Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 5. 2013,
12.41

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borussia Dortmund Matija Brodnjak

Torek, 21. 5. 2013, 12.41

11 mesecev, 4 tedne

FOTO: Echte Liebe ne pozna kilometrine

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko se bo Borussia Dortmund v soboto potegovala za evropsko krono, bo pesti zanjo stiskalo tudi nemalo Slovencev. Najbolj goreči in zvesti navijači so člani Kluba navijačev Borussia Dortmund Slovenija.

Zamisel o ustanovitvi Kluba navijačev Borussia Dortmund Slovenija se je porodila leta 2008, ko se je skovalo prijateljstvo dveh strastnih navijačev BVB-ja. Rumeno-črno evforijo na slovenskih tleh sta zakuhala Matija Brodnjak in Niko Robinščak. Skozi naslednja leta ju je pot vodila od gostovanj v Stuttgartu, Kölnu, Gelsenkirchnu, Münchnu prek predpriprav v Stegersbachu do večkratnega obiska Dortmunda in njegove glavne znamenitosti. Seveda je govor o Wesfalenstadionu, ki ga slovenski navijači Borussie Dortmund skoraj tradicionalno obiskujejo nekajkrat letno. Majhni skupini zvestih pripadnikov rumeno-črne religije se je kmalu pridružil zagreti Primorec Dominik Šik Vuković. "To nas je še dodatno okrepilo v prepričanju, da nismo sami. Tako okrepljeni in polni veselja ter radosti, ki nas je spremljala skozi sezono 2010/2011, smo se odpravili na 1100 kilometrov dolgo pot proti Dortmundu, kjer smo 14. maja 2011 bili s ponosom v srcih priče zmagi, vredni sedmega naslova nemških prvakov. Začutiti to energijo celotnega mesta in njegovih ljudi nam je pokazalo, da smo del nečesa edinstvenega," je Sportalu skušal ljubezen do Borussie opisati Matija Brodnjak, veliki nogometni navdušenec.

Skupinica se je po vrnitvi v Slovenijo pospešeno trudila, da bi majhno, a strastno ekipo navijačev razširila. Pri iskanju njim neznanih pripadnikov rumeno-črnih v Sloveniji so naleteli na veliko pomoč pri Facebooku in drugih spletnih portalih, tako da se je njihova baza do današnjega dne povzpela na kar 54 Dortmunderjev.

Posebno mesto v srcih slovenskih privržencev Borussie nosi kraj Drbetinci, kjer se je 20. julija 2012 odvijala prva tekma med navijači Borussie Dortmund Slovenija in slovenskim pripadnikom Bayern Münchna. "Ob pomoči našega rokometnega in kakor se je izkazalo tudi nogometnega vseveda Marka Bezjaka smo prestali naš nogometni krst kot nogometna Ekipa navijačev Borussia Dortmund Slovenija in v borbeni tekmi premagali naše nasprotnike. Temu dogodku je v okviru športnega konca tedna na Ptuju sledila organizacija 1. Frozy-Jozy Cupa, na katerega smo poleg naše ekipe (BVB Slovenija) privabili še navijače različnih evropskih velikanov," je pojasnil Brodnjak. Njegova iniciativnost in pripadnost k temu klubu ob pomoči številnih rojakov seveda nista ostali neopaženi. Tako je televizijski komentator Dejan Obrez poimenoval Ptuj kot slovenski Dortmund.

Člani navijaške skupine so skozi leta na poti do ustanovitve Kluba navijačev Borussia Dortmund Slovenija osebno spoznali nekdanje klubske legende, kot so Paolo Sousa, Ingo Anderbrügge, Ottmar Hitzfeld itn. Poleg tega pa so še okrepili povezanost z mestom Dortmund in ustvarili prijateljske odnose z nekaterimi člani znamenite "Südtribüne", saj so bili ljudje, s katerimi so se spoznali in pogovarjali, navdušeni nad njihovo strastjo in pripravljenostjo, da so prevozili takšno razdaljo le za ogled ene tekme BVB-ja. Na prostoru nekdanje skupne države so ustvarili stike z ustanovitelji BVB Balkan Fan Cluba, s katerimi ohranjajo prijateljske odnose in v prihodnjem letu načrtujejo uradno srečanje in prijateljsko tekmo.

Skupne dolgoletne sanje o ustanovitvi navijaškega kluba so se uresničile 18. maja 2013 na Ptuju, kjer se je v prostorih Bar Kavala zbralo osem navijačev in ustanovilo Klub navijačev Borussia Dortmund Slovenija. Vodilo in namen, ki so si ga zastavili, je združiti in povezovati navijače Borussie Dortmund v Sloveniji ter športno in korektno promovirati Borussio Dortmund. V ta namen je bila na Facebooku pred kratkim ustanovljena skupina Borussia Dortmund Slovenija, ki bo v bodoče vsem slovenskim navijačem BVB-ja služila kot portal, istočasno pa tudi prikazovala delovanje Kluba navijačev. Znotraj Kluba navijačev Borussia Dortmund Slovenija so si za prvo leto obstoja zastavili cilj, da jih Borussia Dortmund uradno prizna kot navijaški klub, da izdelajo lastne navijaške rekvizite, kot so majice, šali, velika zastava …, in uradno spletno stran Kluba navijačev ter organizirano vsaj enkrat letno potujejo na tekme BVB-ja. Maksimalno se bodo angažirali tudi za organizacijo različnih dogodkov, kot so nogometni turnirji, redna srečanja članov kluba, skupni ogledi tekem na televiziji, prijateljske tekme z drugimi navijaškimi klubi itn.

Ne spreglejte