Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2017,
22.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

UEFA liga prvakov Real Madrid Juventus Aleksander Čeferin Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zinedine Zidane Massimiliano Allegri

Sobota, 3. 6. 2017, 22.50

1 leto

Liga prvakov, finale

Real na krilih Ronalda pokazal Juventusu, kdo je gospodar Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
Juventus Real Cardiff | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala so v finalu lige prvakov premagali Juventus s 4:1 in kot prvi v zgodovini tekmovanja ubranili evropski naslov. Junak finala je postal dvakratni strelec Cristiano Ronaldo. Kapetanu zmagovalcev Sergiu Ramosu bo pokal predal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Junak finala v Cardiffu: Cristiano Ronaldo
Trener Zinedine Zidane
Odmevi iz tabora Juventusa

Vsi zmagovalci lige prvakov

Juventus : Real Madrid 1:4 (1:1)

Finale lige prvakov. Štadion Millennium Stadium v Cardiffu, kapaciteta 66.000. Sodnik: Felix Brych (Nemčija).

Strelci: Mandžukić 27.; Ronaldo 20., 64., Casemiro 61., Asensio 90.

Postavi:
Juventus: Buffon; Barzagli (od 66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanić (od 71. Marchisio); Dani Alves, Dybala (od 78. Lemina), Mandžukić, Higuain. Trener: Massimiliano Allegri.
Real Madrid: Navas; Marcelo, Carvajal, Ramos, Varane; Modrić, Casemiro, Kroos (od 89. Morata), Isco (od 82. Asensio); Ronaldo, Benzema (od 77. Bale). Trener: Zinedine Zidane.

Rdeči karton: Cuadrado (Juventus) 84.

Potek srečanja:

Konec srečanja:
Real je premagal Juventus s 4:1 in se vpisal v zgodovino lige prvakov kot prvi klub, ki je ubranil naslov evropskega prvaka. Vratar stare dame Gianluigi Buffon je tudi v tretjem finalu lige prvakov ostal brez tako želene lovorike. Na slovesni podelitvi je predsednik Uefe Aleksander Čeferin predal pokal kapetanu Reala Sergiu Ramosu.

90. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! 4:1 za Real in konec upanja za Juventus. Marcelo je prodrl po levi strani in našel osamljenega Marca Asensia. Rezervist Reala, ki je lani belim baletnikom prinesel evropski superpokalni naslov, je bil natančen, Madridčani so novi (stari) evropski prvaki. 

89. minuta: Še zadnja menjava v finalu lige prvakov. Nekaj minut bo na igrišču prebil tudi Alvaro Morata, ki bi lahko poleti zapustil Santiago Bernabeu. Igro je zapustil Nemec Kroos.

84. minuta: Nov šok za Juventus. Juan Cuadrado je po prekršku nad Ramosom, ki je padel kot pokošen na tla, prejel drugi rumeni karton. Kolumbijec je moral le 18 minut po prihodu na igrišče predčasno pod prho.

82. minuta: Druga menjava pri Realu. Isco je odšel na klop, v igro pa Marco Asensio.

77. minuta: V igro je vstopil ljubljenec Valižanov Gareth Bale. Zamenjal je Karima Benzemaja. Juventus je opravil zadnjo menjavo. Namesto v drugem polčasu "nevidnega" Dybale je vstopil Mario Lemina.

72. minuta: Stara dama skuša najti priključek, a je Real še vedno nevarnejši. Massimiliano Allegri je namesto Pjanića poslal v ogenj Claudia Marchisia. Nemški delivec pravice Brych je vedno bolj nervoznim igralcem Juventusa pokazal še dva rumena kartona. Prejela sta ju Alex Sandro in rezervist Cuadrado.

Cristiano Ronaldo je dvakrat matiral Gianluigija Buffona in prispeval ogromen delež k 12. evropskem naslovu belih baletnikov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je dvakrat matiral Gianluigija Buffona in prispeval ogromen delež k 12. evropskem naslovu belih baletnikov. Foto: Reuters

66. minuta: Trener Juventusa se je odločil za prvo menjavo. Namesto Andree Barzaglija je vstopil v igro Juan Cuadrado, Miralem Pjanić pa je prejel rumeni karton.

64. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOOL! 3:1, drugi zadetek Cristiana Ronalda, njegov 12. v tej evropski sezoni in 105. v ligi prvakov! Portugalec je izkoristil izjemno podajo Luke Modrića, ki se je dokopal žoge po napaki njegovega rojaka Mandžukića, prodrl po desni strani in imenitno zaposlil spretnega Ronalda. Cristiano je s tem postal najboljši strelec lige prvakov v tej sezoni . Prehitel je tudi Lionela Messija.

61. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL! 2:1 v Cardiffu, še drugič na tej tekmi vodi Real. Brazilec Casemiro se je drzno odločil za strel z velike razdalje. Žoga je na poti do mreže zadela Khediro, spremenila smer in na koncu prisilila Buffona k predaji. Nogometaši Reala so kronali večminutni pritisk z vodstvom.

53. minuta: Luka Modrić se je odločil za strel z roba kazenskega prostora, ki ga je Buffon zlahka ukrotil. Njegov strel je naznanil obdobje pritiska Reala, ki je v začetnih minutah drugega polčasa nevarnejši od Torinčanov. 

52. minuta: Toni Kroos (Real) je prejel rumeni karton po prekršku nad Samijem Khediro, soigralcem v nemški izbrani vrsti. To je tretji rumeni karton belih baletnikov.

46. minuta: Začetek drugega polčasa. Trenerja finalistov lige prvakov nista spreminjala začetnih enajsteric.

Mario Mandžukić je v 27. minuti izenačil rezultat na 1:1 z atraktivnimi škarjicami. | Foto: Reuters Mario Mandžukić je v 27. minuti izenačil rezultat na 1:1 z atraktivnimi škarjicami. Foto: Reuters

Konec prvega polčasa: 1:1. Sodnik Felix Brych je podaljšal prvi del za dve minuti. Juventus je bil v prvem polčasu nevarnejši. Štirikrat je ustrelil v okvir vrat, Real pa le enkrat, a je takrat Ronaldo zadel v polno.

42. minuta: Dani Carvajal (Real) je prejel rumeni karton.

39. minuta: Za slabo voljo med navijači stare dame je poskrbela poškodba Mandžukića. Hrvat se je prijel za gleženj, a po zdravstveni pomoči ob bolečinah nadaljuje z igro. Pozneje se je izkazalo, da poškodba ni bila resnejše narave.

35. minuta: Juventus ima žogo v posesti 51, branilec naslova Real pa 49 odstotkov igralnega časa.

31. minuta: Prvi karton tudi za nogometaša Reala. Kapetan Sergio Ramos je po prekršku nad Danielom Alvesom prejel "rumeno" opozorilo.

27. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL! In to kakšen. Hrvaški napadalec Mario Mandžukić je poskrbel za izenačenje. Po podaji Higuaina je v slogu največjih velemojstrov na svetu z atraktivnimi škarjicami izenačil na 1:1. Navas je moral po žogo v mrežo, navijači Juventusa pa so ponoreli od sreče. Mandžukić ni zadel prvič v finalu lige prvakov. To je storil že v dresu Bayerna na Wembleyju.

Cristiano Ronaldo je v 21. minuti popeljal Real Madrid v vodstvo. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je v 21. minuti popeljal Real Madrid v vodstvo. Foto: Reuters  

21. minuta: GOOOOOOOOL! Real vodi z 1:0! Cristiano Ronaldo, najboljši strelec v zgodovini evropskih tekmovanj, je po izjemni podaji Danija Carvajala popeljal bele baletnike v vodstvo. Vratar Juventusa Gianluigi Buffon je bil nemočen, saj je bil diagonalen strel Portugalca močan in natančen. To je bil sploh prvi strel Reala v okvir vrat italijanskega prvaka.

12. minuta: Paulo Dybala (Juventus) je prvi nogometaš, ki je prejel rumeni karton v letošnjem finalu lige prvakov.

7. minuta: Juventus je v uvodnih minutah pritisnil na vrata Reala. Najprej je Gonzalo Higuain dvakrat ogrel dlani Keylorja Navasa, nato pa je z nevarnim strelom z roba kazenskega prostora zapretil Miralem Pjanić. Kostaričan na vratih madridskega kluba je mojstrsko ubranil strel reprezentanta BiH.

Na štadionu Millenium je Real prekinil sanjski niz neporaženosti Juventusa v tej evropski sezoni. Stara dama je edini poraz v ligi prvakov doživela prav v sklepnem dejanju, ko se je neposredno odločalo o prvaku.

Madridčani so ugnali italijanskega prvaka in pokalnega zmagovalca s 4:1, z dvema zadetkoma pa je postal junak finala dvakratni strelec Cristiano Ronaldo. Izbran je bil za najboljšega posameznika tekme.

Realu je uspel zgodovinski podvig. Postal je prvi, ki je v ligi prvakov ubranil naslov prvaka. Zadnji evropski prvak, ki je dvakrat zapored stopil na najvišjo stopničko, je bil AC Milan (1988 in 1989). Takrat so najboljši klubi v Evropi tekmovali še v pokalu državnih prvakov. 

Dogajanje na štadionu Millenium (fotogalerija):

Fotogalerija
1 / 61

Gareth Bale je priložnost za nastop čakal na klopi. Dočakal jo je v 77. minuti. | Foto: Reuters Gareth Bale je priložnost za nastop čakal na klopi. Dočakal jo je v 77. minuti. Foto: Reuters V Cardiff, prestolnico Walesa in rojstno mesto zvezdnika madridskega Reala Garetha Bala, ki ga trener Zinedine Zidane ni uvrstil v začetno enajsterico belih baletnikov, je konec tedna prispelo več kot 150 tisoč ljubiteljev nogometa.

Bale je na priložnost za nastop pred številnimi someščani čakal na klopi za rezervne igralce, v začetni enajsterici se je na "njegovem" mestu znašel Isco. To je bil velik udarec za Valižane, ki pa so v 77. minuti dočakali srečen trenutek in zaploskali najboljšemu nogometašu Walesa, ko je vstopil v igro.

Pri Realu tako od prve minute ni bilo v napadu zvezdniškega trojčka BBC (Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo), je bil pa trojček BBC prisoten v srcu obrambe Juventusa, ki je v tej sezoni v ligi prvakov do finala prejela le tri zadetke.

Sestavljali so ga Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci in Giorgio Chiellini, ki pa so imeli zlasti v drugem polčasu ogromno težav z razigranim napadom Reala. Juventus je prejel kar štiri zadetke, legendarni vratar Gianluigi Buffon pa je ponovno ostal brez možnosti, da bi se prvič v karieri povzpel na evropski klubski prestol.

Dogajanje na ulicah Cardiffa na dan finala (fotogalerija):

Fotogalerija
1 / 21

Kolumbijca Jamesa Rodrigueza, ki naj bi poleti zamenjal klub, pri belih baletnikih ni bilo niti na klopi.

Pred finalom moške lige prvakov:

Ne spreglejte