Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Liverpool liga prvakov liga prvakov Real Madrid

Sreda, 25. 5. 2022, 4.00

1 leto, 1 mesec

Pred finalom lige prvakov

Dogodek, ki je pokopal kariero nesrečnega Nemca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Loris Karius | Zadnji finale med Liverpool in Realom je zaznamoval Loris Karius. Kdo bo tokratnega? | Foto Guliver/Getty Images

Zadnji finale med Liverpool in Realom je zaznamoval Loris Karius. Kdo bo tokratnega?

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometna javnost v Evropi odšteva dni do sobotnega spektakla − finala lige prvakov, v katerem se bosta pomerila angleški Liverpool in španski Real Madrid. To bo deveti obračun evropskih velikanov in skupno tretji finale v ligi prvakov. Še posebej grenki spomini na zadnji finale pred štirimi leti vežejo nogometaše Liverpoola, glavna vloga pa je takrat pripadla vratarju Liverpoola Lorisu Kariusu.

Real Madrid ali Liverpool? Real 14. ali Liverpool sedmič? Carlo Ancelotti ali Jürgen Klopp? Kdo bo zmagovalec letošnje sezone lige prvakov? Real je na osmih medsebojnih obračunih do zdaj zmagal štirikrat, Liverpool je bil boljši trikrat, enkrat pa sta se tekmeca razšla z remijem. Madridski klub je proti Redsem ostal neporažen na zadnjih petih medsebojnih obračunih.

Dozdajšnji obračuni Reala in Liverpoola:

Leto

Kraj tekme

Rezultat

Strelci

1981

Pariz

Liverpool 1:0 Real

Kennedy

2009

Madrid

Real 0:1 Liverpool

Benayoun

2009

Liverpool

Liverpool 4:0 Real

Torres, Gerrard x 2, Dossena

2014

Liverpool

Liverpool 0:3 Real

Ronaldo, Benzema x 2

2014

Madrid

Real 1:0 Liverpool

Benzema

2018

Kijev

Real 3:1 Liverpool

Benzema, Bale x 2; Mane

2021

Madrid

Real 3:1 Liverpool

Vinicius x 2, Asensio; Salah

2021

Liverpool

Liverpool 0:0 Real

 

Kdo bo uspešnejši v tretje?

Dvakrat sta se ekipi pomerili tudi v finalu najelitnejšega evropskega tekmovanja. Tako kot letos sta se tekmeca v finalu − takrat se je tekmovanje imenovalo pokal državnih prvakov − pomerila leta 1981, ko je bila zadnja tekma sezone prav tako na sporedu v Parizu. Z 1:0 je slavil Liverpool, potem ko je edini zadetek na tekmi dosegel Alan Kennedy, ki je izkoristil eno redkih napak vratarja Reala Agustína Rodrígueza. Ta je klonil pod pritiskom veličine tekme in slabo posredoval ob bližji vratnici. Vratar španskega kluba je bil po koncu srečanja tako razočaran in jezen, da je medaljo, ki jo je dobil za drugo mesto, po tekmi v Parizu vrgel v reko Seno.

Do naslednjega finala pa sta tekmeca morala čakati kar 37 let. Pred tremi leti je v Kijevu Real zmagal s 3:1. In Redsi so zdaj odločni, da se Madridčanom oddolžijo za tisti poraz. Na to je že pred povratno tekmo polfinala lige prvakov med Real Madridom in Manchester Cityjem opozoril zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah. "Če sem povsem odkrit, si želim igrati še proti Real Madridu, ne vem, zakaj bi to skrival," je bil jasen Egipčan, ki je pred štirimi leti po poškodbi rame po stiku s Sergiem Ramosom tekmo sklenil že v 31. minuti.

Karius zapečatil usodo Liverpoola

Tudi finale leta 2018 je minil v znamenju vratarskih napak, in sicer takratnega prvega vratarja Liverpoola Lorisa Kariusa, ki je na tisti tekmi praktično pokopal svojo kariero. Nemec je takrat pri porazu z 1:3 "zakrivil" kar dva zadetka Madridčanov. Vsi pa so na srečanju padli v drugem polčasu. Najprej je zadel Karim Benzema, a je Sadio Mane hitro izenačil na 1:1. Nato je v igro vstopil Gareth Bale, junak srečanja, in dosegel dva gola. 

Karius je takrat storil dve hudi napaki, ki sta zapečatili usodo Redsov. Pri drugem zadetku je hotel z roko podati soigralcu, a je to storil tako nespretno, da je žogo prestregel Karim Benzema in jo preusmeril v prazno mrežo. Nato pa je "sodeloval" tudi pri tretjem in zadnjem golu Reala. Gareth Bale se je odločil za močan strel z razdalje, Nemec na vratih otoškega velikana pa si je znova privoščil napako, nerazumljivo odbil žogo v svojo mrežo in branilcem naslova iz Madrida podaril še en zadetek.

"Zelo mi ga je žal. Je fantastičen fant. Kaj naj rečem o zadetkih, ki jih je prejel? Tretji gol je dobil zaradi prvega. To je očitno, saj je preveč razmišljal o njem," je po tekmi Kariusa branil Jürgen Klopp, ki pa se je po tisti tekmi skupaj s strokovnim štabom odločil za menjavo na vratarskem mestu. 

Kako se bo odrezal Alisson?

Liverpool je Kariusa takoj po koncu sezone posodil v Bešiktaš, nato pa še k Union Berlinu, kjer pa se danes 28-letni Nemec, ki je sicer trenutno še vedno član Liverpoola, a priložnosti po polomu v finalu lige prvakov ni več dobil, ni pretirano izkazal. Redsi so takoj po koncu tiste sezone zato v svoje vrste zvabili Brazilca Alissona Beckerja, ki je na Otok prestopil za takrat rekordnih 75 milijonov evrov, kar je še danes druga najvišja vsota med vratarji. Za rekordnih 80 milijonov evrov je malo za njim v vrste Chelseaja iz Athletic Bilbaa prestopil Kepa Arrizabalaga.

Alisson Becker bo v soboto na zahtevni preizkušnji. | Foto: Reuters Alisson Becker bo v soboto na zahtevni preizkušnji. Foto: Reuters

A tudi sicer zanesljivi Brazilec bo v soboto na težki preizkušnji. Zagotovo si bo za nov zadetek v finalih lige prvakov prizadeval 34-letni Benzema, ki je v izjemni formi. V la ligi, kjer si je Real že nekaj krogov pred koncem zagotovil naslov prvaka, je letos zabil kar 27-krat, s 15 zadetki pa je tudi najboljši strelec lige prvakov. Ob tem je Benzema tudi najboljši strelec na obračunih Liverpoola in Reala, saj je do zdaj zadel štirikrat. A lahko zagotovo ne bo niti vratarju belega baleta Thibautu Courtoisu, saj imajo tudi angleški podprvaki v svojih vrstah ogromno orožij, ki lahko dosežejo zadetek. Prvi zvezdnik, Egipčan Salah, si je s 23 zadetki razdelil prvo mesto na angleški lestvici strelcev, ob tem pa je osemkrat zadel še v ligi prvakov. Hkrati je svojim soigralcem podelil še 13 asistenc.

V Parizu se tako v soboto (21.00) obeta veliki spektakel, ki bo dal še zadnji odgovor v tej, izjemno zanimivi nogometni sezoni.

Kdo bo osvojil ligo prvakov?

  • Liverpool
    61,03 %
    772 glasov
  • Real Madrid
    34,55 %
    437 glasov
  • Ne vem/me ne zanima
    4,43 %
    56 glasov
Oddanih 1265 glasov

Preberite še:

Kylian Mbappe
Sportal Mbappeja niso prepričali milijoni, ampak Macron in klic domovine
Fabio Carvalho
Sportal Liverpool pripeljal portugalskega najstnika, Borussia D. pa turškega reprezentanta
Manchester City
Sportal Manchester City je prvak v Angliji!
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak in Atleti potrdili tretje mesto, Barcelona prvenstvo končala s porazom
Ne spreglejte