Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
12.05

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Gareth Southgate Roberto Mancini Anglija Italija Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024

Četrtek, 23. 3. 2023, 12.05

3 mesece, 1 teden

Pred tekmo Italija - Anglija

Italijan pred poslastico razjezil navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Roberto Mancini | Roberto Mancini se je obregnil ob prihodnost italijanske reprezentance. | Foto Guliverimage

Roberto Mancini se je obregnil ob prihodnost italijanske reprezentance.

Foto: Guliverimage

Že uvod v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 bo zadovoljil apetite nogometnih sladokuscev, saj se bosta danes v Neaplju na ponovitvi finala zadnjega evropskega prvenstva udarili Italija in Anglija. Branilci naslova Italijani so lačni uspeha, sploh po tem, ko jim ni uspelo zagotoviti mesta na zadnjem svetovnem prvenstvu.

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu

Nogometni poznavalci po svetu se danes sprašujejo, kakšno Italijo lahko pričakujejo na stadionu Diega Armanda Maradone? Italijo, ki je v nizu 37 zaporednih zmag dobila evropsko prvenstvo, ali tisto, ki se ji ni uspelo kvalificirati na svetovno prvenstvo? Italijo, ki se je uvrstila v finale lige narodov, ali tisto, ki je na Finalissimi morala s kar 0:3 priznati premoč Argentini? Ne glede na to se v skupini C kvalifikacij za evropsko prvenstvo že v prvem krogu obeta velika poslastica med Italijani in Angleži. V skupini, kjer se bodo merile še reprezentance Severne Makedonije, Ukrajine in Malte, obe reprezentanci merita na najvišji mesti, ki zagotavljata prostor na evropskem prvenstvu 2024.

Če gledamo na zadnje rezultate, so lahko optimistični v taboru Italije, saj so na zadnjih desetih medsebojnih tekmah v zadnjih 25 letih z Anglijo izgubili le enkrat, nazadnje sta se reprezentanci pomerili v lanski ligi narodov, ko je Italija eno tekmo dobila z 1:0, na drugi pa sta se ekipi razšli brez zadetkov. A v taboru azzurov sta še kako živa spomin na obračun s Severno Makedonijo in grenak priokus, ko so morali še drugič zapored svetovno prvenstvo spremljati le na daljavo.

Italijani so v finalu zadnjega Eura ugnali Anglijo. | Foto: Reuters Italijani so v finalu zadnjega Eura ugnali Anglijo. Foto: Reuters

Italijanski pogled proti prihodnosti

Italijani so sicer v kvalifikacijah za evropska prvenstva dobili zadnjih 14 zaporednih tekem, neporaženi pa so že kar dolgih 40 srečanj. Nazadnje so v kvalifikacijah za Euro izgubili proti Franciji (1:3) leta 2006. Še daljši je niz od zadnjega poraza Italijanov na domačih tleh v kvalifikacijah za EP. Od zadnje ničle je tako minilo že 24 let, saj je bila na italijanskih tleh od azzurov nazadnje boljša Danska leta 1999.

"Z Angleži smo se v zadnjem času srečali kar nekajkrat. Gre za eno najboljših ekip na svetu, za moštvo izjemnih nogometašev, ki jim vedno zmanjka kanček sreče. Zagotovo nas čaka težka tekma, ob tem pa imamo še ogromno omejitev s svojo zasedbo. Čeprav ima Italija kar tri predstavnike v četrtfinalu lige prvakov, je v teh ekipah nekje sedem ali osem italijanskih nogometašev. To je naša realnost," je pred tekmo potarnal selektor Roberto Mancini, ki med drugim ne bo mogel računati na napadalca Lazia Cira Immobileja. "Italijanski nogomet ni doživel preporoda in to nas mora skrbeti," se je proti prihodnosti pesimistično še ozrl Mancini.

Ciro Immobile zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati svoji reprezentanci. V tej sezoni italijanskega prvenstva je v dresu Lazia dosegel devet zadetkov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ciro Immobile zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati svoji reprezentanci. V tej sezoni italijanskega prvenstva je v dresu Lazia dosegel devet zadetkov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ta v tem reprezentančnem oknu računa na precej spremenjeno zasedbo. Na seznamu manjkajočih nogometašev so med drugim Federico Chiesa, Federico Dimarco, vratar Ivan Provedel, pa tudi že omenjeni Immobile ter Giacomo Raspadori. Na svoj prvi nastop v italijanskem dresu bodo tako čakali Wladimiro Falcone, Alessandro Buongiorno in Mateo Retegui.

Mancini razjezil angleške navijače

V Neaplju je za današnjo tekmo stadion skoraj povsem razprodan, na obračunu pa pričakujejo tudi okoli tri tisoč angleških privržencev. V Neaplju se zato po zadnjih težavah po srečanju lige prvakov med Napolijem in Eintrachtom, ko so se navijači zapletali v spopade in povzročali hude izgrede, bojijo novih težav. O tem je pred srečanjem spregovoril tudi Mancini. "Sicer ne delam za policijo, a kolikor vem, so bili vedno gostujoči navijači tisti, ki so prišli sem in ustvarjali težave. To smo videli tudi na zadnjem srečanju lige prvakov. Če bodo navijači prišli na tekmo in se obnašali normalno, potem tu ne vidim nobenih težav," je dejal italijanski selektor in s svojo izjavo razjezil nekatere privržence Anglije. Southgate na drugi strani o tej temi ni želel govoriti.

Southgate gleda le v prihodnost

Odlično statistiko zadnjih tekem v kvalifikacijah za evropska prvenstva pa imajo tudi Angleži, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu znova ostali brez tako želene lovorike. Three Lions so na zadnjih 18  kvalifikacijskih tekmah za prvenstva stare celine zmagali kar sedemnajstkrat, z edinim spodrsljajem leta 2019, ko so morali priznati premoč Češki, Gareth Southgate pa bo na klopi Anglije iskal pot do 50. zmage, ki bo vse prej kot lahka, saj je Anglija proti Italiji v vseh tekmovanjih izgubila na zadnjih šestih tekmah.

Gareth Southgate čaka na 50. zmago na klopi Anglije. | Foto: Reuters Gareth Southgate čaka na 50. zmago na klopi Anglije. Foto: Reuters

Med drugim so Angleži klonili tudi v finalu zadnjega evropskega prvenstva, ko je bila Italija na koncu boljša po izvajanju enajstmetrovk. Redni del se je končal z izidom 1:1, potem ko je za Angleže že v 2. minuti zadel Luke Shaw, za Italijo pa je v 67. izenačil Leonardo Bonucci. "Kar se je dogajalo v preteklosti, ni pomembno, ker je to zdaj nov začetek. Če sem neposreden, je to tip tekme, ki jo preprosto moramo dobiti. V preteklosti nam je to že uspevalo, a moramo biti pri tem konsistentni," je pred srečanjem dejal Southgate, ki ga čaka res zahtevna naloga, saj Anglija v Italiji ni slavila že vse od leta 1961. "To je le še en mejnik, ki ga moramo podreti in v preteklosti nam jih je uspelo podreti že kar nekaj. Nogometaši so v preteklosti že igrali največje tekme in vedo, da lahko tekmujejo na tem nivoju," je še dejal selektor Anglije.

Tudi Southgate bo tako kot njegov kolega Mancini pogrešal nekaj nogometašev v napadu. Med drugim sta morala sodelovanje zaradi poškodb odpovedati Marcus Rashford, Mason Mount, pa tudi vratar Nick Pope. Southgate med drugim v tokratno zasedbo ni vpoklical Raheena Sterlinga, Calluma Wilsona ter Trenta Alexandra-Arnolda. Bo pa v središču pozornosti zagotovo Harry Kane, ki bo lovil svoj 54. zadetek v dresu Anglije, s čimer bi se na lestvici najboljših strelcev angleške reprezentance v zgodovini prehitel Wayna Rooneyja.

Kvalifikacije za EP 2024, skupina C:

Četrtek, 23. marec, Neapelj:
20.45 Italija - Anglija

Verjetni začetni postavi:
Italija:
Donnarumma; Di Lorenzo, Acerbi, Romagnoli, Spinazzola; Barella, Verratti, Jorginho; Berardi, Retegui, Grifo
Anglija: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Henderson, Rice, Bellingham; Saka, Kane, Grealish

Preberite še:

Slovenija Norveška liga narodov Benjamin Šeško
Sportal Noro, kaj lahko danes prvič uspe Sloveniji!
Sportal Slovenski nogometni reprezentant obnorel navijačice
zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Sploh se še ni začelo, pa je že padel rekord Slovenije
Ne spreglejte