Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 11. 2017,
11.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Borussia Dortmund APOEL Nikozija UEFA liga prvakov Michael Pote Giorgos Donis Peter Bosz Omer Toprak Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Luka Elsner Ciper Qarabag

Četrtek, 2. 11. 2017, 11.40

1 leto

Borussia Dortmund v resni krizi

Polom, ki ga ni pričakoval nihče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Borussia Dortmund Apoel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če se zgodi enkrat, je to še lahko naključje. Kaj pa, če se dvakrat? Dvakrat zapored? Potem je to malce težje. V ligi prvakov se dogajajo presenečenja, a takšnih, ki sta ju v zadnjih tednih priredila Apoel in Qarabag, ni pričakoval nihče. Borussii Dortmund in Atleticu Madrid, velikanoma evropskega nogometa, sta pokvarila načrte z dvema remijema in dokazala, da ju nikakor ne gre podcenjevati.

V torek je prvak Azerbajdžana v črno zavil Madrid in pokvaril večer Janu Oblaku, ki bi lahko prvič, odkar se je iz Lizbone preselil k Atleticu, ostal brez izločilnih bojev v ligi prvakov. Znašel se je v godlji, največ, kar lahko pričakuje, pa je tolažilni nastop v 1/16 finala evropske lige. Podobno velja za Borussio Dortmund.

Ciprski prvak palček proti rumeno-črnim

Veselje nogometašev in navijačev Apoela | Foto: Reuters Veselje nogometašev in navijačev Apoela Foto: Reuters Čeprav je v Nemčiji najučinkovitejši prvoligaški klub - v desetih krogih je dosegel že 27 zadetkov, za vodilnim Bayernom pa zaostaja le tri točke -, si je na dvobojih lige prvakov privoščil zaporedna spodrsljaja proti Apoelu.

Klub iz Nikozije, o katerem je veliko lepega povedal tudi slovenski trener Luka Elsner, ki okuša njegovo moč v ciprskem prvenstvu, je praktično sam izločil rumeno-črne iz boja za napredovanje v osmino finala lige prvakov.

Občinstvo na vedno polnem Westfallnu je začudeno spremljalo, kako se njegovi ljubljenci na dan mrtvih mučijo proti prvaku majhne otoške države. Apoel ima resda okrog 20 milijonov evrov letnega proračuna, kar je ogromno za Ciper, a je proti bogatemu porurskemu klubu pravi palček.

Številke na strani Borussie, a ...

Nemški velikan je v štirih nastopih v ligi prvakov zbral le dve točki. | Foto: Reuters Nemški velikan je v štirih nastopih v ligi prvakov zbral le dve točki. Foto: Reuters Borussia je skušala streti ciprski oreh s številnimi zvezdniki, a so Pierre-Emerick Aubameyang, Mario Götze, Christian Pulišić in preostali zaman streljali proti vratom gostov. Premoč je bila očitna. Razmerje strelov na gol (29:4), posest žoge (78 proti 22 odstotkom), izvajanje kotov (9 proti 1), vse je bilo na strani Borussie, svoje je dodal tudi vedno bučen rumeni zid na tribunah, a zmage ni bilo od nikoder.

33-letni napadalec iz Benina Michaël Pote je v 51. minuti izenačil na 1:1 in poskrbel za senzacijo večera. Mrežo Dortmunda je zatresel tudi pred dvema tednoma in postal nočna mora navijačev rumeno-črnih.

Najslabši štart rumeno-črnih v ligi prvakov

Nemški mediji niso skoparili s kritikami na račun neuspeha Borussie. Besede, kot sta frustracija in polom, je bilo mogoče slišati na vsakem koraku. "Težko je najti primerne besede po takšni tekmi," ni skrival slabe volje junak zadnjega finala svetovnega prvenstva Götze. "Razočaranje je ogromno, saj bi morali premagati takšnega tekmeca. Znašli smo se v zahtevnem položaju, nujno bi potrebovali zmago," je potožil Nizozemec Peter Bosz.

Pred Borussio so zahtevni časi. Že v soboto jo čaka veliki derbi nemškega prvenstva z Bayernom, ki pod vodstvom novega trenerja Juppa Heynckesa niza zmage. | Foto: Reuters Pred Borussio so zahtevni časi. Že v soboto jo čaka veliki derbi nemškega prvenstva z Bayernom, ki pod vodstvom novega trenerja Juppa Heynckesa niza zmage. Foto: Reuters

Borussia je pod njegovim vodstvom dosegla najslabši izkupiček v ligi prvakov v uvodnih štirih krogih. Pred tem je za najslabšega veljal tisti iz sezone 2011/12, ko so osvojili štiri točke. Letos so le dve.

"Zdaj moramo zadržati vsaj tretje mesto," je branilec Ömer Toprak opozoril, da bi lahko v skupini, v kateri sta še Tottenham in Real Madrid, vrag odnesel šalo.

Če bi mu kdo to dejal po žrebu, bi se le nasmehnil

Ciprski navijači so si v sredo na Signalu Iduni Parku dali duška. | Foto: Reuters Ciprski navijači so si v sredo na Signalu Iduni Parku dali duška. Foto: Reuters Za napredovanje se bo Borussia potegovala z Apoelom, ki mu so po veliki točki zrasla krila. "To je zgodovinski in fantastičen rezultat. Če bi mi kdo po žrebu dejal, da bomo v tej skupini dvakrat remizirali, bi se njegovim besedam le nasmejal. Naši tekmeci so veliki klubi. V Dortmundu nas je spremljala sreča, kar sem po tekmi povedal trenerju Borussie. V nogometu v nasprotju s košarko ne zmaga vedno boljše moštvo. Zdaj se nam ponuja priložnost, da se uvrstimo v evropsko ligo. Zakaj je ne bi izkoristili?" se je vprašal trener Apoela Giorgos Donis.

V vrata je postavil 32-letnega Španca Nauzeta Pereza, ki se je klubu kot prost igralec pridružil šele pred nekaj tedni. Drzna poteza se mu je obrestovala, saj je Perez klonil le enkrat.

Lahko Borussia, ki jo do konca skupinskega dela lige prvakov čakata še gostovanje pri Realu in domača tekma z vročim Tottenhamom, ostane tudi brez tolažilne nagrade? | Foto: Reuters Lahko Borussia, ki jo do konca skupinskega dela lige prvakov čakata še gostovanje pri Realu in domača tekma z vročim Tottenhamom, ostane tudi brez tolažilne nagrade? Foto: Reuters

Borussia je na tekmi, na kateri so pravico delili slovenski sodniki - osrednja vloga je pripadala Mateju Jugu -, dokazala, da je v krizi. V zadnjih šestih nastopih je zmagala le enkrat, pa še to nad tretjeligašem Magdeburgom v pokalnem tekmovanju. Nič kaj obetavna popotnica pred sobotnim vrhuncem, velikim derbijem nemškega prvenstva, ko bo v Dortmundu gostoval vodilni Bayern.

Ne spreglejte