Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 7. 2012,
22.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 18. 7. 2012, 22.07

8 let

Berićeva simultanka dotolkla Sarajevčane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor se je v polnem Ljudskem vrtu v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov vrnil iz izgubljenega položaja in Željezničar premagal s 4:1.

Morda najbolj pomembno tekmo sezone, ki je v marsičem odločala o tem, koliko dolgo bodo slovenski prvaki v Evropi trajali v tej sezoni. V minuli sezoni so odigrali kar 12 evropskih tekem, podobne želje imajo tudi v tej.

V odličnem vzdušju Ljudskega vrta, ki je bil skorajda poln, na njem pa je bilo pravo navijaško vzdušje, ki so ga pomagali krojiti tudi gostujoči navijači, so domači po vodstvo krenili od prve minute, a nevarnejši so bili gostje. Kot da bi s domači še ogrevali, so Sarajevčani prihajali pred domači gol in premoč po 15 minutah igre tudi unovčili. Po desni strani je prodrl Nermin Jamak in streljal. Nekoliko presenetljivo je zadel vratnico, žoga pa se je odbila na noge Eldinu Adiloviću. Nekdanji napadalec Interblocka, lendavske Nafte in tudi Livarja iz Ivančne Gorice je streljal in zadel. Hladen tuš za domače nogometaše. Zaostanek je Mariborčane povsem šokiral, v nadaljevanju so bili neprepoznavni. Predvsem napadalca Berić in Tavares sta bila povsem nenevarna. Do konca prvega polčasa se ni zgodilo praktično nič, a ko je imel Maribor po izteku rednega dela prvih 45 minut na voljo prosti strel iz zelo ugodnega položaja, je dišalo po izenačenju. K žogi je na robu kazenskega prostora pristopil Mezga in vnovič dokazal, da je mojster prostih strelov. Streljal je odlično in pod prečko sarajevskih vrat, a se je z izjemno obrambo izkazal Marijan Antolović v sarajevskih vratih. Zdelo se je, da Mariboru tokrat ni usojeno.

Mnogi so pričakovali, da se bo Darko Milanič odločil za menjavo ob polčasu. Glavni kandidat je bil zagotovo napadalec Berić, na klopi je na priložnost čakal Etien Velikonja. Kako dobro, da se trener slovenskih prvakov ni odločil za takšno potezo. Prav Berić je namreč v drugem polčasu v veliki meri poskrbel za preobrat domačih. Že v 48. minuti je izkoristil prvo priložnost Maribora v drugem polčasu in izenačil na 1:1. Goran Cvijanović je ukradel žogo na sredini igrišča, stekel proti nasprotnikovim vratom in z zelo lepo podajo zaposlil Berića. Ta je reagiral v slogu najboljših evropskih napadalcev in rutinirano premagal gostujočega vratarja. Veselje v Ljudskem vrtu, Maribor je na vso moč krenil po drugi gol.

Ta je prišel v 67. Minuti, ko je Tavaresa v kazenskem prostoru podrl Jadranko Bogičević in sodnik Thorsten Kinhöfer je brez obotavljanja pokazal na enajstmetrovko. K žogi je pristopil Mezga in rutinirano zadel za 2:1. Maribor je prišel do vodstva, a se ni ustavil. Gostje so očitno slabše telesno pripravljeni, saj je po vodilnem golu na igrišču zagospodaril Maribor, medtem ko so bili gostje videti zelo utrujeni in pogostokrat na rezervni klopi iskali vodo za osvežitev. Jasno je bilo, da je Maribor bližje izenačenju, kot so gostje izenačenju.

To se je potrdilo v 77. minuti, ko je še drugič na tekmi podal Cvijanović, ki je podal Beriću, slednji je umiril visoko podajo in še drugič na tekmi rutinirano premagal Antolovića. Kakšen drugi polčas mladega napadalca iz Krškega. Od morda najslabšega moža na igrišč v prvem polčasu se je prelevil v nespornega junaka tekme. Da je tako, je potrdil v sodnikovem podaljšku, ko je z lepim prodorom in izjemno podajo zaposlil Tavaresa, ki mu ni bilo težko zadeti za 4:1. Željezničar je bil na kolenih, Maribor pa je prišel do lepe zmage, že tretje v nizu na začetku te sezone.

Maribor je v drugem polčasu, čeprav je bil po prvih 45 minutah v zelo neugodnem položaju, s srčno in dobro igro povsem dotolkel Željezničar in zasluženo zmagal. Mariborčani so lahko pred nadaljevanjem evropske sezone optimistični. Do tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov jih sicer loči še povratna tekma čez teden dni, a težko gre verjeti, da bi zapravili visoko prednost, ki so si jo priigrali. Razlika v kakovosti in predvsem fizični pripravljenosti je očitna. S tribun Ljudskega vrta je spet donelo ''Šampioni, šampioni, šampioni!'' Zasluženo.

Ne spreglejte