Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
2. 7. 2012,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 7. 2012, 12.19

8 let

Euro 2016: v Franciji 24 ekip, tudi Slovenija?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čez štiri leta bo najboljše evropske reprezentance gostila Francija. Predstavila bo odmevno spremembo, saj bo nastopilo kar 24 udeleženk. UEFA še razmišlja o načinu poteka kvalifikacij.

Francija je po finalu v Kijevu prevzela štafetno palico gostiteljic nogometnih evropskih prvenstev, kvalifikacije pa se bodo začele septembra 2014. Le nekaj mesecev po svetovnem prvenstvu, ki bo tistega leta plenil pozornost v Braziliji. Če je slovenska reprezentanca izpustila poljsko-ukrajinsko poslastico zaradi slabšega nastopa v kvalifikacijah, kjer je v skupini osvojila četrto mesto, pa bo deležna veliko večjih možnosti za nastop na zaključnem turnirju v Franciji. Kvalifikacije bodo dodatna priložnost za Slovenijo, da po 16 letih znova okusi nastop na največjem evropskem nogometnem tekmovanju. Razlog je preprost, saj bo v deželi ''galskih petelinov'' namesto dosedanjega formata (16 udeleženk) nastopilo bistveno večje število reprezentanc. Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Toulouse, Saint-Etienne, Nica in Pariz bodo gostili kar 24 ekip, ki se bodo predstavile v šestih skupinah. Spremljali bomo ustroj tekmovanja, ki smo ga na velikih odrih nazadnje spremljali leta 1994, ko je potekalo svetovno prvenstvo v ZDA. V osmino finala se bosta tako uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine, a tudi štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Če bi se malce poigrali in prečesali lestvice skupin v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2012, bi tako ugotovili, da bi v primeru, če bi 24 reprezentanc nastopilo že na letošnjem evropskem prvenstvu, zagotovo nastopile tudi Turčija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Estonija (vse so izpadle v dodatnih kvalifikacijah), pa tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz raznolike druščine (Belgija, Armenija, Srbija, Romunija, Madžarska, Izrael, Švica, Norveška in Škotska). Slovenija ne bi prišla v poštev, saj je Kekova četa osvojila četrto mesto, v skupini pa prehitela le Severno Irsko in Ferske otoke.

Platini: Največ bo pridobil nogomet

Kako pa bodo potekale kvalifikacije? Generalni tajnik Evropske nogometne zveze (UEFA) Gianni Infantino je napovedal, da bo sistem kvalifikacijskega ciklusa razkrit do konca leta. Dejal je, da vsekakor ne bodo dolgočasne. Najverjetneje bo prinesel kar nekaj novosti. Denimo predkvalifikacije najslabših reprezentanc, ki ponavadi na uradnih srečanjih služijo le za izboljšanje razlike v zadetkih. Zaradi vedno bolj glasnih pritožb klubov o zgoščenih urnikih (prav na račun reprezentančnih srečanj) in z njimi povezanimi težavami vedno bolj pogostih poškodb ter izostankov, bodo kvalifikacije za Euro 2016 verjetno vsebovale manjše število tekem, kot smo jih bili vajeni na poti do EP v Ukrajini in na Poljskem. ''Podpiramo odločitev, da bo na prihodnjem EP nastopilo 24 ekip. S tem bo največ pridobil nogomet sam, saj bo še bolje promoviran, reprezentancam pa bo omogočen lažji razvoj. Tudi v primeru vse večjega vključevanja mladih igralcev,'' je izpostavil predsednik Uefe Michel Platini, ki se veseli večjega števila udeležencev tudi zaradi tega, ker bo gostiteljico prvenstva obiskalo več navijačev iz različnih držav, s tem pa bo Euro 2016 prerasel v resnični vseevropski praznik nogometa. Prvak bo moral namesto dosedanjih šest za osvojitev prvega mesta preskočiti sedem ovir. Neposredno udeležbo ima v tem trenutku zagotovljena zgolj gostiteljica Francija, Španija pa se bo morala navkljub aktualnem naslovu pridružiti kvalifikacijskim bojem. Za 23 mest se bo tako potegovalo 53 članic evropske nogometne družine.

Ne spreglejte