Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 4. 2009,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 4. 2009, 8.21

8 let

Cipot: S Celjem brez taktiziranja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rudar ostaja hit spomladanskega dela PrveLige Telekom Slovenije. Nekdanji reprezentant Fabijan Cipot, ki ne bo več oblekel državnega dresa, v soboto zagovarja lov na zmago v derbiju s Celjani.

Nogometna sobota ponuja sosedski obračun med Velenjčani in Celjani. Slednji so med tednom s porazom v Kopru zapravili priložnost, da bi se vodilnemu Mariboru približali na vsega pet točk zaostanka, zdaj pa odhajajo k razpoloženim ''knapom'', ki bi jih z novimi tremi točkami pahnili na tretje mesto. ''S Celjani smo v tej sezoni odigrali že veliko tekem, tako da vemo, kako se z njimi kosati. So čvrsta ekipa, ki igra na moč, hkrati pa ima odličen prenos igre iz zadnje vrste. Moramo se dobro pripraviti na to, da ne dobimo zadetka. Ker se bomo podali v boj na zmago, moramo tudi kakega doseči. Ne bomo prav nič taktizirali,'' je napovedal za Sportal izkušeni Fabijan Cipot, ki pričakuje v soboto rekordno polne tribune na štadionu. ''To bo našim mlajšim igralcem predstavljajo še večji motiv za dobro predstavo. Igrali bomo tako kot na vsaki tekmi. Na zmago. Poizkusili bomo, da ne dobimo zadetka in da kakega damo. To je osnovni recept (smeh). S Celjem bomo igrali brez taktiziranja,'' je še enkrat ponovil 31-letni branilec, ki je na zadnjih dveh tekmah pripomogel, da je vratar Rudarja mrežo ohranil nedotaknjeno.

Nevaren ob prekinitvah

Izvrstna forma nekdanjega reprezentanta je pustila pečat tudi pri strelskem izkupičku. V slovenski prvi ligi je v dresu štirih različnih klubov (Mura, Maribor, Nafta in Rudar) v 205 nastopih dosegel že 35 zadetkov, kar ni zanemarljiv podatek za člana osrednjega dela obrambne vrste. Za Velenjčane se je v tej sezoni med strelce vpisal petkrat, dvakrat prav proti ''njegovim'' Lendavčanom. Spomin na zadnji zadetek, dosežen na tekmi v sredo, je še svež ... ''Če že pridem v priložnost, je to največkrat ob prekinitvah. To so pač trenutki v igri, kjer odločajo malenkosti, ki tudi naredijo nogomet bolj zanimiv. Takrat gremo branilci naprej. Tako sem 'prejšnjič' v Lendavi po 'odbijancu' dosegel gol, zdaj pa še z glavo po akciji iz prekinitve, ki smo jo v pripravljalnem oddobju na treningih pridno vadili. Določene stvari so bile jeseni še šibke, zdaj pa smo težave odpravili, kar se nam je obrestovalo.''

Bolj agresivni kot jeseni

Spomladanski niz zbiranja točk je tako uspešen, da so se Velenjčani iz spodnje polovice razpredelnice preselili v neposreden boj za drugo mesto. Zmagam ni videti konca, spremembe glede jesenskega dela pa so očitne.

''Res je. Popravili smo nekaj zadev. Postavili smo igro ob prekinitvah, mlajši soigralci so postali izkušenejši, taktično smo bolj zreli. Jeseni nas je motilo tudi to, da so mladi igralci igrali preveč mehko. Zdaj smo že dobili na agresivnosti, kar se takoj pozna na rezultatu,'' je prepričan Prekmurec, ki se še spominja dvomov določenih ljudi v slovenskem nogometu ob vrnitvi Rudarja v prvoligaški prostor. ''Takrat so mnogi dvomili v nas, sam pa sem vedel, da imamo ekipo vsaj za sredino lestvice. Tako se je tudi izkazalo. Imamo dosti izkušenih igralcev, določeno kakovost pa imajo tudi mlajši kandidati. So zelo zagnani, njihov čas še prihaja.''

Nikoli več za reprezentanco

Za člansko izbrano vrsto je zbral 26 nastopov. Nazadnje je barve domovine branil leta 2007. Njegovi klubski soigralci so mnenja, da bi si zaslužil ponoven vpoklic. ''Igranje za reprezentanco je zaključeno. V prihodnosti se bom čim bolj posvetil ligaškim nastopom in klubu. V reprezentanci naj dobijo priložnost mlajši. Vsemu mora enkrat priti konec,'' je odločen ''Fabi'', čeprav je pred kratkim priložnost doživel njegov ''vrstnik'' Suad Filekovič. Bi svojo odločitev ponovil tudi v primeru, če bi mu denimo pred tekmama s Češko in Severno Irsko vpoklic osebno predal sam selektor Matjaž Kek? ''Mislim, da bi. Težko bi se odločil za nastop. Sam pri sebi sem se s tem spoprijaznil in mislim, da je tako tudi zame najboljše. Hočem malce več osebnega miru. Bolje mi gre, če sem prisoten le pri eni stvari. Ne vem še tudi, kako dolgo bom vztrajal na igrišču,'' je namignil nekdanji slovenski legionar v Katarju in Švici. Ga še kaj mika odhod v tujino? ''Nikamor več ne grem, niti me ne vleče. Ohranil sem še določene stike s klubi iz arabskih držav, druge stvari pa me ne zanimajo. Ostal bom v domovini,'' je sklenil.

Težave Renata in Perića

Kar se tiče sobotnega gostovanja Stojanovičeve čete v slovenski prestolnici lignita, bosta zaradi kartonov počivala Rusmin Dedič in Alem Mujakovič, vsi ostali Velenjčani pa so bolj ali manj pripravljeni za ''večerni'' derbi 28. kroga.

Manjše težave ima Brazilec Renato de Moraes, prvo ime Rudarja v konici napada v spomladanskem delu, Ozren Perić, pa čuti bolečine v mišicah, a naj bi bil napadalec iz BiH do konca tedna že pripravljen. ''Če ne bo utegnil, imamo v klubu zdravo konkurenco prav za vsako mesto v ekipi. Imamo mlade in zagrizene igralce, tako da ni potrebno skrbeti,'' je še dodal Cipot in potrdil, da se je Petar Stojnič po operaciji zoba že priključil k treningom, tako da se bo znašel med kandidati za sobotno nogometno poslastico na štadionu Ob jezeru. Bodo po njej na lestvici drugi Celjani ali Velenjčani?

Ne spreglejte