Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 11. 2010,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 11. 2010, 21.52

8 let

Ivica Osim in Željezničar v Stožicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prekrasni, a tudi vedno bolj prazni nogometni dom Olimpije, štadion v Stožicah, bo konec novembra gostil prvo mednarodno klubsko srečanje. Povabilu ''zmajev'' se bo odzval sarajevski Željezničar.

Na največjem nogometnem štadionu v Sloveniji sta že gostovali dve izbrani vrsti. Avstraliji je Kekova četa podarila dva zadetka, še nekoliko slabše so jo odnesli reprezentanti Ferskih otokov. Klubskih mednarodnih tekem, odkar je luč sveta ugledal ljubljanski lepotec, še ni bilo. Krstna izvedba se ponuja v torek, 30. novembra, ko se bosta v Stožicah pomerila Olimpija in Željezničar. Nazadnje sta se v tekmovalnem duhu spoprijela v sezoni 1990/91, še zadnji prvoligaški v obdobju ranjke Jugoslavije, ki so jo sestavljali tudi hrvaški in slovenski klubi.

Ljubljančani so nato zaključili jugoslovansko zgodbo in se v samostojni domovini dokazovali na slovenskih zelenicah, ''Željo'' pa je v zdesetkani prvi ligi vztrajal še leto dni. Sarajevski klub, ki domuje na štadionu Grbavica, se lahko pohvali z naslovom jugoslovanskega prvaka (1971/72), sredi osemdesetih (1984/85) pa je navduševal v evropskem pokalu UEFA. Pod vodstvom znamenitega Ivice Osima se je uvrstil med štiri najboljše, imel v žepu že finalno vstopnico, a je sanje o podvigu le dve minuti pred koncem povratnega srečanja (pri vodstvu z 2:0, prva tekma se je končala za 1:3) z Videotonom zrušil madžarski branilec Joszef Csuhay. Takrat bi Sarajevčane v finalu pričakal Real Madrid.

'Švabo' in 'Škijo' v Ljubljani

Priljubljeni Osim, kasnejši jugoslovanski in japonski selektor, ki je pri Partizanu in Sturmu v branilski vrsti našel prostor tudi za Darka Milaniča, bo dvoboju v Stožicah prisostvoval v vlogi častnega gosta. Nenazadnje vodi Željezničar njegov sin Amar, na tribunah v Ljubljani pa bo zbrano občinstvo lahko pozdravilo tudi nekdanjega velikana jugoslovanskega nogometa, Josipa Katalinskega, tako da bosta Ljubljano obiskala nepozabna ''Švabo'' in ''Škijo''. Slednji je na SP 1974 in EP 1976 pri ''modrih'' združil moči tudi z Brankom Oblakom. Po napovedih prirediteljev pa velja pričakovati na prijateljskem dvoboju še kakšno izmed igralskih legend, ki jih v Željotu nikoli ni manjkalo. Zadnjo vez med Olimpijo in Željezničarjem je pred leti stkal Muamer Vugdalič. Nekdanji branilec Olimpije, pa tudi član nekdanje ''zlate'' Katančeve generacije, se je po ne preveč blesteči vrnitvi v dresu Interblocka (tudi zaradi poškodbe), odločil za kratko selitev na Grbavico. Danes približuje nogometne veščine najmlajšim zanesenjakom v Mariboru.

Dvoboj med Olimpijo in Željezničarjem se bo prihodnji torek začel ob 19. uri, vstopnice pa bo moč kupiti že v prihodnjih dneh. ''Zeleno-beli'' se bodo poprej v dvoboju 19. kroga PrveLige pomerili še z velenjskim Rudarjem. Bodo tesno zmago nad Triglavom prihodnjo soboto potrdili v obračunu s Prašnikarjevimi ''knapi'', nato pa si dali duška še na prijateljskem srečanju s Sarajevčani, štirikratnimi prvaki BiH?

Ne spreglejte