Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
22.03

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Mezga Hajduk Split NK Maribor NK Maribor Sevilla Poljud

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 22.03

3 leta

Dejan Mezga komaj čaka, da se junija vrne v Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na svetu ni veliko nogometašev, ki bi se lani pomerili z obema finalistoma lige Europa, Sevillo in Dniprom. Eden izmed njih ima tudi slovenski potni list. To je nekdanji član Maribora Dejan Mezga.

Ko je Maribor pred letom dni odigral tekmo zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije in na južni ploščadi Ljudskega vrta zmagoslavno dvignil pokal za državnega prvaka, je bil posebne časti deležen Dejan Mezga. Po osmih letih, ki jih je prebil v Mariboru, ob tem pa se zaljubil v vijolično barvo, je tehnično podkovani zvezni igralec menil, da je napočil čas za spremembo.

Vodstvo Maribora mu je na zadnji tekmi omogočilo, da je uresničil dolgoletno željo in se od Viol poslovil s kapetanskim trakom. Odmevalo je ''Dejan, Viola'', Hrvat s slovenskim potnim listom, ki bi z velikim veseljem zaigral tudi za slovensko reprezentanco, pa je občinstvu in soigralcem pomahal v slovo.

Dolgo časa se ni vedelo, kje bo najboljši strelec Maribora v evropski sezoni, nadaljeval kariero. Minevali so tedni in tedni, novice o njegovem prestopu, čeprav so omenjali številne zahodnoevropske države, pa ni bilo od nikoder. Nato se je sredi avgusta odločil, da se vrača v domovino. Izbral je splitski Hajduk, ki se je takrat potegoval za nastop v skupinskem delu lige Europa.

Dalmatincem ni bil najbolj naklonjen žreb v play-offu, saj so za tekmeca dobili Dnipro, bogati ukrajinski klub s številnimi reprezentanti. ''Bili'', okrepljeni z izkušenim Čakovčanom, ki je bil v prejšnji sezoni najboljši strelec Maribora v evropskem tekmovanju, so vseeno verjeli, da bi lahko izločili favorita.

Hajduk zapravil vodstvo v gosteh pri finalistu

Prvo tekmo so igrali v ukrajinski prestolnici Kijevu, saj je Evropska nogometna zveza (UEFA) prepovedala igranje v Dnipropetrovsku. Na začetku drugega dela se je gostom iz Splita prikradla odlična možnost za senzacijo. Povedli so z 1:0.

''Takrat bi morali odigrati drugače. Prehitro smo prejeli izenačujoči gol, nato pa v izdihljajih srečanja še enega in nesrečno izgubili z 1:2. Je pa treba priznati, da nas je reševal vratar Kalinić, ki je ubranil vsaj deset izjemnih strelov gostiteljev. Takrat smo se prepričali o tem, da je Dnipro odlična ekipa. Čeprav jim je manjkal Konopljanka, so bili boljši in si po dveh tekmah zaslužili napredovanje,'' se je nesrečnega poraza Hajduka v Ukrajini spominjal Mezga.

Izgubili so, a so jih pričakali evforični navijači

Ko se je z letalom vrnil v Split, je hitro začutil, kako ogromna je ljubezen med navijači Hajduka in nogometaši, saj jih je na letališču pričakalo več sto gorečih izbrancev in opevalo tesen poraz. ''Tega nisem doživel nikoli prej. Da te pričakajo po zmagi, bi razumel, da pa so nam skandirali in nas skoraj nosili po rokah po porazu ... To lahko stori le mesto Split, zaljubljeno v nogomet.''

Split je živel za povratno srečanje z Dniprom. Vstopnice so hitro pošle, štadion Poljud je bil poln do zadnjega kotička. Skoraj 40 tisoč navijačev je stiskalo pesti, da bi Hajduk zmagal vsaj z 1:0 in se uvrstil v skupino evropske lige. Želja ni bila uslišana. Lepše priložnosti na tekmi je imel Dnipro, a je znova blestel vratar Lovre Kalinić, za Hajduk pa je najlepšo zapravil prav Mezga.

''Žal, takšen je nogomet. Žoga ni šla v mrežo. Bilo je odlično vzdušje in užival sem, a smo res naleteli na ekipo, ki je izstopala s kakovostjo. Že takrat sem vedel, da bi se lahko v tekmovanju uvrstila zelo visoko.'' Ostalo je pri 0:0, tako da je Hajduk nerodno izpadel.

Ni bil zasičen, ampak si je želel spremembe

Dejan je po številnih letih, ki jih je prebil v mestu ob Dravi, prejel slovenski potni list. ''Vedno ga imam pri sebi, čeprav ga zdaj ne potrebujem. Med sezono sem bil le nekajkrat v Čakovcu, za obisk Maribora mi je zmanjkalo časa. Se pa že veselim, da se junija vračam tja. Hajduk bo opravil priprave na Pohorju, kar me izjemno veseli. Vrnil se bom med prijatelje in v mesto, ki ga imam rad. Z Markom (Ranilovićem, slovenski vratar pri Hajduku, op. p.) se veliko pogovarjava o Sloveniji in Mariboru. Vendarle sem tam igral veliko let,'' je poudaril Dejan, ki je mesto ob Dravi zapustil zaradi želje, da bi izkusil še kaj drugega.

''Temu ne morem reči zasičenost. Želel sem spremembo. Čas je mineval, imel sem 29 let. V Mariboru sem se odlično počutil, zdaj se v Hajduku. Na začetku sem imel malce krize, ker z ekipo nisem opravil poletnih priprav, trener Igor Tudor pa me je postavil na mesto, ki ga pri Mariboru nisem igral. Dejal je, da sem zelo izkušen in da bom v veliko korist na mestu zadnjega zveznega igralca. Ni mi bilo všeč in nisem mogel pokazati tistega, kar znam. Ko me je Hari Vukas postavil malce bližje napadu, sem začel tudi dosegati zadetke in več podajati,'' si je oddahnil po boljšem nadaljevanju v spomladanskem delu, v katerem si je Hajduk zagotovil nastop v Evropi.

Nekaterih stvari v življenju ni mogoče kupiti

Ko je prišel v Split, si je vedno želel, da bi na domači tekmi na Poljudu dosegel zadetek in stekel k Torcidi, ki stoji na severni tribuni. ''Želja se mi je izpolnila proti Lokomotivi. Bilo je prekrasno. Nekaterih stvari v življenju ni mogoče kupiti, navijači Hajduka so ena izmed njih. Zelo zvesti so klubu. Veliko jih prihaja na tekmo,'' so splitski navijači hitro očarali Mezgo, ki ni preveč zadovoljen z učinkom v sezoni.

Hajduk se je namučil, da si je zagotovil tretje mesto in nastop v Evropi, v slabo voljo pa ga je spravilo še veliko stvari. ''Moti nas visok zaostanek za Dinamom (znaša kar 36 točk, op. p.). Ni realno, da toliko zaostajamo. Tudi Rijeka se nam je oddaljila (vodi za 26 točk, op. p.). Matjaž Kek je poln znanja, ima dobro ekipo in je prišel v urejen klub. Rijeka je sklenila odličen posel,'' je pohvalil nekdanjega slovenskega selektorja in zaupal, da je v tej sezoni pogosto izmenjeval misli z nekdanjim soigralcem v vijoličnem dresu Goranom Cvijanovićem, ki se je v zadnjem obdobju pri Kekovi Rijeki znašel na stranskem tiru.

Dinamo je v Evropi neprepričljiv zaradi navijačev

Kako boleč je lahko tako ogromen zaostanek za zagrebškim Dinamom? ''Glede na to, koliko Dinamo vlaga v igralce, je res nedotakljiv. To je realna slika. Dinamo si ne sme privoščiti, da se mu kdo približa. Vedno pripelje igralce, ki so veliko vredni. Da ne doseže večjih stvari v Evropi, pa so krivi navijači, ki ne hodijo na tekme. Dinamo ima kakovost, dodatna čustva lahko podarijo le navijači,'' je zaupal od eden najbolj izkušenih nogometašev Hajduka, ki je v dresu Maribora izkusil, kako je izgubiti proti Dinamu. To je bilo v kvalifikacijah za ligo prvakov.

''Takrat smo storili napako in preveč spoštovali Zagrebčane. V Splitu se niti več ne ozirajo toliko proti Dinamu. Preveč je notranjih težav, s katerimi se ukvarja naš klub. Žal,'' je priznal Mezga, ki bi si želel, da bi dres Hajduka nosil tudi v prihodnji sezoni. Pred dnevi je odjeknila govorica, da bi lahko splitski klub prevzel njegov nekdanji trener Ante Šimundža, a se je izkazala za neuresničljivo.

Najbolj je ostal v stiku z Mitjo Vilerjem

"V Splitu nam je zelo lepo. Boljše sploh ne moreš izbrati. Podnebje je krasno, družina uživa, navijači so strastni in živijo za Hajduk. To moraš doživeti, v Splitu se o Hajduku govori na vsakem koraku. Podobno je v Mariboru, ki je tudi nogometno mesto,'' je dejal Mezga, ki je ohranil stik z nekdanjimi soigralci, najbolj z Mitjo Vilerjem.

V tej sezoni jim je poslal veliko čestitk, telefon je bil vroč zlasti po uvrstitvi v ligo prvakov in naslovu državnih prvakov. ''Maribor je moj klub, dolgo časa sem bil tam. Vesel sem, da se mu je posrečilo in je prišel v ligo prvakov. Žal brez mene (smeh, op. p.), a vsak gre po poti, ki si jo je izbral sam. Zato mi ni niti najmanj žal, da sem zdaj v Splitu,'' je sporočil nekdanji vijolični bojevnik. Navijači Maribora so mu ta časten naziv dodelili pred šestimi leti.

Ko bo spremljal finale, se bodo vračali spomini

Ker bo zaradi kartonov izpustil zadnji krog hrvaškega prvenstva, v katerem bo Hajduk gostoval pri mestnem sosedu Splitu, se je zanj sezona že končala. V sredo bo spremljal finale lige Europa. ''To se ne sme zamuditi. Zelo zanimivo bo, saj se bodo vračali spomini, ker sem lani igral proti obema ekipama. Več možnosti dajem Sevilli,'' se je preizkusil v vlogi napovedovalca.

Dnipro je opisal kot ekipo, ki ima kakovostne posameznike in visok odstotek posesti žoge. Najbolj spoštuje najboljšega strelca Nikolo Kalinića, nekdanjega igralca Hajduka in zdajšnjega hrvaškega reprezentanta. ''S soigralci je izkusil že ogromno vrhunskih sezon. Čeprav domačih tekem ne smejo igrati v svojem mestu, so se uvrstili v finale in izločili zelo močne tekmece. Čeprav je Sevilla favorit, bi bilo lahko zelo enakovredno.''

Odločile so podrobnosti

Ko je v prejšnji sezoni branil barve Maribora, so vijolice v šestnajstini finala lige Europa izpadle proti Sevilli, poznejši zmagovalki.

''Sevillo je podobno kot Dnipro na dveh tekmah zelo težko izločiti. S Sevillo smo doma remizirali (2:2), v gosteh pa izgubili (1:2). Njeni igralci igrajo na vrhunski ravni vsak teden, a smo imeli svoje priložnosti. Majhne podrobnosti so odločile v njen prid, podobno kot pri Dnipru, ko je izločil Hajduk. Čeprav v klubu ni več kapetana Ivana Rakitića, so še zelo močni. V prvenstvu so osvojili peto mesto, imajo odličnega trenerja. Pričakujem, da bo Sevilla vodila igro, Dnipro, ki ima odlično transformacijo in protinapad, pa bo čakal na svojo priložnost,'' je dodal Mezga, pozdravil vse slovenske ljubitelje nogometa in še enkrat ponovil, da se zelo veseli začetka poletnih priprav Hajduka, ki bo nekaj časa gost mariborskega Pohorja. Mezga pa se bo vsaj na kratko vrnil v mesto, ki ima v njegovem srcu neprecenljivo vrednost.

Ne spreglejte