Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 11. 2021,
10.50

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2022 slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 15. 11. 2021, 10.50

2 leti, 6 mesecev

Kapetan Slovenije po koncu kvalifikacij za SP 2022

Jan Oblak verjame v lepši slovenski jutri

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Slovenija Ciper | Srečanje v Stožicah je spremljalo dobrih pet tisoč gledalcev, med njimi so prevladovali mlajši. | Foto Grega Valančič/Sportida

Srečanje v Stožicah je spremljalo dobrih pet tisoč gledalcev, med njimi so prevladovali mlajši.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacijski ciklus za SP 2022 sklenila v Stožicah, kjer je premagala Ciper z 2:1. Dvoboj je spremljalo dobrih pet tisoč gledalcev, med katerimi so prevladovali otroci iz nogometnih klubov. "To nam daje dodaten zagon, da jim lahko pokažemo najboljše, kar znamo," je po dvoboju poudaril slovenski kapetan Jan Oblak, sicer eden najbolj spoštovanih vratarjev na svetu in velik vzornik številnim mladim Slovencem. Njegove sanje, da bi s Slovenijo zaigral na velikem tekmovanju, ostajajo neuresničene, a ...

 

Slovenija : Ciper, Stožice, kvalifikacije za SP
Sportal Matjaž Kek opozarja na veliko težavo

Na domačih dvobojih slovenske članske reprezentance že dolgo ni več organiziranih navijaških skupin. Najboljši slovenski nogometaši, zbrani pod taktirko Matjaža Keka, so tako v zadnjih letih vajeni drugačnega navijanja, bodrenja in skandiranja. Na zadnji tekmi, ko je v Stožicah padel Ciper (2:1), so se od prve do zadnje minute naposlušali zlasti mlajših glasov, ki so jih podpirali.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 50

Na tribunah so namreč prevladovali mlajši ljubitelji nogometa, zlasti tisti, ki trenirajo nogomet in so s pozornim očesom spremljali vsako potezo ter vpijali znanje slovenskih reprezentantov. Nogometna zveza Slovenija (NZS) je po tekmi postregla s podatkom, da je bilo na srečanju prisotno 5.117 gledalcev. Večina izmed njih so bili otroci.

Oblak se zaveda, kaj predstavlja najmlajšim

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za SP 2022 sklenila z domačo zmago nad Ciprom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za SP 2022 sklenila z domačo zmago nad Ciprom. Foto: Grega Valančič/Sportida "Zelo lepo je videti toliko otrok na stadionu," je po dvoboju spregovoril Jan Oblak, najbolj prepoznaven obraz slovenskega nogometa na svetu. Zgodnji termin srečanja, ki se je začel v nedeljo ob 15. uri, je šel na roko mlajšim obiskovalcem. Na dvoboju so slovenskim nogometašem namenili številne aplavze in bili navdušeni nad posameznimi uspešnimi potezami.

"Na igrišču moramo pokazati vse najboljše, kar znamo, ker se otroci zgledujejo po nas. To nam daje tudi dodaten zagon, da jim lahko pokažemo najboljše, kar znamo, in jih spodbujamo k temu, da trenirajo nogomet še naprej ter da se lahko vsake sanje uresničijo. To verjamem že od majhnih nog. Na žalost se mi sanje o svetovnem prvenstvu v teh kvalifikacijah niso uresničile, a verjamem, da se bodo prihodnje," se bo 28-letni Škofjeločan še naprej trudil, da bi pomagal Sloveniji po najboljših močeh in se morda z njo uvrstil na naslednje veliko tekmovanje, to pa je Euro 2024 v Nemčiji.

Nizozemska
Sportal Slovo Slovenije z zmago, zadnja neposredna vozovnica za Katar Nizozemski

Slovenija se lahko uvrsti na EP 2024

Prepričan je, da se je reprezentanca po visokem porazu v Splitu dobro odzvala na kritike in v nadaljevanju, oktobra in novembra je na štirih tekmah osvojila sedem točk, zaigrala bolje. ''Verjamem, da se takšna tekma kot je bila tista v Splitu (0:3, kar je bil najvišji poraz Kekove čete v teh kvalifikacijah, op. p.), ne bo ponovila. Pogovarjali smo se o tem in sestavili ekipo, s katero lahko v naslednjih kvalifikacijah dosežemo boljši rezultat in se uvrstimo na EP 2024. Najbolj je pomembno, da vsi verjamemo, da vemo, česa smo zmožni in to potem pokažemo na igrišču. Če nismo maksimalno pri stvari, nimamo možnosti za uspeh,'' je izpostavil pogoj, brez katerega Slovenija ne bo mogla priti do tako želenega cilja.

Slovenija je nazadnje na evropskem prvenstvu nastopila leta 2000, ko si je dvoboj v Amsterdamu proti Španiji v živo ogledalo več kot deset tisoč Slovencev! | Foto: Reuters Slovenija je nazadnje na evropskem prvenstvu nastopila leta 2000, ko si je dvoboj v Amsterdamu proti Španiji v živo ogledalo več kot deset tisoč Slovencev! Foto: Reuters

Ker bo na njem nastopilo kar 24 reprezentanc, to je skoraj polovica vseh članic evropske nogometne družine, bi lahko imela Kekova četa v kvalifikacijah za EP 2024 več možnosti za uspeh, kot jih je imela v kvalifikacijah za SP 2022, ko je zaostala za Hrvaško, Rusijo in Slovaško, brez matematičnih možnosti za napredovanje pa ostala že dva kroga pred koncem. Če bi se želja kapetana slovenske reprezentance uresničila, bi Slovenija s tem prekinila 14-letni niz nenastopanja na največjih nogometnih dogodkih, najdaljši, odkar je bila samostojna Slovenija sprejeta pod v družino Evropske nogometne zveze (Uefa).

Jan Oblak je prepričan, da bi lahko Slovenija v kvalifikacijah za EP 2024 uresničila cilj in si zagotovila nastop na velikem tekmovanju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak je prepričan, da bi lahko Slovenija v kvalifikacijah za EP 2024 uresničila cilj in si zagotovila nastop na velikem tekmovanju. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj še manjka Sloveniji?

"Mogoče bi bili lahko na fizični ravni bolje pripravljeni na močnejše tekme," kapetan Slovenije razmišlja o tem, kako bi lahko Kekova četa na igrišču pokazala še več. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Mogoče bi bili lahko na fizični ravni bolje pripravljeni na močnejše tekme," kapetan Slovenije razmišlja o tem, kako bi lahko Kekova četa na igrišču pokazala še več. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski kapetan si bo prizadeval, da bi si Slovenija zagotovila nastop na Euru 2024. "Najlažje bi bilo reči, da nimamo možnosti, a naša ekipa je dovolj kakovostna. Fantje se dobro razumejo. Mogoče bi bili lahko na fizični ravni bolje pripravljeni na močnejše tekme. To je tisto, kar nam malce zmanjka. Upam da se bodo dobro pripravili, igrali dobro v klubih in potem še v reprezentanci. Samo na tak način, če bomo vsi skupaj držali, potem se lahko kaj ustvari. Situacija ni najlepša, a je treba dati glave gor in pomagati Sloveniji, da se uvrsti na naslednje tekmovanje," je slovenski kapetan, 28-letni zvezdnik madridskega Atletica, po dvoboju povedal v mikrofon Šport TV.

Prejšnji mesec, ko je Slovenija po domačem porazu proti Rusiji dokončno ostala brez možnosti za napredovanje, je bil zelo razočaran. Njegova želja, da bi uresničil otroško željo in zaigral na velikem tekmovanju, je zato po zapravljeni letošnji priložnosti še toliko večja. Naslednji izziv bo torej Euro 2024.

 
Slovenija : Ciper, Stožice, kvalifikacije za SP
Sportal Oblak prejel evrogol, a se je Keku le uresničila želja
Ne spreglejte