Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
24. 10. 2017,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Ezekiel Henty Andraž Šporar Izet Rastoder NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić

Torek, 24. 10. 2017, 10.51

6 let, 6 mesecev

Kam je Milan Mandarić preusmeril Olimpijine milijone

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Razkrivamo, kako je prvi mož ljubljanske Olimpije Milan Mandarić tik pred lansko osvojitvijo naslova prvaka spremenil družbeno pogodbo kluba in bodoče dobičke preusmeril na svoje zasebno podjetje. 

Štirinajsti maj 2016 je bil za nogometaše Olimpije, trenerje in vse navijače vesel dan. Z minimalno zmago proti Rudarju v Velenju so si krog pred koncem Prve lige Telekom Slovenije zagotovili naslov državnega prvaka, prvega po 21 letih.

Zmaga v prvenstvu, ki jo je 12 tisoč navijačev teden dni pozneje proslavilo v Stožicah, je prišla kot naročena. Za njimi je bil mesec kadrovskih pretresov. V taboru zelenih so se med drugim razšli z vplivnim športnim direktorjem Rankom Stojićem.

“Z veseljem dajem, moram pa videti, da so ljudje zadovoljni,” je javnosti dan pred odločilno tekmo zaupal Mandarić. “Ko sem prišel v Olimpijo, je bil ta klub prazen,” je pojasneval, kaj mu je uspelo narediti v vsega letu dni po prihodu v Ljubljano.

NK Olimpija NK Triglav | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Toda Mandarić je slovenski javnosti pozabil povedati, da se je v istem dnevu pri notarju podpisal pod novo družbeno pogodbo podjetja FC Olimpija, prek katerega upravlja člansko moštvo istoimenskega kluba.

Prenovljena pravila mu odtlej omogočajo, da večmilijonske zaslužke od prodaje igralcev preusmerja na račun svojega zasebnega podjetja MM Šport.

"V Olimpijo sem vložil devet milijonov evrov"

Za to se je najbrž odločil iz dveh razlogov: Andraž Šporar in Ezekiel Henty.

V začetku lanskega leta, nedolgo po Mandarićevem prihodu v Olimpijo, je namreč ljubljanski klub uspešno prodal Hentyja v moskovsko Lokomotivo in Šporarja v Basel. Zanju je iztržil za slovenske razmere nepredstavljivih 8,3 milijona evrov.

Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju vrsto let ni. Podjetje FC Olimpija je leto končalo z visokim, 1,6-milijonskim dobičkom. 

Junija letos je Milan Mandarić za novega trenerja Olimpije izbral Igorja Biščana.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Junija letos je Milan Mandarić za novega trenerja Olimpije izbral Igorja Biščana. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ameriško-srbski poslovnež, ki je po lastnih navedbah v Olimpijo vložil devet milijonov evrov, si je tudi zato obetal, da bo v manj kot letu dni dobil nazaj pomemben del vložka.

Toda imel je težavo. Po do tedaj veljavni družbeni pogodbi dobiček podjetja FC Olimpija ne bi smel iti zgolj k Mandariću, ampak tudi na račun športnega društva NK Olimpija, ki je v lasti članov in med drugim upravlja mladinske nogometne selekcije.

NK Olimpija je bil namreč lastnik 51-odstotnega deleža v FC Olimpija in bi mu morala pripasti nekaj več kot polovica dobička.

Olimpija: brez komentarja 

"Vaša vprašanja v zvezi z delovanjem ŠD NK Olimpija in povezanih podjetij so strogo poslovne narave in s tem po zakonu o gospodarskih družbah posegajo v poslovne skrivnosti družb in poslovnih partnerjev. Vsi podatki, ki pa so po zakonu javni, so vam v vsakem trenutku na voljo prek javno dostopnih podatkov in vam bodo gotovo v pomoč. Proračun Olimpije v letu 2017 se lahko primerja s tistim iz leta 2016," so bili skopi s pojasnili v Olimpiji.

"Od rekordnih prestopov športno društvo ni dobilo nič"

Mandarić se je zato 13. maja lani odločil za spremembo družbene pogodbe. 

Od športnega društva je za en evro odkupil 49-odstotni delež v FC Olimpija in v družbeno pogodbo zapisal, da se dobiček za poslovna leta od 2016 do 2020 deli "nesorazmerno z lastniškimi deleži". Hkrati se je zavezal, da bo njegovo podjetje MM Šport v kapitalske rezerve FC Olimpija vplačalo natanko dva milijona evrov.

Iz javno objavljenih bilanc podjetij, povezanih z Mandarićem, ni razvidno, ali je MM Šport zagotovil sveža sredstva ali pa je preprosto porabil denarna sredstva, ki jih je pred tem v obliki dividend ali opravljenih storitev počrpal iz podjetja FC Olimpija.

Ljubljanski klub je uspešno prodal Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo. | Foto: Vid Ponikvar Ljubljanski klub je uspešno prodal Ezekiela Hentyja v moskovsko Lokomotivo. Foto: Vid Ponikvar Ključna je nova določba v družbeni pogodbi podjetja FC Olimpija, na podlagi katere se dobiček odtlej deli glede na kapital, ki so ga vplačali družbeniki.

S tem manevrom so športno društvo za obdobje naslednjih štirih let odrezali od delitve morebitnih dobičkov od prodaje igralcev in donosnega igranja v Evropi.

Iz vsega tega izhaja, da od rekordnih prestopov Šporarja in Hentyja ni prejelo niti evra.

Črpanje denarja iz NK Olimpija

Zaradi naslova prvaka se je sicer proračun športnega društva NK Olimpija v letu 2016 skoraj potrojil in dosegel nekaj več kot milijon evrov.

Veliko večino denarja so prinesli prihodki od prodaje storitev (382 tisoč evrov), nakazila Mestne občine Ljubljana in druga javna sredstva (374 tisoč evrov) ter sofinanciranje NZS (142 tisoč evrov).

Toda pomemben del denarja, okoli 400 tisoč evrov, so odnesli "stroški sodelovanja z FC Olimpija". Poleg tega so za več kot 200 tisoč evrov zmanjšali dolg do FC Olimpija.

Ogromno denarja za provizije

Koliko denarja se po prihodu Mandarića obrne v Olimpiji in kam gre, verjetno vedo povedati zgolj vodilni v ljubljanskem nogometnem prvoligašu.

Ranko Stojić je marca letos še drugič v letu dni izgubil službo v Olimpiji. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić je marca letos še drugič v letu dni izgubil službo v Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar V lanskem letu je namreč podjetje FC Olimpija, ki je zadolženo za člansko nogometno moštvo in ima pravice do prihodkov od trženja in prodaje igralcev, ustvarilo rekordnih 9,7 milijona evrov prihodkov. To je približno desetkrat več kot leta 2015.

Veliko večino tega denarja so "pojedle" plače igralcev in trenerjev, provizije ter druge neimenovane storitve. Letos poleti je alfa in omega Olimpije razkril, da bo poskusil zmanjšati proračun, saj ima "ogromno stroškov z agenti, ki so poleg Ranka Stojića in Nenada Protege (nekdanjih športnih direktorjev, op. p.) 'pojedli' veliko denarja".

“Olimpija mi doslej ni plačala niti skodelice kave,” je Mandarić v pogovoru za Dnevnikov Objektiv pojasnjeval slovenski javnosti. “Nič nisem dobil (od prodaje igralcev, op.p.). Niti centa. Ves denar je šel v klubsko blagajno,” je zagotovil.

“Kot glavni plačnik kluba moram vsak mesec poklicati v Ameriko, da zagotovim pol milijona evrov, kolikor stane pogon Olimpije,” je še dodal Mandarić.

Za 100 tisoč evrov več dolga

Bilance podjetja FC Olimpija razkrivajo vse prej kot spodbudno finančno sliko kluba.

Kljub 8,3-milijonskemu izkupičku od prodaje Šporarja in Hentyja ter 2-milijonski finančni injekciji Mandarića je imela Olimpija konec lanskega leta še vedno za tričetrt milijona evrov primanjkljaja v blagajni oziroma več dolgov kot kapitala.

Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju ni vrsto let.  | Foto: Vid Ponikvar Mandariću je z dvema potezama uspelo to, kar njegovemu predhodniku Izetu Rastoderju ni vrsto let. Foto: Vid Ponikvar Dolgov je bilo za 5,6 milijona evrov, kar je 100 tisoč evrov več kot pred prihodom Mandarića in pred rekordno prodajo nogometašev.

Poznavalci razmer so prepričani, da je Mandarić praktično že izčrpal svoje poslovne cilje v Olimpiji in da resno razmišlja o prodaji terjatev ter o umiku iz kluba.

Tudi zaradi dejstva, da je Olimpija letos predčasno izpadla iz evropskega boja in zaradi tega ostala brez zajetnega kupa evrov. Poleg tega naj ne bi bilo na vidiku igralca, ki bi ga lahko prodali in tako napolnili klubsko blagajno.

Kupovanje lokalne podpore za večje posle 

Mandarić se je doslej za "nakupe" nogometnih klubov bolj kot iz športnih odločal iz poslovnih namenov. Šlo je za kupovanje podpore lokalne skupnosti za uspešno realizacijo nepremičninskih projektov. 

V Kopru je hotel dokončati luksuzen, 260 milijonov evrov vreden poslovno-stanovanjski projekt Toncity. V Ljubljani se je medtem lotil nakupa nedokončane poslovno-stanovanjske stavbe na Dalmatinovi ulici 8, tako imenovane Dalmatinke. 

V Kopru je ostal praznih rok in se pozneje s klubom FC Koper zapletel v dolžniški spor, zaradi katerega je ta izpadel iz prve v četrto ligo. "V Sloveniji sem v nepremičnine vložil 20 milijonov evrov, a se nič ne premakne," je junija letos potožil Mandarić. Je s tem napovedal nov odhod? Hrvaški mediji so v zadnjem obdobju pisali, da naj bi se Mandarić zanimal za nakup nogometnega kluba Istra iz Pulja, ki je trenutno na predzadnjem mestu hrvaške prvenstvene razpredelnice.

Ne spreglejte