. | Foto: Reuters Dvakrat je bil vršilec selektorja Avstrije, zdaj pa se bo prvič kot samostojni selektor preizkusil v kvalifikacijskem ciklusu za veliko tekmovanje. Foto: Reuters Zanimanje javnosti za reprezentanco po tem, ko je postal selektor Herzog, sprva ni bilo veliko. Prvo tekmo si je v Hajfi, kjer bo v četrtek gostovala Slovenija, ogledalo le deset tisoč gledalcev, tako da je bila zasedena zgolj tretjina vseh sedežev, na drugi tekmi pa je bilo že bolje, saj je bil stadion v Beershebi proti Albaniji skoraj poln. Zasedenih je bilo 14.950 od 16.126 mest.

Izrael je v ligi narodov osvojil drugo mesto in pokazal napredek glede na kvalifikacije za SP 2018, kjer je v skupini zaostal za Španijo, Italijo in Albanijo, razočaranje pa je bilo tako veliko, da je Elisha Levy odstopil s položaja selektorja. Njegov naslednik Herzog bo imel to čast, da bo kot prvi preizkusil moč Kekove zasedbe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2020, žreb pa je poskrbel, da se bo v skupini pomeril tudi proti rojakom, rodno domovino Avstrijo.

V tem pogledu ne bo edini v skupini G s takšno ''težavo'', saj bodo mešani občutki v obračunih z domovino prevevali tudi nekdanjega selektorja Slovenije, danes pa novopečenega selektorja Latvije Slavišo Stojanovića. Zanimivo je, da se je Ljubljančan, ko je leta 2011 debitiral na slovenski klopi, najprej pomeril prav proti ''Herzogovim'' ZDA in v Stožicah izgubil z 2:3. Osem let pozneje se bosta srečala v povsem drugačni vlogi …

Jaka Bijol
Sportal Ni več "ta mali", se pa še vedno počuti kot novinec
Petar Stojanović
Sportal Kek bi mu potrgal ušesa, on mu daje prav #video
Bojan Jokić
Sportal Kapetan brez črnega madeža, ki se je nehote znašel sredi vroče debate
Luka Zahović
Sportal Zahović razkril, kaj mu je priznal Skomina, a mu tega ne zameri
Jan Oblak
Sportal Po enem letu se je vrnil Jan Oblak in odgovarjal na neprijetna vprašanja
Ne spreglejte