Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
14.10

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 Kvalifikacije za Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Christophe Dugarry

Petek, 24. 11. 2023, 14.10

3 mesece, 1 teden

Christophe Dugarry

Legendarni Francoz poniževalno o slovenski reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80
Christophe Dugarry | Christophe Dugarry nikoli več ne bi rad v živo spremljal Slovenije. | Foto Reuters

Christophe Dugarry nikoli več ne bi rad v živo spremljal Slovenije.

Foto: Reuters

Nekdanji zvezdnik francoskega nogometa Christophe Dugarry je pred tremi dnevi gostoval v podkastu Jeroma Rothena na RMC in s svojim razmišljanjem užalil marsikatero reprezentanco. Med njih spada tudi Slovenija.

Matjaž Kek
Sportal Dokaz več, kako Hrvati spoštujejo Matjaža Keka

Da bo debata med Francozoma na RMC tekla v tej smeri, je zakuhala rekordno visoka zmaga Francije nad Gibraltarjem (14:0). Christophe Dugarry poudarja, da se je bo nogometna javnost spominjala le kot anekdoto. "To je resnično rekord, a so takšne tekme brez koristi. Na njih se igralci utrudijo, nekateri izmed njih pa tudi poškodujejo. Utrujen sem od spremljanja takšnih tekem. Tisto med Francijo in Gibraltarjem sem si ogledal, ker je to moj posel, a obstaja veliko ekip, ki v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo nimajo kaj početi," je brez dlake na jeziku začel naštevati izbrane vrste, ki ga v kvalifikacijskem ciklusu milo rečeno niso navdušile.

"V kvalifikacijah sem gledal tekmo za tekmo reprezentanc, kot so Gruzija, Estonija, Azerbajdžan, Črna gora, Litva, Slovenija, Kazahstan, San Marino, Moldavija, Albanija, Malta, Severna Makedonija, Kosovo, Andora, Armenija ... Vse omenjene reprezentance so nekoristne in jih nikoli več ne bi smeli gledati," je bil nenavadno oster in neprizanesljiv do številnih članic evropske nogometne družine.

Slovenska nogometna reprezentanca si je v ponedeljek zagotovila nastop na Euru 2024. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenska nogometna reprezentanca si je v ponedeljek zagotovila nastop na Euru 2024. Foto: www.alesfevzer.com

Njegove besede danes ostro odmevajo v Sloveniji in sosednjih državah. Naštel je namreč 15 držav, med njimi tudi nekaj nogometnih palčkov – najbolj je zavzdihnil ob omembi San Marina, uradno najslabše reprezentance na svetu –, a je, presenetljivo, med omenjene države prištel tudi dve udeleženki Eura, Albanijo in Slovenijo! Zadnja je v kvalifikacijski skupini zbrala toliko točk kot Danska, njene barve pa brani veliko nogometašev, ki tudi v klubskem svetu spadajo med boljše v Evropi in nastopajo v najmočnejših tekmovanjih.

Besede Dugarryja bi lahko v strokovnem štabu Slovenije uporabili kot motivacijsko sredstvo pred naslednjimi izzivi, zlasti nastopom na Euru. Če bi ples kroglic 2. decembra v Hamburgu Slovenijo v skupini povezal s Francijo, bi bila motivacija Kekove čete, da dokaže nasprotno od tega, kar misli Dugarry, še toliko večja.

Christophe Duggary je za francosko reprezentanco odigral 55 tekem in dosegel 8 zadetkov. Z galskimi petelini je osvojil svetovno (1998) in evropsko prvenstvo (2000), v klubskem svetu pa je zaslovel pri Bordeauxu, nato pa  nosil tudi dres Milana, Barcelone, Marseilla in Birmingham Citya. Kariero je sklenil v Katarju. Tako je leta 2018 na ekshibicijski tekmi znova združil moči z Zinedinom Zidanom, s katerim si je delil slačilnico tudi pri Žirondincih, zdajšnjem klubu Žana Vipotnika.  | Foto: Guliverimage Christophe Duggary je za francosko reprezentanco odigral 55 tekem in dosegel 8 zadetkov. Z galskimi petelini je osvojil svetovno (1998) in evropsko prvenstvo (2000), v klubskem svetu pa je zaslovel pri Bordeauxu, nato pa nosil tudi dres Milana, Barcelone, Marseilla in Birmingham Citya. Kariero je sklenil v Katarju. Tako je leta 2018 na ekshibicijski tekmi znova združil moči z Zinedinom Zidanom, s katerim si je delil slačilnico tudi pri Žirondincih, zdajšnjem klubu Žana Vipotnika. Foto: Guliverimage

Dugarryjeve besede so tudi svojevrstna kritika Evropske nogometne zveze (Uefa), ki dopušča tekmovalni ustroj s 24 udeleženkami. Leta 1992, ko je bila najboljša Danska, je na prvenstvu stare celine igralo le osem reprezentanc, vse do leta 2016 pa veljal model s 16 državami. Prihodnje leto, ko bo Euro gostila Nemčija, se bo tretjič zapored za evropsko krono potegovalo 24 ekip, med njimi pa bo prvič, odkar na prvenstvu nastopa tako veliko reprezentanc, tudi Slovenija.

slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Slovenski navijači, pozor!
Luka Modrić
Sportal Odkar je razpadla Jugoslavija, se kaj takega še ni pripetilo
Benjamin Šeško
Sportal Jan Oblak končno dobil svojega "Zlatka Zahovića"
Slovenija Radenko Mijatović
Sportal Prvi mož NZS: Verjel sem, da je potreben čas in da bodo rezultati prišli
Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Srečen zaradi Keka, prizadet zaradi Zlate lisice
slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Nekdanji reprezentant zlate generacije izpostavil le eno ime
Ne spreglejte