Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2020,
10.50

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Petek, 24. 4. 2020, 10.50

4 leta

Paolo Maldini

Italijanska legenda presenetila: Sem največja zguba v zgodovini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Paolo Maldini | Legendarni italijanski nogometaš Paolo Maldini se je oklical za največjo zgubo v zgodovini.  | Foto Getty Images

Legendarni italijanski nogometaš Paolo Maldini se je oklical za največjo zgubo v zgodovini.

Foto: Getty Images

Nekdanji italijanski nogometaš Paolo Maldini je med pogovorom s svojim nogometnim kolegom Christianom Vierijem na Instagramu presenetil z izjavo, da se ima za največjo zgubo v zgodovini.

Nekdanja nogometaša sta se med sproščenim pogovorom dotaknila številnih tem, med drugim je beseda nanesla tudi na tekmo, ki je v njuni karieri pustila najbolj boleč pečat.

"V bistvu sem največja zguba v zgodovini nogometa," je na Vierijevo presenečenje kot iz topa izstrelil 51-letni Maldini, legenda italijanskega nogometa, ki je vso svojo kariero preživel v dresu Milana.

Maldini in Vieri kot rivala na zelenici.  | Foto: Getty Images Maldini in Vieri kot rivala na zelenici. Foto: Getty Images

"Dosegel sem veliko, sem pa tudi veliko izgubil, tri finale lige prvakov, finale evropskega super pokala, tri finale interkontinentalnega pokala, finale svetovnega prvenstva in finale evropskega prvenstva," je boleče spomine nizal Maldini, ki je pred dnevi sporočil, da je prebolel bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Finale lige prvakov leta 2005 - eden najbolj žgočih ran za Maldinija:

Med najbolj boleče spomine zagotovo sodi finale lige prvakov leta 2005 v Istanbulu, ko je Milan po vodstvu s 3:0 v prvem polčasu, v drugem dobil kar tri zadetke Liverpoola, na koncu pa izgubil po streljanju enajstmetrovk. Tekma velja za enega največjih preobratov v svetu nogometa.

Paolo Maldini | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tudi z italijansko reprezentanco, za katero je igral od leta 1988 do 2002, zadnjih osem let tudi v vlogi kapetana, je doživel dve nesrečni finalni zgodbi.

Tako je leta 1994 na svetovnem prvenstvu po streljanju enajstmetrovk Italija izgubila proti Braziliji, šest let pozneje pa je po zlatem golu Davida Trezegueta proti Franciji izgubila tudi v finalu evropskega prvenstva.

Azuri so z zadetkom Marca Delvecchija vodili od 55. minute, nato pa jih je v 93. minuti presenetil Sylvain Wiltord, ki je izenačil na 1:1. Italijanske sanje o naslovu prvaka so umrle v 103. minuti, ko je za Francijo zadel Trezeguet.

Maldini je zadnje svetovno prvenstvo v italijanskem dresu odigral na prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002, ko se je Italija poslovila že v osmini finala, njegovi reprezentančni kolegi pa so štiri leta pozneje na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, ki ga je Maldini spremljal le od daleč, osvojili naslov svetovnega prvaka.

A kljub tarnanju in samooklicevanju za zgubo je Maldini vse prej kot to.

V svoji dolgoletni karieri, ki jo je sklenil leta 2009, je z Milanom osvojil skoraj vse – sedemkrat je zmagal v prvenstvu Serie A in petkrat v Ligi prvakov, z Milanom mu je uspelo osvojiti pokal Italije, petkrat italijanski super pokal, petkrat UEFA super pokal, dvakrat kontinentalni pokal in eno zmago na Svetovnem klubskem prvenstvu FIFA.

Ne spreglejte