Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
15. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

5

Natisni članek

Damir Skomina UEFA liga prvakov

Sreda, 15. 5. 2019, 4.00

1 leto

Prvi slovenski sodnik v finalu lige prvakov in njegova pot do velikega podviga

Damir Skomina bo izpolnil sanje, ki so se pred leti kruto končale

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

5

Damir Skomina | Damir Skomina bo sodil v finalu lige prvakov med Tottenhamom in Liverpoolom in zaznamoval vrhunec svoje že tako bogate sodniške nogometne poti. | Foto Reuters

Damir Skomina bo sodil v finalu lige prvakov med Tottenhamom in Liverpoolom in zaznamoval vrhunec svoje že tako bogate sodniške nogometne poti.

Foto: Reuters

Damir Skomina, že vrsto let najboljši slovenski nogometni sodnik, ki v zadnjih letih spada tudi med najboljše na svetu, je malo pred 43. rojstnim dnem le dočakal to, kar so Koprčanu napovedovali že nekaj časa. Priložnost v tistem res največjem, kar ponuja nogomet. Sojenje na eni od dveh globalno najpomembnejših tekem na svetu. Kot prvi Slovenec, seveda, in kot 27. od vseh bo sodil v finalu nogometne lige prvakov. Primorcu so se po tem, ko je pred leti moral zaradi zdravstvenih težav nemudoma prekiniti športno pot, nogometne sanje izpolnile na nekoliko drugačen način.

Damir Skomina
Sportal Damir Skomina bo sodil finale lige prvakov

Po Zlatku Zahoviću leta 2001, Janu Oblaku 15 let pozneje ter Aleksandru Čeferinu v letih 2017 in 2018 bo najboljši slovenski nogometni sodnik postal četrti slovenski akter ene izmed dveh najpomembnejših nogometnih tekem, od vseh, ki obstajajo. Finale svetovnega prvenstva, ki ga vidimo na vsaka štiri leta, je seveda prva. Finale lige prvakov, ki vsako leto doseže več sto milijonov gledalcev po vsem svetu, druga. Finale evropskega prvenstva? Morda v Evropi, globalno prav gotovo ne.

Medtem ko sta Zahović in Oblak najboljše, kar ponuja klubski nogomet, izkusila v vlogi nogometašev in, zanimivo, oba na istem štadionu, San Siru v Milanu, izgubila, Čeferin pa se je na zelenici štadionov najprej v Cardiffu in potem še v Kijevu kot v zadnjih dveh letih spustil v vlogi podeljevalca velikega pokala, bo Skomina postal prvi Slovenec, ki se bo tja podal v opremi glavnega sodnika.

In šele 27. Zemljan, ki se mu bo pripetilo kaj takega. Od leta 1993, ko je liga prvakov zaživela v obliki, kot jo poznamo danes, in postala najuspešnejši proizvod evropskega športa, je bilo takšnih natanko 26. Vsak eno leto, nihče več kot enkrat. Pierluigi Collina, Urs Meier, Markus Merk, Howard Webb in drugi. V finalih elitnega evropskega klubskega tekmovanja so se zvrstila praktično vsa velika imena nogometnih mož v črnem. Zdaj bo tam pisalo še Damir Skomina, Slovenija.

Damir Skomina
Sportal Damir Skomina: Najboljši intervju je tisti, ki ga ne dam

Najprej je bil prepričan, da so sodniki lopovi

Na pragu 43. leta, ki ga bo praznoval v začetku avgusta, je Skomina dočakal vrhunec svoje sodniške poti in izpolnil nogometne sanje. Te so bile sprva sicer nekoliko drugačne. Sanjal je namreč o tem, da bi na takšnih tekmah sodeloval kot nogometaš, a potem je kruta usoda poskrbela, da je moral zaradi zdravstvenih težav idejo o brcanju nogometne žoge na najvišji ravni opustiti, ko je bil star komaj 15 let.

"Bil sem eden tistih, ki je sodnika enačil z lopovom. Moja prva asociacija je bila, da je to nekdo, ki te pride zafrknit ali pokrast," je o svojih začetkih Skomina povedal v intervjuju, ki sva ga z njim s sodelavko opravila pred dvema letoma, ko je že nekaj časa spadal med najboljše nogometne sodnike na svetu. Zarečenega kruha se največ poje, pravi stari slovenski pregovor, ki je obveljal tudi pri njem. Že leto pozneje je prvič oblekel črno sodniško opremo in začel svojo strmo pot navzgor.

Velik profesionalec, ki že od nekdaj pazi na vsako malenkost

Pred leti ni želel biti sodnik. | Foto: Getty Images Pred leti ni želel biti sodnik. Foto: Getty Images "Svoj posel jemljem skrajno profesionalno, a v njem tudi uživam. Moja služba je moj hobi," je v tistem intervjuju še dejal Skomina. "Moj najboljši intervju je tisti, ki ga ne dam," je ob tem razkril in tudi v času daljšega pogovora dal vedeti, da pazi na vsako malenkost, naj bo še tako banalna, in si prizadeva, da bi bil iz dneva v dan boljši. Očitno se mu je to obrestovalo.

Že od leta 2002 je mednarodni sodnik, sedem let pozneje je postal član elitne sodniške skupine Uefe. Sodil je na številnih pomembnih nogometnih tekmah in tudi štirih velikih tekmovanjih. Nase je najprej začel opozarjati v prvi slovenski ligi, leta 2003 je že prvič sodil na mednarodni ravni. Zraven je bil na evropskem prvenstvu do 17 let, na katerem je pravico delil tudi v polfinalu. Leta 2004 je prvič sodil v kakšnem izmed evropskih pokalov, in sicer tekmo 1. kroga pokala Uefa med Mallorco in Apoelom iz Nikozije. Leta 2005 smo ga lahko spremljali na dveh tekmah evropskega prvenstva do 21 let, dve leti pozneje je na istem tekmovanju sodil v velikem finalu, v katerem so Nizozemci s 4:1 poteptali Srbijo.

Letošnjima finalistoma je do zdaj prinesel bolj malo sreče

Liverpoolu bo sodil že šestič. | Foto: Reuters Liverpoolu bo sodil že šestič. Foto: Reuters Skomina je obema finalistoma lige prvakov sodil že večkrat, Liverpoolu kar petkrat. Tudi v tej sezoni, ko je bil glavni sodnik na tekmi skupinskega dela lige prvakov pri zmagi Liverpoolčanov na Anfieldu z 1:0 nad Napolijem.

To je tudi edina zmaga, ki jo je Liverpool dočakal, ko je bil sodnik Skomina. Vse preostale štiri tekme so Liverpoolčani ob sojenju najboljšega slovenskega sodnika izgubili. Lanski poraz v polfinalu lige proti Romi z 2:4 je bil za njih sicer srečen, saj so napredovali v finale. Ob sojenju Skomine so izgubili tudi v polfinalu lige Europa leta 2016 proti Villarrealu z 0:1, pa tekmo šestnajstine finala istega tekmovanja proti Bešiktašu leto pred tem (prav tako z 0:1) in tekmo skupinskega dela lige prvakov leta 2009, ko je Liverpool doma presenetljivo klonil proti Fiorentini z 1:2.

Tudi Tottenhamu, ki mu je sodil trikrat, Skomina ni prinesel preveč sreče. V sezoni 2013/14 so Londončani z 2:2 remizirali v osmini finala lige Europa proti Benfici, leta 2010 so s 3:4 izgubili v skupinskem delu lige prvakov proti Interju v Milanu, leta 2007 pa v skupini z 1:1 remizirali z z Anderlechtom v ligi Europa.

Na naslovnicah se je znašel že daljnega leta 2008

Leta 2008 je prvič sodil v izločilnih delih takratnega pokala Uefa in v drugi polovici leta dočakal tudi debi v elitni ligi prvakov. Sodil je na tekmi skupinskega dela med PSV in Marseillom, ki se je v Eindhovnu končala z zmago domačina z 2:0.

Na evropskem prvenstvu 2008 je v vlogi četrtega sodnika poskrbel za izključitvi selektorja Nemčije Joachima Löwa in Avstrije Josefa Hickersbergerja. | Foto: Getty Images Na evropskem prvenstvu 2008 je v vlogi četrtega sodnika poskrbel za izključitvi selektorja Nemčije Joachima Löwa in Avstrije Josefa Hickersbergerja. Foto: Getty Images

Vmes se je poleti, na evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici, znašel v središču pozornosti med tekmo skupinskega dela na Dunaju, kjer sta se merili Avstrija in Nemčija. Kot četrti sodnik je namreč glavnemu sodniku Manuelu Mejutu Gonzalezu sporočil, naj na tribune pošlje oba selektorja, Nemca Joachima Löwa in Avstrijca Josefa Hickersbergerja.

Leta 2010 je odločno zakorakal na evropski zemljevid

V sezoni 2009/10 je še odločneje zakorakal na evropski nogometni zemljevid. Sodil je na štirih tekmah skupinskega dela lige prvakov in v četrtfinalu lige Europa, ki je nasledila pokal Uefa. Sezono za tem je v najboljši evropski nogometni ligi sodil že na petih tekmah, tudi dveh v izločilnih delih. V četrtfinalu tekmovanja je pravico delil na tekmi med Schalkejem in Interjem, ko so Nemci presenetili evropske prvake iz Milana in jih premagali z 2:1.

Na najvišji ravni sodi že vrsto let. | Foto: Reuters Na najvišji ravni sodi že vrsto let. Foto: Reuters

Četrtfinale lige prvakov je Skomini pripadel tudi v sezoni 2011/12, sodil je na tekmi med Chelseajem in Benfico. Londončani so pred domačimi navijači zmagali z 2:1. Tudi zaradi predčasne izključitve vezista gostov Maxija Pereire, ki je moral zaradi drugega rumenega kartona z igrišča že po 40 minutah igre.

V ligi Europa je sodil v polfinalu. Na Mestalli je od blizu spremljal zmago Atletico Madrida nad Valencio z 1:0. Tudi na tej tekmi je podelil rdeči karton, in sicer kar neposrednega. Predčasno je pod prho poslal kapetana Madridčanov Tiaga.

Madridski finale bo njegova 48. tekma v ligi prvakov

Skomina, ki mu bosta v letošnjem finalu v Madridu pomagala rojaka, njegova pomočnika bosta Ljubljančan Jure Praprotnik in Robert Vukan iz Gornje Radgone (četrti sodnik bo Španec Antonio Mateu Lahoz, video sodnik pa Nizozemec Danny Makkelie), ima že veliko izkušenj s sojenjem v ligi prvakov. Od sezone 2011/12 je v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju sodil v vsaki sezoni. Trikrat tudi v polfinalu, skupaj pa je v tem tekmovanju nabral že kar 47 tekem v vlogi glavnega sodnika. Na njih je pokazal 182 rumenih in šest rdečih kartonov. Osemkrat je dosodil enajstmetrovko.

Leta 2012 prvo veliko tekmovanje in prva velika evropska tekma

Leta 2012 je prvič sodil tudi na velikem tekmovanju. Na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem je na treh tekmah skupinskega dela podelil devet rumenih kartonov.

Na velikem tekmovanju je prvič sodil leta 2012, ko je v vlogi glavnega sodnika nastopal na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini. | Foto: Getty Images Na velikem tekmovanju je prvič sodil leta 2012, ko je v vlogi glavnega sodnika nastopal na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini. Foto: Getty Images

Sezono 2012/13 je odprl z novo veliko tekmo, evropskim superpokalom v Monaku med Chelseajem in Atleticom, ki je zmagal s 4:1. Potem je sodil tudi v ligi prvakov na Camp Nouu, ko je Bayern München v povratni tekmi polfinala še drugič razbil Barcelono, zmagal s 3:0 in se v veliki finale uvrstil s skupnih 7:0. Bavarce je nekaj tednov pozneje od blizu spremljal tudi v velikem finalu na Wembleyju, kjer so po zmagi nad Borussio Dortmund osvojili zadnjo evropsko lovoriko. Na kultnem štadionu v Londonu je bil namreč četrti sodnik.

Vrhunec njegove sezone 2013/14 je bila prva tekma polfinala lige Europa, na štadionu Ramona Sancheza Pizjuana je sodil poznejši zmagovalki tekmovanja Sevilli, ki je premagala Valencio z 2:0. Po koncu sezone je doživel bridko razočaranje, saj ni bil imenovan med peščico sodnikov, ki so poleti sodili na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Sezona 2013/14 je bila podobna, vrhunec pa povratna tekma polfinala lige Europa v Firencah, kjer je Sevilla Fiorentino premagala z 2:0 in se spet uvrstila v finale.

Leta 2017 je sodil v finalu lige Europa med Ajaxom in Manchester Unitedom, po katerem se je lovorike veselila ekipa takratnega trenerja angleškega velikana Joseja Mourinha. | Foto: Reuters Leta 2017 je sodil v finalu lige Europa med Ajaxom in Manchester Unitedom, po katerem se je lovorike veselila ekipa takratnega trenerja angleškega velikana Joseja Mourinha. Foto: Reuters

Prvi vrhunec je dočakal leta 2017 na Švedskem

V sezoni 2015/16 je sodil v polfinalih obeh evropskih pokalov. Najprej na prvi tekmi polfinala lige Europa, ko je Villarreal doma premagal Liverpool z 1:0. Potem še na povratni tekmi polfinala lige prvakov, ko je Real v Madridu z avtogolom premagal Manchester City in se s skupnim izidom 1:0 prebil v finale.
Na evropskem prvenstvu 2016 je sodil ob zmagi Islandije, ki je šokirala in izločila Anglijo. | Foto: Reuters Na evropskem prvenstvu 2016 je sodil ob zmagi Islandije, ki je šokirala in izločila Anglijo. Foto: Reuters

Poleti je Skomino čakal še drugi nastop na velikem tekmovanju. Na evropskem prvenstvu v Franciji je sodil na štirih tekmah. Tudi na dveh v izločilnem delu. Najprej je od blizu videl polom Angležev, ki jim ni mogel pomagati niti z dosojeno enajstmetrovko, proti Islandiji v osmini finala (1:2), potem v četrtfinalu še vrhunsko predstavo Walesa, zmago s 3:1 nad Belgijo, in pot drugih Otočanov v polfinale. Takrat se je že govorilo, da utegne soditi celo v finalu, a se to ni zgodilo.

V Madridu bo skupaj s Slovenijo postavil nov mejnik

Slovenija bo s Skomino postala šele 15. država, katere sodnik bo delil pravico v najboljšem evropskem nogometnem tekmovanju, v ligi prvakov. Ob tem bo prvi dan letošnjega junija postala tudi najmanjša od vseh, ki jim je do zdaj pripadla ta čast.

Največkrat, kar štirikrat, so v finalu sodili nemški sodniki. S po tremi sodniki v finalu lige prvakov se lahko pohvalijo Angleži, Italijani in Švicarji. S po dvema Madžari, Nemci in Nizozemci. Romuni, Danci, Slovaki, Norvežani, Srbi, Portugalci, Turki in po novem tudi Slovenci pa so dali enega.

Ob debiju na svetovnem prvenstvu je takoj dvignil prah

Lani je v Rusiji poskrbel za drugi najhitrejši rdeči karton v zgodovini svetovnih prvenstev. | Foto: Reuters Lani je v Rusiji poskrbel za drugi najhitrejši rdeči karton v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters V sezoni 2016/17 se je dokopal do četrtfinala lige prvakov in dočakal prvi vrhunec. Finale lige Europa med Ajaxom in Manchester Unitedom v Stockholmu, ki so ga Angleži dobili z 2:0. Pa poleti tudi sojenje na pokalu konfederacij v Rusiji, kjer je bil v glavni vlogi samo na eni tekmi. Lani je spet "obstal" v polfinalu lige prvakov, pravico je delil na spektakularni povratni tekmi med Romo in Liverpoolom v Rimu, kjer so Angleži izgubili z 2:4, a se vseeno veselili napredovanja.

Poleti je prvič sodil še na svetovnem prvenstvu in že ob debiju dvignil precej prahu. Na tekmi skupinskega dela med Kolumbijo in Japonsko, ki je zmagala z 2:1, je Kolumbijca Carlosa Sancheza izključil že po treh minutah igre in dosodil enajstmetrovko za Japonce. Skomina je s tem pokazal prvi rdeči karton na lanskem svetovnem prvenstvu in poskrbel tudi za drugo najhitrejšo izključitev v zgodovini tekmovanja. V Rusiji je sodil še na dveh tekmah. Pri zmagi Belgije nad Anglijo z 1:0 v skupinskem delu in potem še zmago Švedske z istim rezultatom nad Švico v osmini finala. Potem na lanskoletnem svetovnem prvenstvu ni več sodil.

Sezono je začel v Savdski Arabiji, končal jo bo v Madridu

V sezoni 2018/19, v kateri je nekaj denarja zaslužil tudi s sojenjem v Savdski Arabiji, v kateri so ga v zadnjem letu videli kar na 30 tekmah, je sodil na dveh tekmah v osmini finala lige prvakov. Tudi na tisti spektakularni povratni tekmi med PSG in Manchester Unitedom v Parizu, ko je po posredovanju Vara globoko v sodnikovem dodatku pokazal na enajstmetrovko v korist Angležev, ki so zadeli, zmagali s 3:1 in izločili šokirane pariške nogometne milijonarje.

Trenutek, ko je v izdihljajih tekme pokazal na enajstmetrovko v korist Manchester Uniteda in poskrbel, da je visokoleteči PSG na poti do letošnjega finala spet izpadel že v osmini finala. | Foto: Reuters Trenutek, ko je v izdihljajih tekme pokazal na enajstmetrovko v korist Manchester Uniteda in poskrbel, da je visokoleteči PSG na poti do letošnjega finala spet izpadel že v osmini finala. Foto: Reuters

Pred mesecem dni je pravico delil tudi na tekmi četrtfinala lige Europa med Chelseajem in praško Slavijo v Londonu (4:3), potem pa nekaj tednov za tem dobil sporočilo, ki bo zaznamovalo njegovo življenje.

"Dober dan, gospod Damir Skomina. Sporočamo vam …" oziroma nekako tako je verjetno pisalo v začetku zapisa, ki je na njegov naslov priromal pred kratkim. V sporočilu, da bo sodil najpomembnejšo tekmo v letošnjem nogometnem nogometnem dogodku na svetu.

Zdaj odšteva dneve do trenutka, ko bo zaokrožil sodniški trojček velikih tekem, na katerih je sodil. Po evropskem superpokalu 2012 in finalu lige Europa 2017 prihaja še tista daleč največja. Finale lige prvakov 2019. Srečno!

Josep Guardiola
Sportal Velik paradoks, ki razkrije marsikaj

Vsi sodniki dozdajšnjih finalov lige prvakov:

1993: Kurt Rothlisberger (Švica)
1994: Philip Don (Anglija)
1995: Ion Craciunescu (Romunija)
1996: Manuel Diaz Vega (Španija)
1997: Sandor Puhl (Madžarska)
1998: Hellmut Krug (Nemčija)
1999: Pierluigi Collina (Italija)
2000: Stefano Braschi (Italija)
2001: Dick Jol (Nizozemska)
2002: Urs Meier (Švica)
2003: Markus Merk (Nemčija)
2004: Kim Milton Nielsen (Danska)
2005: Manuel Mejuto Gonzalez (Španija)
2006: Terje Hauge (Norveška)
2007: Herbert Fandel (Nemčija)
2008: Luboš Michel (Slovaška)
2009: Massimo Busacca (Švica)
2010: Howard Webb (Anglija)
2011: Viktor Kassai (Madžarska)
2012: Pedro Proenca (Portugalska)
2013: Nicola Rizzoli (Italija)
2014: Bjorn Kuipers (Nizozemska)
2015: Cuneyt Cakir (Turčija)
2016: Mark Clattenburg (Anglija)
2017: Felix Brych (Nemčija)
2018: Milorad Mažić (Srbija)
Ne spreglejte