Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 9. 2015,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Islandija Nizozemska Gylfi Sigurdsson Eidur Gudjohnsen Heimir Hallgrimsson

Petek, 4. 9. 2015, 11.19

8 let

Kdo pravi, da nogomet ne pozna čudežev?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To ni več naključje. Islandija je bila v kvalifikacijah za EP 2016 znova boljša od Nizozemske. Po tesni, a zelo sladki zmagi v Amsterdamu je od zgodovinskega uspeha oddaljena le še točko.

Kdo bi si mislil, da bo kvalifikacijska skupina A, v kateri nastopajo tudi tako močne reprezentance (vsaj na papirju), kot so Nizozemska, Češka in Turčija, po sedmih krogih ponudila takšen vrstni red … Na vrhu je suvereno Islandija. Osvojila je kar 18 točk. Pred drugouvrščeno Češko ima dve, pred tretjeuvrščeno Nizozemsko pa že ogromnih osem točk prednosti. Ker bodo do konca skupinskega dela kvalifikacij za EP 2016 odigrani le še trije krogi, bi Islandcem za zgodovinski podvig zadoščala že točka. Morda jo osvojijo že v nedeljo, ko bo v Reykjaviku gostoval Kazahstan. Na otoku, ki leži na severu Evrope in je znan po čudoviti in neokrnjeni naravi, živi okrog 330 tisoč prebivalcev. Islandcev je približno toliko kot prebivalcev slovenske prestolnice z bližnjo okolico. Majhno število nogometašev – na Islandiji najbolj priljubljeno postransko reč na svetu igra le 20 tisoč prebivalcev –, za nogometno igro nič kaj prijetne podnebne razmere, ki silijo k igranju na umetnih podlagah ali selitvam v dvorane, pa tudi slabša kakovost domačega prvenstva.

Vse to ni zmotilo članske izbrane vrste na poti do fenomenalnih predstav v kvalifikacijah, ki bodo kmalu postregle z bogato nagrado.

Nizozemci dobili po prstih dvakrat

Ko so v uvodnem krogu s 3:0 torpedirali podcenjevalne Turke, je bila evropska javnost prepričana, da so imeli turški zvezdniki le slab večer. Ko je Islandija v gosteh pomendrala še Latvijce, so nogometni navdušenci napovedali, da bo pravi preizkus zrelosti sledil na domači tekmi z Nizozemsko. Islandski vihar je nato odnesel tudi tulipane! Dva zadetka prvega asa Gylfija Sigurdssona sta namignila, da zadnji uspehi Islandije le niso naključni.

Reprezentanca, ki jo mnogi še vedno opisujejo kot za posrečeno skupino simpatičnih "ribičev", je svojo moč črpala iz nadarjenega roda. Leta 2011 je Islandija nastopila na evropskem prvenstvu do 21 let, zdaj pa so osrednji junaki v najboljših letih in že polni dragocenih izkušenj. Uspehi niso izostali.

Ko je Islandija v četrtem kvalifikacijskem nastopu v Pragi ostala praznih rok (1:2) in iz rok izpustila začetno vodstvo, se je pričakovalo, da bosta Nizozemska in Češka počasi, a zanesljivo ujeli severne ubežnike. Načrt se jima je izjalovil, saj se je v "ribiško" zanko sredi azijskih step pustil ujeti tudi Kazahstan.

Ko je v Reykjaviku ob vsesplošni nogometni evforiji, ki je na trenutke presegala celo rokometno, stalnico vrhunskih športnih uspehov na tem otoku, padla Češka in so nogometaši iz dežele gejzirjev ponovno ušli zasledovalcem, so se zgodbe o čudežni pravljici začele pisati kar same od sebe.

Na Fifini lestvici že 23. na svetu

Četrtkova epska zmaga v Amsterdamu ji je podala zlate platnice, srečni konec pa se nasmiha že v nedeljo, ko bo na Islandiji gostoval Kazahstan. Gostitelje na evropsko prvenstvo v Francijo pelje že točka. Če Islandcem ne bo uspelo, imajo oktobra še dve izvrstni priložnosti za popravni izpit. Najprej igrajo doma proti Latviji, ki so jo v gosteh nadigrali s 3:0, na zadnji tekmi pa bodo gostovali v Bursi pri Turčiji, ki je v uvodnem krogu kot prva prejela bolečo severnjaško zaušnico (0:3).

S trenersko paličico družno in spretno poveljujeta Šved Lars Lägerback in Islandec Heimir Hallgrimsson. Islandijo sta na Fifini lestvici popeljala že do rekordnega 23. mesta, kar je za državo, ki ima šestkrat manj prebivalcev od Slovenije, izjemen zgodovinski dosežek.

Njena izbrana vrsta igra iz leta v leto bolje. Prejšnji vrhunec, nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2014 in poraz s Hrvaško, bo z uvrstitvijo na EP 2016 presežen.

Za pivo bo dovolj časa v nedeljo zvečer

Islandija je torej pred vrati nogometnih nebes. V Amsterdamu je zmagala z zadetkom z bele točke in izkoristila prednost igralca več, ko je bil že po prvi tretjini srečanja izključen neprevidni Bruno Martins Indi. "Naše glave morajo ostati mirne in dokončati moramo nalogo. To je naša velika priložnost," sporoča strelec Gylfi.

"Lepo bi bilo, če bi lahko odšli na pivo in proslavljali zmago, a morajo naši igralci ostati trdno na tleh," ga je v pogovoru za agencijo Reuters dopolnil strateg Hallgrimsson, ki je presrečen, da je okrog tri tisoč islandskih navijačev na gostovanju na Nizozemskem prišlo na svoj račun.

"Ta zmaga je največji uspeh v zgodovini islandskega nogometa. Dvakrat v tem ciklusu smo premagali reprezentanco z enim izmed najboljših napadov na svetu. Lahko smo zelo ponosni," je vzhičen 48-letni islandski nogometni strokovnjak.

Naši fantje oziroma Strákarnir okkar, kakršen je vzdevek islandskih reprezentančnih junakov, so na sedmih tekmah prejeli le tri zadetke. Manj kot na zadnjem srečanju s Katančevo četo, ko je Slovenija leta 2013 zablestela na Islandiji in se ji s suvereno zmago s 4:2 maščevala za predhodni poraz v Stožicah. Takrat so Islandci pogrešali najboljšega nogometaša Sigurdssona, ki je s petimi zadetki tudi prvi strelec kvalifikacijske skupine A, njegovi soigralci pa so v zadnjih sezonah naredili ogromen napredek.

Ne spreglejte