Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
13. 12. 2014,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Celje Simon Rožman Benjamin Verbič Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 13. 12. 2014, 17.17

8 let

Celjski cirkus, poln čudežev in rekordov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Celjski prvoligaški klub je jeseni ponudil toliko podvigov, da jih je že umetnost vse našteti, ne da bi pri tem katerega izpustil. Za začetek je dovolj navesti le neverjetni niz 22 tekem brez poraza.

Celje je poleg Maribora in Gorice edini klub v Sloveniji, ki v prvi ligi tekmuje neprestano od začetka državne samostojnosti. Že dolgo ni bilo ponosno na nogometaše kot v tej sezoni, ko kljub skromnemu proračunu ruši nekatere rekorde, ki so se po klavrni prejšnji sezoni zdeli nedosegljivi. A trener Simon Rožman in športni direktor Ambrož Krajnc sta v knežjem mestu le sestavila čarobno paličico, s katero sta poskrbela za redko viden niz in visoko tretje mesto v prvenstvu.

Kaj vse je uspelo Celjanom v jesenskem delu? V uvodnih krogih Prve lige Telekom Slovenije so izgubili. Obakrat s tesnim rezultatom (0:1), njihove besede, da jih neuspeha ne skrbita, saj so prikazali odlično igro in je tekmece rešila le sreča, pa so izzvenele v prazno. Javnost jih je začela resno jemati šele po tem, ko so Celjani skrili ključe od vrat, začeli preskakovati ovire in na koncu za jesenskimi prvaki Domžalami, ki so jih v zadnjem krogu odpravili v gosteh, zaostali le štiri točke.

Verbič prerasel slovensko okolje

Nad obrambami tekmecev se je znašal Benjamin Verbič. Z devetimi zadetki in šestimi podajami je poskrbel za neuradno priznanje najbolj nevarnega prvoligaškega igralca, za mnoge tudi najboljšega. Zanimanja tujih klubov ne čudijo, njegovega agenta Amirja Ružnića čaka kar nekaj dela, poleg Maribora se za mladega zvezdnika iz Vojnika zanima tudi nekaj tujih klubov. Verbič je celjsko jesen, polno rekordov in presežkov, oplemenitil še z najhitrejšim zadetkom v zgodovini 1. SNL. Na tekmi z Zavrčem je zanj potreboval pičlih enajst sekund. Tako hitrega zadetka Slovenija do takrat na svojih zelenicah še ni videla.

"Morda nisem najbolj objektiven, ker z Benijem (Benjaminom Verbičem, op. p.) delam vsakodnevno, a zame je najboljši v prvi ligi. Prepričan sem, da si zasluži, če bo prestopil, dober klub, ki bo njegova nadaljnja stopnička v karieri in ki se spodobi za najboljšega v slovenski ligi," o morebitnem odhodu Verbiča, Celje bi lahko zapustil že januarja, govori športni direktor Krajnc.

Potrdil je, da je zanimanje za nogometaše Celja bistveno večje kot pred letom dni, ko so se mučili s predstavami in težko nabirali točke.

Ko bo prišel poraz, se bo treba pobrati

Rožmanova četa je prek posojenega igralca Rijeke Mislava Oršića kot prva v tej sezoni zatresla mrežo prvega vratarja Domžal Nejca Vidmarja, ki je ostal nepremagan več kot tisoč minut zapored. Celjani so bili tudi prvi, ki so Domžalam zadali poraz. Premagali so jih dvakrat, podobno kot tudi branilce naslova iz Maribora, tako da so v obračunih z najboljšima po jesenskem delu iztržili fantastičen uspeh.

Po 3. krogu niso več izgubili. V prvenstvu so ostali nepremagani 18 tekem zapored, vključno s pokalom pa kar na 22. Domžale so v času, ko jih je do državnega naslova popeljal Slaviša Stojanović, brez poraza zdržale 32 srečanj. Če bi Celjani prekosili rekord, bi to pomenilo, da bi ostali neporaženi vsaj do zadnjega kroga.

"Zavedamo se, da bo slej ko prej prišel poraz. Potem pa bo glavna umetnost, kako se pobrati oziroma na to odzvati," opozarja športni direktor, ki enega od razlogov, zakaj v tej sezoni spremljamo celjsko pravljico, vidi v tem, da so nogometaši po skromni prejšnji sezoni želeli trmasto dokazati sami sebi ter okolici, da znajo igrati nogomet in da njihova uvrstitev ni bila realna.

Želijo igrati za gledalce

To je le nekaj od dosežkov, ki so Celju pomagali do tretjega mesta in povečanega zanimanja za nogomet v mestu, kjer so vedno prevladovali častilci rokometa. Občinstva še vedno ni toliko, kot bi si ga Rožmanovi nogometaši zaslužili.

"Klubska strategija je povsem jasna, igrati smo si želeli napadalen in atraktiven nogomet, ki bo vseboval veliko dinamike. V prvi vrsti smo želeli igrati za gledalce, z gledljivo in učinkovito igro pa smo želeli trgu čim bolj izpostaviti naše igralce. Gremo v podobno smer kot sodobni trendi nogometa, zato lahko rečemo, da je bila ta odločitev smotrna. Ne nazadnje ne smemo pozabiti, da imamo najmlajše moštvo lige in deveti proračun lige," dodaja trener Rožman.

Vesel je, da se je velika večina novincev izkazala za igralce z dodano vrednostjo in so si hitro utrdili mesto v začetni enajsterici (Ahmedi, Sunny, Oršić, Jakolič, Klemenčič), v spomladanskem delu pa bo še naprej od vseh zahteval maksimalno disciplino, zavzetost, delavnost, v prvi vrsti pa tudi skromnost.

"Želim, da si z igralci delimo ambicioznost v igri, vsakodnevno hočem videti njihovo željo po napredku. Mladostniško energijo moramo znati izkoristiti," je izpostavil sredstvo, s katerim bi lahko ohranil vročo zgodbo o celjskem nogometnem cirkusu, polnem čudežev in rekordov.

Ne boji se zimskega osipa najboljših

Verbič, Ahmedi, Oršić, Vrhovec, Kotnik … Najboljši igralci Celja so se znašli v beležnicah različnih klubov. Bi to lahko pomenilo, da se januarja v zimskem prestopnem roku obeta osip celjskega moštva?

"Ne bojim se osipa, ker imajo vsi igralci pogodbo z izjemo Oršića, pri katerem se lahko ob primerni ponudbi, če bi bila zadovoljna on in Rijeka, zadeva prekine, sicer pa so nam ga posodili do konca tekmovalne sezone. Vsi drugi so pogodbeno vezani s klubom. Po koncu jesenskega dela smo se sestali s klubsko upravo in zavzeli stališče, da bomo tudi spomladi ambiciozni, tekmovalni in da se ekipa ne bo razbila. Morda je to priložnost te generacije. Tega klub že nekaj časa ni bil deležen, zato bomo storili vse, da zadržimo glavnino ekipe, nameravamo pa jo še dodatno okrepiti. Ne bojim se osipa," je prepričan športni direktor, ki je imel srečno roko pri poletnih novincih.

Takrat se je posvetoval s trenerjem Rožmanom, nič drugače ne bo niti pri iskanju zimskih okrepitev, bo pa zdaj veliko lažje, saj je Celje postalo večji magnet za novince. Dobili so dokaz, kako mladi igralci v Celju hitro napredujejo, hkrati pa igrajo najbolj atraktiven nogomet v prvi lig ter ob tem vseeno dosegajo odlične rezultate. Zato so zelo zanimivi različnim igralcem.

Spomladanske priprave se bodo začele 2. januarja, ko igralce čakajo individualne priprave, deset dni pozneje sledi zbor, nato pa priprave, med katerimi se bodo Celjani dvakrat za pet dni preselili tudi na Obalo.

Ne spreglejte