Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 8. 2013,
21.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maribor liga prvakov liga prvakov kvalifikacije

Torek, 6. 8. 2013, 21.59

8 let

Ante Čačić, sedi, pet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maribor je pred domačimi navijači v povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov remiziral proti Apoelu z 0:0 in se prebil v nadaljnje tekmovanje.

Domači trener Ante Čačić se je nasprotniku po robu postavil z enajsterico, ki smo jo napovedali. Z dvema agresivnima vezistoma na sredini igrišča, Alešem Mertljem in Željkom Filipovićem, medtem ko se je Goran Cvijanović premaknil malce bolj proti nasprotnikovim vratom. Marcos Tavares je bil tokrat edini pravi napadalec v vrstah Maribora.

Velika priložnost kapetana

V prvi polovici prvega dela igre je bilo bolj malo razburljivega dogajanja na zelenici, kar je bila seveda voda na mlin Maribora. V prvih minutah sploh nič, prvi strel na tekmi smo videli šele po devetih minutah igre. Po podaji Mertlja je z volejem z 18 metrov sprožil Damjan Bohar, ki je bil tudi tokrat med najbolj razpoloženimi vijoličastimi možmi. Nekdanji nogometaš Mure je tekmo sicer začel na desnem krilu, potem pa z Agimom Ibraimijem zamenjal stran. Že štiri minute za tem stoodstotna priložnost za Maribor. Najprej je po levi strani prodrl Mertelj, podal v sredino, a slabo. Tavares, ki je bil v sredini, ni dočakal žoge. V isti akciji je potem Martin Milec, ki že nekaj časa kaže reprezentančno formo, poslal predložek naravnost na glavo Tavaresa, a se kapetan ni izkazal in iz zelo ugodnega položaja meril čez gol. Zapravil je stoodstotno priložnost.

Apoel skorajda do vodstva ob koncu prvega polčasa

Šele po 27 minutah igre so do prve priložnosti prišli Ciprčani, ko je po levi strani prodrl Nektarios Alexandrou, a je njegov strel blokiral Aleksander Rajčević in žogo odbil v kot. Prav to je bila akcija, ki je prebudila goste. V naslednjih minutah so namreč nenehoma ogrožali mariborski gol. K sreči le pet minut in neuspešno. Po strelu Gustava Manduce z 18 metrov v 32. minuti, ki je meril čez gol, se je pritisk Ciprčanov spet polegel. Takoj je imel na drugi strani spet priložnost Maribor. Tavares je s hrbtom obrnjen proti golu prejel žogo na nasprotnikovi polovici in z odlično globinsko podajo preluknjal obrambo Apoela. Veliko priložnost je imel Cvijanović, ki je z desne strani prišel sam pred gol Apoela, stekel v kazenski prostor in streljal, a je žoga zletela malce mimo leve vratnice gostov. V 35. minuti je za Apoel spet poskušal kapetan Alexandrou. Streljal je z 18 metrov, a je bil Jasmin Handanović na mestu. Žogo je odbil v kot. Potem se je igra umirila in zdelo se je, da do konca prvega polčasa ne bo razburljivejšega dogajanja. Zmotili smo se. Ciprčani bi v zadnji minuti polčasa skorajda prišli do vodstva. Najprej je v 44. minuti streljal Manduca, a ni bil dovolj natančen, malce za tem pa je imel stoodstotno priložnost Esmaël Goncalves, ki je prišel do strela z nekaj metrov. Žoga bi šla v gol, a ji je pot v mrežo z odličnim posredovanjem preprečil Milec. Maribor je na polčas odšel z rezultatom, ki ga je vodil naprej.

Ciprčani spet neuspešno simulirali enajstmetrovke

V drugem delu igre so bili gledalci prvič na nogah v 56. minuti. Na levi strani kazenskega prostora Maribora je Mileca preigral Alexandroua, šel mimo njega in padel. Ciprčani so zahtevali enajstmetrovko, a bili – podobno kot pred šestimi dni v Nikoziji – razočarani. Sodnik je odmahnil z roko, kapetanu Apoela pa zaradi simuliranja pokazal rumeni karton. Le minuto za tem je bilo vroče na nasprotni polovici. Po lepi podaji Mertlja je do strela z leve strani kazenskega prostora prišel Bohar. Ni okleval, takoj je udaril po golu, a slabo. Lahek plen za nasprotnikovega vratarja. V 63. minuti je po podaji Ibraimija do strela iz zelo ugodnega položaja prišel Cvijanović. Meril je prefinjeno, gledalcem je za nekaj trenutkov zastal dih, a žoga je za las zgrešila cilj.

Domači trener je poskušal z menjavami spremeniti ritem, po 72 minutah igre je menjal tudi Čačić. A po sili razmer. Zaradi poškodbe je moral z igrišča Arghus. Namesto njega je na zelenico pritekel Aleš Mejač, ki sicer ni osrednji branilec, kar je pomenilo, da se je v osrčje obrambe preselil Filipovič, Mejač pa je zaigral na sredini.

Duh Zinedina Zidana v Ljudskem vrtu

V 80. minuti strel Manduce, a se je Handanović izkazal z obrambo. Deset minut pred koncem tekme nova menjava hrvaškega trenerja. Omaganega Tavaresa, ki je pretekel ogromno, je nadomestil Nusmir Fajić. Skorajda istočasno je zadnjo potezo povlekel tudi Paulo Sergio. V ogenj je poslal nevarnega Stathisa Aloneftisa.V 83. minuti velika priložnost za Apoel, z nekaj metrov je do strela z glavo prišel Goncalves in k sreči zgrešil. Zapravil je stoodstotno priložnost. Takoj za tem je Čačić še zadnjič menjal. Z igrišča je odšel Ibraimi, prav tako vidno izmučeni, nanj pa pritekel mladi Amir Dervišević. Dve minuti za tem velik veter v jadra Maribora. Zaradi nepotrebnega prekrška je neposredni rdeči karton dobil prav Goncalves, ki je malce pred tem zapravil veliko priložnost. Podobno kot Francoz Zinedine Zidane v nepozabnem finalu svetovnega prvenstva 2006. Ob tej povsem upravičeni sodniški odločitvi se je trener gostov Paulo Sergio, ki se je že tako ali tako vselej pritoževal nad odločitvami sodnikov, zelo razburil in si prav tako prislužil izključitev.

Rekordnih sedem minut podaljška

Ko se je redni del igre v Mariboru iztekal, so gledalci z zanimanjem spremljali četrtega sodnika in njegov semafor ter se spraševali, koliko podaljška bo pokazal. Dve minuti, morda tri? Potem pa šok. Sedmica se je izpisala na sodnikovem semaforju. Nekaj, kar ne vidimo skorajda nikoli, se je tokrat zgodilo. Pa čeprav tisti, ki odloča o tem, ni imel razlogov, da bi za toliko podaljšal sicer razburljivo tekmo. Kljub očitni pomoči sodnika se izid do zadnjega sodnikovega žvižga ni spremenil in Mariborčani so se skupaj z zvestimi navijači začeli veseliti novega evropskega uspeha. Novih še vsaj osmih tekem v Evropi in novega napada na sanjsko ligo prvakov. Največ zaslug prav gotovo pripada trenerju Čačiću, ki je tudi tokrat z odlično taktiko praktično ustavil nasprotnika in ostaja neporažen na klopi slovenskega prvaka. Za do zdaj opravljeno delo si zasluži oceno odlično. Brez dvoma.

Ne spreglejte