Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valter Birsa Massimiliano Allegri

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 12.49

8 let

G. Nihče in tarča posmeha do statusa rešitelja in šampiona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdelo se je, da je Valter Birsa v italijanskem nogometu zgolj izgubljal čas. Priložnosti pri povprečnih klubih ni dobival, zato je zanimivo, kako mu je uspel prestop v enega najslovitejših klubov.

Sezono po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je bil Valter Birsa eden najzanimivejših nogometašev v Evropi. Zanj so se denimo (ne)uradno zanimali Liverpool, Fulham in tudi Arsenal, vendar pa je leta 2011 za 3,5 milijona evrov prestopil v Genoo. Kljub dokaj visoki odškodnini za slovenskega nogometaša pa je v prvenstvu za ta klub iz Ligurije odigral le devet tekem v italijanskem prvenstvu, prave priložnosti torej ni dobil. Sledila je posoja v Torino, za katerega je igral precej več, pa čeprav je imel večkrat vlogo džokerja, ter na 17 tekmah dosegel dva gola in štiri podaje. Zdelo se je, da ga bodo pri Torinu odkupili, vendar je Genoa Birso zadržala, čeprav nanj ni računala.

Birsa je avgusta najel zasebnega trenerja in v Celju menda celo individualno treniral. Medtem mu je zastopnik Alberto Mario Fontana urejal prestop. Kam? To je bila precej časa skrivnost, vendar sta se Milan in Genoa dogovorila za zamenjavo igralcev. "Imel sem posebno poletje, polno odločitev. Verjamem, da sem sprejel prave," je dejal Birsa. Precej se je tej potezi Milana nasmihalo, namigovalo se je celo, da bo Birsa kot član Milana kariero kot posojeni igralec nadaljeval pri drugoligašu iz Brescie, vendar je sledila zanimiva zgodba. Milan je v Birsi dobil celo velikega aduta. Zaradi poškodb in kazni so manjkali številni zvezdniki (Stephan El Shaarawy, Riccardo Montolivo, Giampaolo Pazzini, Mario Balotelli, Kaka ...), tako da je Birsa že na začetku prvenstva dobival priložnosti.

Debitiral je prav na tekmi proti Torinu, vstopil pa je namesto Kakaja, ki je ravno prestopil iz Real Madrida. Čeprav Birsa ni bil vpleten v akciji pri obeh zadetkih, je Milanu uspelo nadoknaditi dva gola zaostanka in remizirati. "Pokazali smo, da imamo željo in moč to storiti. Težko bi komentiral našo igro, saj se vedno lahko igra še bolje. Upam, da bom Milanu tudi v prihodnje pomagal z dobrimi igrami. Zamenjati nekoga, kot je Brazilec Kaka, ti vzdigne samozavest. V moštvu je veliko šampionov. Kdo bo igral v enajsterici, bo izbiral trener," je po debiju povedal Šempetrčan.

Na obračunu s Sampdorio je na San Siru z natančnim strelom z razdalje celo odločil tekmo in prepričal še nekaj skeptičnih privržencev Milana, pa tudi v domovini. Med drugim se je pojavil na naslovnici enega najslovitejših evropskih športnih časnikov, v La Gazzetti dello Sport. Praktično vsi mediji so ga izbrali za igralca tekme, zaradi slabše pripravljenosti – izpustil je praktično celotne priprave – še ni bil v optimalni formi, zato na začetku ni bil zmožen odigrati celotne tekme. "Zelo sem vesel za gol, saj nam je prinesel pomembno zmago. Izgubili smo veliko točk, čeprav si tega nismo zaslužili. Zmaga je pomembna iz številnih vzrokov, saj gremo skozi težavno obdobje. Sobotna zmaga nam je dala nekaj zadovoljstva in okrepila našo moralo. Res je, da sem zadel, toda vsi trdo delamo za moštvo. Zahvaljujem se tudi Allegriju za zaupanje. Zmaga je pomembnejša kot moj gol. Trudil sem se in veliko treniral. Zdaj žanjem rezultate. Vem, kaj lahko dam tej ekipi Milana. Doseženi zadetek mi prinaša veliko zadovoljstva," je za Milan Channel pripovedoval 27-letni nogometaš.

Zanimivo izjavo je podal tudi podpredsednik Adriano Galliani, ki vleče niti Milana. "Če bi Birsa ostal pri Genoi in Luca Antonini v Milanu, nihče ne bi zadel proti Sampdorii. Bila je menjava, dobra za oba. Birsa je tam ločeno sam treniral, tukaj pa je v začetni postavi …. To je nogomet, ki ga zelo dobro poznamo," je dejal Galliani.

Trener Milana Massimiliano Allegri je o Birsi dejal: "Je dober igralec. Tudi na prejšnjih tekmah je pokazal dobre igre, toda ko ekipi ne gre, so pod lupo najprej tisti, ki so prišli zadnji."

Odločilna sprememba igralnega položaja: pri Milanu postal ideolog

Kaj pa je bilo ključno za preporod slovenskega virtuoza? Seveda so mu "koristile" odsotnosti soigralcev, saj je dobil več priložnosti že na začetku, vendar je pomembno še nekaj. Strateg Milana Allegri, ki je že nekaj časa na udaru navijačev, mu je našel idealno vlogo v moštvu. Ta pa ni na krilu, temveč za napadalcem. Tako ima v nasprotju z igranjem za Genoo in Torino potrebno svobodo v igri in lahko si privošči kakšno napako, saj mu bolj kot na krilu varujejo hrbet. To vlogo je že imel denimo pri Gorici, kjer je prvič opozoril nase. Birsa se zaveda, da je ozračje v Milanu povsem drugačno kot v drugih klubih, pri katerih je do zdaj igral. Obenem lahko še bolj napreduje ob takšnih soigralcih.

Tik pred debijem za Milan v ligi prvakov se je poškodoval na ogrevanju v Amsterdamu. Prav na štadionu Ajaxa, na katerem je kot član Auxerra s prostega strela dosegel do zdaj edini gol v ligi prvakov. Zaradi poškodbe stegenske mišice ni igral na reprezentančnih tekmah proti Norveški in Švici, izpustil pa je tudi derbi z Juventusom, ki so ga dobili italijanski prvaki.

Pridobil voljo, samozavest in vrednost

O tem, da je pridobil samozavest, priča podatek, da se je že ob vrnitvi na igrišča proti Udineseju spet kot edini nogometaš na tekmi vpisal med strelce in drugič zapored odločil srečanje. Presenetil je tudi italijanske medije, ki ga kujejo v zvezde in mu namenjajo le pohvale. "Milan se opira na igralca, ki je v klub prišel kot 'gospod Nihče'. Zdaj je zaslužen že za dve od treh zmag v prvenstvu. Birsa proti Barceloni, to bo njegova tekma," pišejo pri Sky Sport Italia.

"Pri zadetku ti morajo vedno pomagati soigralci. Pomembne so nove tri točke, ki so bile za nas še toliko bolj pomembne. Streljal sem z razdalje, meril proti oddaljeni vratnici in imel nekaj sreče," je v izjavi za slovito Gazzetto dello Sport dejal Birsa.

Kot nagrada za vse prikazano do zdaj prihaja tekma proti Barceloni v ligi prvakov. Na San Siru bo Birsa, če bo vse potekalo po pričakovanjih, igral proti Lionelu Messiju in preostalim zvezdnikom. "To bo derbi s pravim šampionom. Vendar jaz ne izstopam, trener izbira igralce in vsi morajo igrati na najvišji ravni. Pomembno je, da smo zbrani in tudi proti Barceloni igramo na zmago, potem pa bomo videli, kako se bo izšlo," je dejal trenutno najbolj zanimiv slovenski nogometaš.

Ne spreglejte