Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2010,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 5. 2010, 16.46

8 let

Grki na SP po prvi zadetek in točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grška nogometna reprezentanca, ki se lahko pohvali tudi z evropskim naslovom, bo v JAR šele drugič igrala na svetovnem prvenstvu, kjer pa ni osvojila še niti točke.

Izjemen podvig na Euru 2004

Grška nogometna reprezentanca je pojem zase. Doslej so sodelovali na štirih velikih tekmovanjih, njihov daleč največji presežek pa je evropski naslov iz leta 2004 na Portugalskem. Skupno so na evropskih prvenstvih doslej igrali trikrat in se le enkrat prebili iz skupinskega dela, takrat so tudi prišli do evropskega naslova.

Neverjeten pa je tudi podatek, da se je Grčija šele drugič uvrstila na SP. Prvič ji je to uspelo leta 1994 in takrat so tekmovanje sklenili že po skupinskem delu z gol razliko 0:10. To je le še en podatek, kako nepredvidljivi so lahko Grki. Zanimivo, da bodo v JAR, podobno kot v ZDA, igrali z reprezentancama Argentine, ki jih je premagala s 4:0, in Nigerijo, ki je bila boljša z 2:0. Tokrat bo namesto Bolgarije v skupini Južna Koreja. Grki tako pričakujejo prve točke na SP in morda tudi napredovanje v izločilne boje. Pri temperamentnih Grkih pa se nikoli ne ve, na kakšen način lahko presenetijo.

Trdna obramba predpogoj

Za reprezentančni preporod je poskrbel Otto Rehhagel, ki je Grčijo postavil na svetovno uveljavljeni nogometni zemljevid. Pod vodstvom discipliniranega Nemca so svojeglavi Grki vendarle dobili tisto, kar jim je manjkalo in končno začeli uveljavljati talent. Njihova igra sloni na trdni obrambi, kjer poveljujejo izkušeni vratar Kostas Halkias, ključna branilca pa sta Sotirios Kyrgiakos (Liverpool) in Loukas Vintra (Panathinaikos). Tudi na sredini prevladujejo izkušeni igralci, ton igri pa daje kapetan Giorgos Karagounis, ki je član Panathinaikosa, v svoji karieri pa je igral tudi že za Inter in Benfico. Za zadetke so zadolženi član Celtica Georgios Samaras, Angelos Charisteas, ki igra za Nürnberg ter Theofanis Gekas. Slednji je tudi prvi mož grškega napada, del sezone je igral za Hertho, v Berlin pa je bil posojen s strani Bayerja iz Leverkusna. Vse bolj se uveljavlja tudi največji up grškega nogometa, Sotiris Ninis, ki je še en član deteljic iz Aten. Grki so se sposobni uvrstiti v izločilne boje.

Ne spreglejte