Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 4. 2016,
14.36

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

4

Natisni članek

Marko Nikolić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije disciplinski sodnik NZS

Četrtek, 14. 4. 2016, 14.36

7 let, 11 mesecev

Marko Nikolić je končal sezono v Olimpiji, plačal bo tudi kazen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

4

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Roman Rogelj je trenerju Olimpije Marku Nikoliću zaradi opazke, ki spodbuja in razpihuje rasno nestrpnost, izrekel kazen prepovedi vodenja ljubljanskega kluba na sedmih tekmah. Zmaje čaka do konca prvenstva ravno sedem srečanj.

Srbski strokovnjak Marko Nikolić v tej sezoni ne bo več vodil Olimpije, saj mu je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj prepovedal opravljanje trenerskih dejavnosti na sedmih tekmah. Nalogo bo najverjetneje prevzel prvi pomočnik trenerja NK Olimpija Radoje Smiljanić in do konca sezone vodil zmaje, ki se potegujejo za naslov državnega prvaka. Sedem krogov pred koncem sezone imajo pred najbližjim zasledovalcem Mariborom dve točki prednosti, v soboto pa jih čaka sosedski derbi 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije, zahtevno gostovanje pri tretjeuvrščenih Domžalah.

Nikolić, ki na trenerskem stolčku Olimpije v 1. SNL sploh še ni izgubil dvoboja, razmišlja o pritožbi. V dopoldanskih urah je vodil trening zeleno-belih v Spodnji Šiški. 

Ljubljanski klub se bo o nadaljnjih korakih odločil takoj po vrnitvi predsednika Milana Mandarića in športnega direktorja Ranka Stojića, ki se nahajata na službenem obisku v Zagrebu.

Uradno sporočilo za javnost NZS (objavljamo ga v celoti):

Potem ko je bil v torek uveden disciplinski postopek zoper trenerja NK Olimpija Ljubljana Marka Nikolića, je disciplinski sodnik danes že sprejel odločitev v tem primeru.
 
Marko Nikolić je na tekmi 29. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Zavrčem ob zadetku svojega moštva  v 93. minuti z opazko, ki spodbuja in razpihuje rasno nestrpnost, komentiral reakcijo igralca svoje ekipe.
 
Disciplinski postopek, ki je bil uveden zaradi domnevnega nešportnega in neetičnega vedenja Nikolića, se je oprl na televizijski posnetek, s pomočjo katerega je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je Nikolić proslavljanje izenačujočega zadetka svojega igralca, Blessinga Elekeja, pospremil z neprimernim glasnim vzklikom "vidi idiota crnog" (v slovenščini: "poglej črnega idiota").
 
Uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma izraža in spodbuja rasno nestrpnost, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti.
 
Disciplinski organ NZS je tako ob upoštevanju vsega navedenega, tudi pisne izjave Nikolića in nekaznovanosti pri dozdajšnjem opravljanju trenerske funkcije, ter v skladu s predpisi NZS, trenerju Olimpije Ljubljana izrekel kazen prepovedi dostopa do garderob in uradnega tehničnega prostora na sedmih nogometnih tekmah in denarno kazen v višini 1.500 evrov.
 

Ne spreglejte