Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
19. 4. 2020,
20.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Steven Gerrard Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Samir Handanović

Nedelja, 19. 4. 2020, 20.00

4 leta

Za revijo FourFourTwo je slovenski vratar spet najboljši na svetu

Britanci so zaljubljeni v Jana Oblaka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Jan Oblak | Jan Oblak je Angleže zagotovo navdušil tudi marca na povratni tekmi osmine lige prvakov proti Liverpoolu na Anfieldu, kjer je bil najbolj zaslužen za napredovanje Atletico Madrida. | Foto Reuters

Jan Oblak je Angleže zagotovo navdušil tudi marca na povratni tekmi osmine lige prvakov proti Liverpoolu na Anfieldu, kjer je bil najbolj zaslužen za napredovanje Atletico Madrida.

Foto: Reuters

FourFourTwo je objavil lestvico najboljših vratarjev na svetu in na prvo mesto postavil Jana Oblaka. Nadomestnega kapetana Atletica Madrida in slovenske reprezentance pri priznani britanski nogometni reviji očitno obožujejo. Za najboljšega so ga namreč označili že tretjič. Med najboljšo deseterico se je na sedmem mestu znašel tudi Samir Handanović.

Novica je sicer stara že več kot teden dni, a priznanje je veliko, tako, da ga je vredno omeniti.

"Po tem, ko je na prvi tekmi zmagal z 1:0, so pri Atleticu vedeli, da bo Liverpool pred domačimi navijači naredil vse, da bi se uvrstil v osmino finala lige prvakov. Napadi na Anfieldu so se vrstili drug za drugim, a so se vedno znova ustavili pri številki ena med vratnicama Atletica. To je bila predstava, ob kateri ste izbuljili oči, a ob njej niste mogli biti presenečeni. Na tej ravni namreč brani že dlje časa. Njegov odstotek obramb znaša kar 73,1 in je po tej statistiki drugi najboljši v španski ligi za vratarjem Levanteja Aitorjem Fernandezom. Kar 100 nedotaknjenih mrež je zbral v vsega 178 nastopih za Atletico. Nagrado zamora za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v španski ligi je prejel v zadnjih štirih sezonah. Moramo sploh še nadaljevati?" so se pri priznani angleški reviji FourFourTwo, ki izhaja že od leta 1994 in predstavlja obvezno mesečno branje številnim nogometnim navdušencem, razpisali ob argumentiranju tega, zakaj so Jana Oblaka na lestvici najboljših vratarjev postavili pred Brazilca v vratih Liveproola Alissona in nemškega vratarja Barcelone Marca-Andreja ter Stegna.

"Oblak je trenutno najboljši vratar na svetu in to utegne ostati še kar nekaj časa," so Britanci še zapisali o 27-letnem zvezdniku slovenskega in tudi evropskega nogometa.

Samir Handanović je po letih življenja v senci v zadnjem času dobil priznanje, da je eden najboljših na svetu. | Foto: Getty Images Samir Handanović je po letih življenja v senci v zadnjem času dobil priznanje, da je eden najboljših na svetu. Foto: Getty Images

Zelo visoko kotira tudi Samir Handanović

Zanimivo, v izboru francoske nogometne revije France Football, ki podeljuje zlato žogo in po novem tudi nagrado za najboljšega vratarja na svetu, je Oblak decembra lani pristal šele na četrtem mestu za omenjenima Alissonom in ter Stegnom ter še enim Brazilcem, svojim nekdanjim soigralcem iz portugalskega Rio Aveja Edersonom.

Na tej lestvici glasovanja za nagrado, ki so jo Francozi poimenovali po legendarnem ruskem vratarju Levu Jašinu, smo imeli Slovenci konec lanskega leta še enega predstavnika. Samir Handanović je v glasovanju končal na desetem mestu.

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance in zdaj vrsto let eden glavnih nogometašev milanskega Interja se je znašel tudi na zdajšnji lestvici revije FourFourTwo. Postavili so ga na sedmo mesto.

Med najboljše ga že nekaj let uvršča tudi The Guardian

Angleži imajo o prvem zvezdniku slovenskega nogometa zelo visoko mnenje. | Foto: Reuters Angleži imajo o prvem zvezdniku slovenskega nogometa zelo visoko mnenje. Foto: Reuters Ne samo, da so Oblaka za najboljšega nogometnega vratarja na svetu še tretjič razglasili pri reviji FourFourTwo, med najboljše ga že vrsto let razvrščajo tudi v enem najbolj relevantnih nogometnih glasovanj, ki ga zdaj že nekaj let organizirajo pri priznanem britanskem časniku The Guardian.

Na lestvici 100 najboljših nogometašev na svetu so ga med vratarji za leto 2019 razvrstili na tretje mesto. V letu 2018 je bil najboljši, povsem pri vrhu pa je bil tudi v letih pred tem. V letu 2017 je bil po izboru Guardiana najboljši vratar na svetu, leto pred tem pa peti.

Zanimivo, pred dnevi je slovenskemu vratarju veliko priznanje dal tudi legendarni nekdanji nogometaš Liverpoola in angleški reprezentant Steven Gerrard, ki ga je imenoval celo v najboljšo nogometno ekipo vseh časov, v katero je lahko postavil največ dva nogometaša iz iste države ali kluba. Oblak je našel mesto v eminentni enajsterici, v kateri so se znašla velika imena, kot so Lionel Messi, Cafu, Alessandro del Piero, Roy Keane, Didier Drogba ... 

Nič čudnega torej, da Oblaka že vrsto let povezujejo s prihodom v kakšnega izmed tamkajšnjih nogometnih velikanov, ki so zanj pripravljeni plačati pravcato bogastvo, a vsaj za zdaj že šesto sezono v nizu igra za Atletico Madrid, s katerim ima pogodbo, podpisano do leta 2023.

Kdo je najboljši nogometni vratar na svetu?

  • Alisson
    3,89 %
    17 glasov
  • Thibaut Courtois
    0,23 %
    1 glasov
  • David de Gea
    1,14 %
    5 glasov
  • Peter Gulasci
    0,69 %
    3 glasov
  • Ederson
    0,23 %
    1 glasov
  • Samir Handanović
    7,55 %
    33 glasov
  • Keylor Navas
    0,23 %
    1 glasov
  • Manuel Neuer
    0,92 %
    4 glasov
  • Jan Oblak
    79,41 %
    347 glasov
  • Marc-Andre ter Stegen
    3,89 %
    17 glasov
  • Nihče od naštetih
    1,83 %
    8 glasov
Oddanih 437 glasov
Ne spreglejte