Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 1. 2014,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sao Paulo

Torek, 21. 1. 2014, 11.41

8 let

Brazilski kaos v nakupovalnih središčih: bogati proti revnim

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od svetovnega prvenstva v Braziliji nas loči še slabih pet mesecev. Prireditelji še niso zagotovili vseh pogojev, vsem štadionom še niso prižgali zelene luči, mi pa smo preverili utrip v Sao Paulu.

Največje mesto v Braziliji, z 20 milijoni prebivalcev eno največjih na svetu, bo imelo čast, da gosti srečanje ob odprtju svetovnega prvenstva. Dvanajstega junija se bosta spoprijeli Brazilija in Hrvaška. Štadion še ni končan.

Na koncu prejšnjega leta je svet obšla žalostna podoba nesreče, ko je gradbeni žerjav pod seboj pokopal tri delavce. Prejšnji petek so začeli odstranjevati posledice nesreče, ki je močno odjeknila v svetu. Pojavile so se resne težave, a štadion bo po zagotovilih prirediteljev pripravljen. Če ne bi bil, bi bil to prevelik šok in nekaj nepredstavljivega, saj bi to za prvenstvo, z njim vred pa za največje mesto Sao Paulo, pomenilo preveliko škodo.

Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki si je dodatne težave naprtila z izborom Katarja za gostitelja SP 2022, je pred tedni priznala, da toliko zamujanja ni bilo še pri nobenem svetovnem prvenstvu. Brazilija ima resda svoje prednosti. Očarljive naravne lepote, spontano zabavo, prijazne gostitelje, ljubezen do nogometa, karnevala, sambe … Je pa tako prostrana in slabo povezana z infrastrukturo, da se mnogi bojijo prometnega kolapsa. V prvi vrsti. Tu pa so še druge skrbi. Porast kriminala, zasoljene cene v času prvenstva …

Ustalila se je fraza ''Imagina na Copa''

O tem, kako je v Sao Paulu, smo povprašali Simona Plestenjaka, nekdanjega sodelavca Sportala, ki živi v Braziliji in priprave na svetovno prvenstvo podoživlja skozi objektiv. Je namreč poklicni fotograf.

"V Braziliji ne bo ravno romantično. Fifa ima tu zaradi nadzora nad vsem, zaradi česar včasih prihaja do navzkrižij z lokalnimi zakoni, precej slabo podobo. Nobenemu ni jasno, kako bo to delovalo med prvenstvom, ker veliko stvari ne deluje. Denimo varnost in transport. Veliko ljudi se bo celo umaknilo iz mesta, saj pričakujejo porast kriminala, tako da se je v vsakdanjem besednjaku ustalila fraza "Imagina na Copa". Izrečena je vsakič, ko opaziš kakšno nepravilnost, predvsem v prometu," je razkril vsakdanjo frazo, ki v slovenskem jeziku pomeni "predstavljaj si, kako bo med prvenstvom".

Najbolj je razočaran nad obnovo glavnega mednarodnega letališča v Sao Paulu, ki se imenuje Guarulhos. Ne bo izpeljana v začrtanem roku, kar bo prineslo nove težave, letališče pa že tako ne slovi kot "najboljše" na svetu.

Da gre počasi zares, potrjujejo tudi poročila, da je kriminalna združba PCC ("primeiro comando do capital" oziroma po slovensko prvi prestolnice), ki vlada podzemlju Sao Paula, že začela priprave na prvenstvo in širi svoje poslovanje v Rio de Janeiro. PCC je velika in močna kriminalna združba, ki se ukvarja s preprodajo drog. Člani so vladarji podzemlja v Sao Paulu.

Policija med prvenstvom ne bo smela biti nasilna

Pa protesti? Lani, ko je v Braziliji potekal pokal konfederacije, so se dogajali tudi v času tekem, policija pa jih je krvavo zatirala. Kako bo med prvenstvom? Nezadovoljnežev, ki vladi očitajo tratenje denarja za potrebe SP, ne manjka, jih pa v zadnjih mesecih ni bilo na cestah.

Vlada pripravlja množične posebne enote proti protestom. To je bilo nujno, saj so policisti, ki so zatirali proteste lani, s svojo brutalnostjo naredili več škode kot koristi. "Protesti med prvenstvom se bodo gotovo zgodili, kar bo zelo neprijetno. Vse bodo snemali, proteste bodo morali zatreti, a ne bodo smeli biti nasilni," je Simon pojasnil, zakaj se je vlada odločila, da bo pripravila nove policijske enote za proteste.

Protesti so po juliju počasi potihnili, tudi zaradi razbijaških protestnikov, združenih v skupini Black Blocks. V Braziliji se širi mnenje, da jih je na prizorišče protestov poslala prav brazilska vlada, saj je nameravala s tem preprečiti nadaljnje delovanje.

V zadnjih dneh so vzklili nekoliko drugačni protesti, ki pa niso nedolžni in bi lahko bili povod za večje nerede. V času božiča se je pojavilo novo gibanje, ki je zdaj na kritični točki upadanja ali rasti. V glavni vlogi so predstavniki mladine, predvsem najstniki iz predmestij. Predstavljajo nižji socialni sloj, a ne prihajajo iz favel. Imajo dostop do interneta in so dejavni na socialnem omrežju Facebook.

Začelo se je govoriti celo o apartheidu

Začeli so se zbirati na napovedanih srečanjih v nakupovalnih središčih, ki so jih napovedovali na Facebooku. Prišlo jih je tudi po 5.000. Njihov namen ni bil niti protest niti vandalizem, pač pa druženje in zabava, kot jo poznajo mladi. "Ker pa so to predstavniki nižjega sloja, večinoma bolj temne polti, ki niso najbolj modno oblečeni, so obiskovalcem nakupovalnih središč, predvsem bogatim in srednjemu sloju, postali nadležni. Ko so jim v enem izmed prestižnejših središč, in sicer JK Iguatemi, prepovedali vstop, je zavrelo. Na vhodu so izbirali, kdo lahko vstopi. Kriteriji so bili barva kože, starost, obleka. Takoj se je začelo govoriti o apartheidu in po Facebooku je zavrelo," je dejal Plestenjak. Mediji so se o tem na veliko razpisali in razglabljali o pravicah, slojih, diskriminaciji … Izredni sestanek je v želji po rešitvi sklicala celo brazilska predsednica Dilma Rousseff.

Zaradi diskriminacije so razne skupine napovedale shode v nakupovalnih središčih, zdaj že kot obliko protesta. "Obstaja torej velika možnost, da bi iz tega zrasli novi protesti tik pred prvenstvom. Letos so tudi volitve, kar je seveda pomemben podatek," sporoča Slovenec na delu v Braziliji.

Nakupovalno središče, kjer je bil prvič napovedan shod, je našlo rešitev. Za tisti dan je zaprlo vrata in ni delovalo, mladini pa so s Facebooka, čeprav se mnogi sprašujejo, kako je to sploh mogoče, odstranili stran z napovedanimi shodi. Tako v brazilskem velemestu le pet mesecev pred začetkom svetovnega prvenstva poteka bitka med bogatimi in revni. Zaradi tega se v teh dneh bolj malo omenja prvenstvo, tako da se o nogometni vročici v Sao Paulu, kot ugotavlja naš sogovornik, sploh ne more govoriti.

Ne spreglejte