Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
12.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Natisni članek

UEFA Juventus nogomet

Torek, 25. 4. 2023, 12.30

1 leto

Bo Uefa izključila Juventus iz evropskih tekmovanj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Juventus | Juventus bi se lahko znašel še v večjih težavah.  | Foto Guliverimage

Juventus bi se lahko znašel še v večjih težavah.

Foto: Guliverimage

Štirinajstkratnemu italijanskemu prvaku, Juventusu iz Torina, grozi izključitev zaradi sporne poslovne prakse. Uefa, ki ji poveljuje Aleksander Čeferin, primer preiskuje, kot mogočo kazen pa omenjajo izključitev iz vseh evropskih klubskih tekmovanj.  

Stari dami so po pritožbi vodstva včeraj vrnili 15 točk, ki so ji jih odvzeli v začetku letošnjega leta, s čimer so se varovanci Massimiliana Allegrija vrnili na tretje mesto italijanske nogometne lige. Juventus se je tako vrnil na mesta, ki vodijo v ligo prvakov, a so s tem le začasno zaustavili preiskavo. Sodni postopek bo ponovljen na novem sodišču, namera torinskega kluba pa je najbrž bila, da kazen odbitka točk ne bi bila izvedena že v iztekajoči se sezoni.  

Kaj bo storila Uefa? | Foto: AP / Guliverimage Kaj bo storila Uefa? Foto: AP / Guliverimage

Poslovanje in morebitne nepravilnosti kluba ločeno preiskuje Uefa, ki ji je vodstvo stare dame poslalo veliko dokumentacije, vezane na kapitalske dobičke, s katerimi naj bi Juventus z različnimi računovodskimi triki zavajal svoje delničarje pri finančnih izkazih. Evropska nogometna zveza računa, da bo sodni postopek končan do junija, a ob tem tudi sama vodi preiskavo, ki bi lahko najbolj trofejni italijanski klub pripeljala do izključitve iz evropskih tekmovanj. Italijanska Gazzetta dello Sport piše, da je glavna grožnja za Juventus FFP (finančni fair play, op. p.), zaradi katerega je bil Juventus lani že kaznovan s 3,5 milijona evrov kazni.  

Juventus
Sportal Juventusu vsaj začasno vrnili 15 točk

Če Juventus ostane na mestih, ki vodijo v evropska tekmovanja, bi morala Uefa svojo odločitev naznaniti najkasneje do junija, če Juventusu na poti v Evropo spodleti in bi jim FIGC (Italijanska nogometna zveza) ponovno odbila 15 točk, pa bi lahko Uefa upočasnila postopek preiskave in Juventus iz evropskih tekmovanj izključila šele v sezoni 2024/25.  

Juventus Napoli
Sportal Napoli v sodnikovem dodatku do zmage na derbiju, Atalanta premagala Romo
Ne spreglejte