Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2016,
16.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 26. 3. 2016, 16.01

6 let, 7 mesecev

Bil je božji dar nogometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Johan Cruyff | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Igrati nogomet je preprosto. Igrati preprost nogomet je nekaj najtežjega," so besede Johana Cruyffa, najboljšega evropskega nogometaša stoletja, za katerim žaluje ves športni svet.

"Brez dvoma najboljši nogometaš, kar jih je dal evropski nogomet." Franz Beckenbauer, svetovni prvak z Nemčijo v vlogi nogometaša in trenerja.

 

"Leta, ki jih je preživel v Barceloni, so za vedno spremenila Barcelono in španski nogomet. Je revolucionar." Eusebio, pokojni nekdanji evropski nogometaš leta.

 

"Je boter nizozemskega nogometa." Frank Rijkaard, evropski prvak z Nizozemsko kot igralec, evropski prvak z Barcelono kot trener.

 

"Če bi hotel, bi bil najboljši na svetu na vsaki poziciji, ki bi jo igral." Eric Cantona, legenda Manchester Uniteda in francoske reprezentance.

 

"Johan Cruyff je zgradil katedralo. Naše delo je, da jo obdržimo." Josep Guardiola, dvakratni evropski prvak z Barcelono kot trener, evropski prvak z Barcelono kot igralec.

 

To je le nekaj izmed opisov Johana Cruyffa, ki jasno kažejo, kako globok pečat je pustil v nogometnem svetu.


Nogometna izkaznica Johana Cruyffa:

Nogometaš:


Klubi: Ajax (1964-1973 in 1981-1983), Barcelona (1973-1978), Los Angeles Aztecs (1979-1980), Washington Diplomats (1980-1981), Levante (1981), Feyenoord (1983-1984).

Lovorike: 3x klubski evropski prvak, 1x evropski superpokal, 1x medcelinski pokal, 1x španski prvak, 1x španski pokal, 9x nizozemski prvak, 6x nizozemski pokal.

Reprezentanca: Nizozemska (1966-1977), 48 nastopov in 33 golov.

Dosežki: 2. mesto SP 1974, 3. mesto EP 1976

Trener:


Klubi: Ajax (1985-1988), Barcelona (1988-1996).

Lovorike: 1x evropski prvak, 2x evropski pokal pokalnih zmagovalcev, 1x evropski superpokal, 4x španski prvak, 1x španski pokal, 3x španski superpokal, 2x nizozemski pokal


Z Ajaxom je bil trikrat evropski prvak. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Ajaxom je bil trikrat evropski prvak. Foto: Guliverimage/Getty Images Postal je glavni akter totalnega nogometa

"Bil je božji dar nogometu," je človeka, ki je v marsičem spremenil nogomet, opisal njegov prvi trener pri Ajaxu Vic Buckingham.

Anglež je bil tisti, ki ga je kot 17-letnika porinil v prvo mesto in tlakoval pot, ki je žalosten konec dočakala v sredo, ko je po izgubljeni bitki z rakom umrl star 68 let. Odraščal je le streljaj od štadiona Ajaxa, na katerega je bil zelo navezan. Tudi zato, ker je njegova mati, ki ga je po nenadni očetovi smrti vzgajala sama, tam delala kot čistilka.

 

Na ulicah je preigraval z žogo, od vrstnikov je odstopal kot nihče pred njim. Trenerji so ga seveda opazili, glas o nenavadno nadarjenem dečku je hitro zaokrožil po Amsterdamu, Nizozemski in še kod drugod.

Ko je leta 1964 začel igrati za Ajax, je ta v spadal v tretji evropski kakovostni razred. Ko ga je leta 1973 zapustil in za takrat rekordna dva milijona ameriških dolarjev prestopil v Barcelono, so ga vsi občudovali in se zgledovali po njem. Kako ga ne bi, med letoma 1971 in 1973 je bil Ajax trikrat zapored evropski prvak. Osvojil pa tudi medcelinski pokal in evropski superpokal. Vseh domačih lovorik ne bomo niti naštevali …

Legendarni trener Rinus Michels s klopi in Cruyff na igrišču sta poskrbela za tako imenovani totalni nogomet, v katerem so vsi igrali vse, predvsem pa bili atraktivni in učinkoviti. V nekaj letih so Amsterdamčani postali predmet občudovanja povsod po svetu. Bili so Barcelona tistega časa. Nekdo, ki jih je posnemal prav vsak.


Nekatere zanimive izjave Johana Cruyffa:

"V Španiji se pred tekmo vedno prekriža vseh 22 nogometašev. Če bi bog res obstajal, bi se vsaka tekma končala z remijem."

"Lahko bi rekel, da sem na neki način nesmrten."

"Vsaka slabost ima svoje prednosti."

"Če te ni tam, potem sta možnosti dve. Ali si prezgoden ali pa prepozen."

"Na igrišču je samo ena žoga, zato jo nujno potrebuješ."

"Če bi želel, da me boste razumeli, bi vam moral bolje razložiti."

"Ne teči preveč. Nogomet je treba igrati z možgani."
 


Njegov prestop v Barcelono je bil rekorden. | Foto: Guliverimage/Getty Images Njegov prestop v Barcelono je bil rekorden. Foto: Guliverimage/Getty Images Barceloni je po 14 letih čakanja prinesel naslov

Barcelona je leta 1974 z njim že v prvi sezoni prvič po dolgih 14 letih čakanja osvojila naslov španskega prvaka, kar je bilo takrat, v času generala Franca, vse prej kot lahko.

Njen član je bil dolgih pet let, s številnimi goli, predvsem pa z igro in obnašanjem se je že takrat prikupil navijačem, a še bolj se je v srca Kataloncev zapisal pozneje, ko je na Camp Nou prišel kot trener. Vmes je nogomet igral še v ZDA, se za kratek čas vrnil v Španijo k Levanteju, in nogometno pot sklenil z nekaj lovorikami, ki jih je osvojil pri Feyenoordu.

 

Užival je na igrišču in skrbel za užitek na tribunah in za televizijskimi zasloni. Kontrola žoge, spremembe smeri in elegantno gibanje po igrišču so ga zaznamovali. Mnogi so ga označili kar za guruja, ki je izumljal nove stvari. Tudi znamenito preigravanje, ki je bilo njegov zaščitni znak.

Pred tedni je ob ukani, za katero so poskrbeli zvezdniki Barcelone, na dan prišla tudi nepozabna enajstmetrovka, ki jo je občinstvu privoščil skupaj s soigralci pri Ajaxu.

Igral je za občinstvo

Igral je za gledalce. "Morda je Nemčija res osvojila naslov, a mi smo tisti, ki smo osvojili srca navijačev," je govoril po finalu svetovnega prvenstva leta 1974 v Zahodni Nemčiji, v katerem so bili Nizozemci in njihov totalni nogomet veliki favoriti proti domači reprezentanci, a so ga izgubili z 1:2.

 

To, številni goli, v 520 tekmah jih je zabil kar 392, in uspehi so poskrbeli, da je prišel med peščico izbrancev, o katerih so potekale večne debate, kdo je najboljši vseh časov. Spadal je med Peleja, Diega Maradone, Ferenca Puskasa, Zinedina Zidana, Lionela Messija in morda še koga.

A pravzaprav je v nogometu pustil še večji pečat od vseh. Z revolucijo je v nogometu namreč nadaljeval tudi kot trener. Bil je eden izmed redkih, za katerega zmaga ni bila najpomembnejša. "Raje igram napadalno, a nisem prvak, kot pa da bi gojil obrambno igro in osvojil naslov," je večkrat dejal ob prvih trenerskih korakih, ki jih je naredil. Kje drugje kot pri Ajaxu.

Barceloni je v vlogi trenerja prinesel njenega prvega izmed petih naslovov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Barceloni je v vlogi trenerja prinesel njenega prvega izmed petih naslovov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Raje izgubljal z napadom, kot zmagoval z obrambo

Reorganiziral je tamkajšnjo nogometno šolo in poskrbel, da so vse selekcije igrale na podoben način. Njegov način. Napadalno, seveda. Poskrbel je za vzpon številnih poznejših zvezdnikov nizozemskega nogometa, ki jih po evropskih nogometnih zelenicah spremljamo še danes. V nogomet je vnesel način dela, ki ga po svetu kopirajo še zdaj. Barcelone, ki navdušuje v tem tisočletju, brez njega ne bi bilo, so prepričani mnogi. Sijajnega Milana iz osemdesetih let preteklega stoletja in današnjega münchenskega Bayerna prav tako ne, dodajajo.

Pri Ajaxu, med letoma 1985 in 1988, in Barceloni, na njeni klopi je sedel med letoma 1988 in 1996, je sestavil ekipe, ki so igrale sijajen nogomet in jih opevajo še danes. Z Amsterdamčani je bil zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev. Barceloni je ob številnih drugih lovorikah, z njo je bil štirikrat zapored španski prvak, leta 1992 prinesel njen prvi izmed petih evropskih naslovov, s katerimi se ponaša danes. Ekipe, v kateri so igrali Hristo Stoičkov, Ronald Koeman, Michael Laudrup in Romario, se spomni vsak.

V poznejšem obdobju se je umaknil v ozadje in s ponosom opazoval svojo nogometno zapuščino. | Foto: Guliverimage/Getty Images V poznejšem obdobju se je umaknil v ozadje in s ponosom opazoval svojo nogometno zapuščino. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po letu 1996 se je umaknil

Po letu 1996, ko je zapustil Camp Nou, se v trenerski vlogi na najvišji ravni ni več pojavljal. Umaknil se je v ozadje in s ponosom gledal na svojo nogometno zapuščino. Ta je v veliki meri poskrbela, da je nogomet danes najbolj priljubljena igra na svetu. Tisti, ki prisegajo nanj, so prepričani, da bi bila tudi svet in vsakdanje življenje, če bi vanj preslikali vsaj kanček njegove filozofije, za vse skupaj lepša.

Vse do srede, ko je njegovo srce nehalo biti, je lahko ponosno zrl v svojo preteklost, ki je v marsičem narekovala prihodnost nogometa. Tako bo tudi ostalo.


V Barceloni in Kataloniji žalujejo. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Barceloni in Kataloniji žalujejo. Foto: Guliverimage/Getty Images Nekateri odzivi po smrti Johana Cruyffa:

"Počivaj v miru, Johan Cruyff. Tvoja zapuščina bo večno živela." Lionel Messi, petkratni najboljši nogometaš na svetu.

"Nogomet je zaznamoval za vse čase. Pogrešali ga bomo. Naj počiva v miru." Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

"Nasvidenje eni največjih legend v zgodovini nogometa. Nogometašu in trenerju, ki je bil pred svojim časom. Počivaj v miru, Johan Cruyff." Sergio Ramos, svetovni in evropski prvak s Španijo, evropski prvak z Real Madridom.

"Številka 14 nikoli ne bo več enaka." Xabi Alonso, svetovni in evropski prvak s Španijo, evropski prvak z Real Madridom.

"Sožalje vsem življenjskim sopotnikom Johana Cruyffa. Besede ne morejo opisati izgube, ki jo čutimo." Mariano Rajoy, predsednik španske vlade.

Včasih besedo legenda zlorabimo, včasih jo namenimo tudi tistim, ki si je morda niso zaslužili. Le nekaj je takšnih, ki si jo. Johan Cruyff je zagotovo eden izmed njih." Selektor Anglije Roy Hodgson.

 "Šokiran sem. Nizozemska je izgubila svoj obraz v svetu. Človeka, ki je naš nogomet postavil na zemljevid." Ruud Gullit, legendarni nekdanji nizozemski nogometaš.

14-minutni video o nogometnem čarovniku s številko 14:


 

 

Ne spreglejte