Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 8. 2021,
12.25

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek

Torek, 24. 8. 2021, 12.25

2 leti, 8 mesecev

Matjaž Kek predstavil seznam reprezentance

Kek brez velikih presenečenj, a dve neznanki še ostajata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Matjaž Kek | Kek je objavil seznam za nov trojček kvalifikacijskih tekem. | Foto Grega Valančič/Sportida

Kek je objavil seznam za nov trojček kvalifikacijskih tekem.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2022 proti Slovaški in Malti doma ter proti Hrvaški v gosteh. Na seznamu večjih presenečenj ni, odprti pa sta še dve mesti. Kot je pojasnil Kek, so za ti dve mesti v igri predvsem Domen Črnigoj, za katerega čakajo podatke o zdravstvenem stanju, Tomi Horvat, Nino Kouter in Haris Vučkić.

Matjaž Kek
Sportal Matjažu Keku se je uresničila velika želja

"Na seznamu so imena, ki so v zadnjem času bolj ali manj običajna. Seznam še nosi neka določena vprašanja predvsem zaradi nekaterih nerešenih statusov poškodb posameznih igralcev. Pričakovati je, da bomo dodali še dve imeni. Čakajo nas tri tekme, tako da želimo izkoristiti vse igralce. Tu imam v mislih štiri imena, čakamo na izvid Črnigoja, v glavi pa imam tudi Horvata in Koutra, po dolgem času je zaigral tudi Vučkić. Odločili se bomo v tem tednu," je svojo odločitev pojasnil slovenski selektor. Na seznam ni uvrstil Benjamina Verbiča, ki še ni povsem okreval po poškodbi.

Seznam slovenske reprezentance:
Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Salernitana), Igor Vekić (Bravo).
Branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor), Petar Stojanović (Empoli), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Montreal), Jure Balkovec (Karagumruk), Miha Blažič (Ferencvaros), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Mario Jurčević (Osijek).
Vezisti: Jasmin Kurtić (Paok), Miha Zajc (Fenerbahče), Jaka Bijol (CSKA Moskva), Leo Štulac (Empoli), Sandi Lovrić (Lugano), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Žan Rogelj (Tirol).
Napadalci: Josip Iličić (Atalanta), Andraž Šporar (Sporting), Damjan Bohar (Osijek), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Jan Mlakar (Hajduk), Benjamin Šeško (Salzburg).

Tri tekme z enim ciljem

Slovenci so na uvodni tekmi doma premagali Hrvaško z 1:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci so na uvodni tekmi doma premagali Hrvaško z 1:0. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska reprezentanca bo v za marsikaj odločilnem septembrskem terminu odigrala tri tekme, in sicer bo najprej v Stožicah gostovala Slovaška (1. september, 20.45), nato Malta (4. september, 18.00), 7. septembra ob 20.45 pa sledi še gostovanje v Splitu pri Hrvaški. "Čakajo nas tri tekme, dve domači in tu nimamo o čem veliko debatirati. Naš en sam cilj so točke. Zavedamo se moči Slovakov, ki so na evropskem prvenstvu pokazali nekaj dobre igre, tudi njihov seznam je že znan. Tudi mi smo pokazali nekaj dobrih zadev, še vedno pa bode v oči tista tekma s Ciprom. Ves čas ponavljam, da je potrebna konstantnost. To te potem pripelje do možnosti, da razmišljaš o velikem tekmovanju. Poskušali bomo pametneje, tudi jaz, izkoristiti igralce, saj je vsak od njih v drugačnem položaju. Nekateri so igrali že polne tekme, nekateri so šele na začetku," je dejal Kek, ki je opozoril tudi ne nekatere težave slovenske izbrane vrste.

"Dejstvo je, da nam tretje tekme predstavljajo problem. A za vse je enako. Če hočemo, da se o nas govori v pozitivnem smislu tudi naprej, moramo v tem ciklu priti do točk. Je pa naša skupina že dokazala, da osvajanje točk ne bo lahko. Naša koncentracija je usmerjena le proti prvi tekmi in mene ne zanima čisto nič drugega. Slovaki so izziv, z njim smo igrali že večkrat. Imajo dobre igralce, a tudi na našem seznamu so imena, ki so že večkrat dokazala, da lahko igrajo," je prepričan 59-letni selektor.

Klubska negotovost

Nekaj slovenskih reprezentantov je v prestopnem roku zamenjalo klubsko okolje, nekaj pa jih teden dni do konca poletnega prestopnega roka še vedno nima urejenega klubskega statusa. "Stanje je takšno, kot pač je v slovenskem nogometu. Idealno nikoli ni bilo. A v slovenski izbrani vrsti so bile že generacije, ki so imele slabe statuse v klubih, pa jim je reprezentanca vedno predstavljala neki izziv in motiv. Idealnega scenarija glede tega ne pričakujem nikoli. Vsak naš trening, vsaka naša tekma mora biti za igralce poseben dogodek, nekaj največjega, kar se ti lahko zgodi," je prepričan Kek.

"Zelo sem vesel, da je prišel do neke minutaže, zadnje tri tekme so zame samo dobra informacija," je o Iličiću dejal Kek. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Zelo sem vesel, da je prišel do neke minutaže, zadnje tri tekme so zame samo dobra informacija," je o Iličiću dejal Kek. Foto: Grega Valančič/Sportida

Veseli podatek, da je novo sezono pri Atalanti odlično začel eden glavnih slovenskih zvezdnikov Josip Iličić. "Tako veliko ime, kot je Josip Iličić, nosi tudi velike informacije in veliko medijsko pokritost. V medijih je bil že v slačilnici Milana, zdaj pa je že tri tekme zapored odigral za Atalanto. Zelo sem vesel, da je prišel do neke minutaže, zadnje tri tekme so zame samo dobra informacija," je o statusu 33-letnega nogometaša dejal Kek.

Poudaril je tudi, da sta junijski prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem prinesli nekaj igralcev, ki so tudi zdaj zraven. Med njimi je tudi mladi napadalec Benjamin Šeško. "Šeško in Jan Mlakar sta mogoče zdaj najbolj izpostavljena napadalca. Leta me ne zanimajo. Da je Šeško član prve ekipe Salzburga, pomeni, da mu ljudje zaupajo. Zagotovo ga čaka minutaža," je povedal selektor.

"Če hočeš v nogometu živeti brez pritiskov, potem si že v velikih težavah"

Slovenska izbrana vrsta si je z zadnjim porazom na Cipru (0:1) nekoliko otežila položaj na rezultatski lestvici, trenutno je s tremi točkami na predzadnjem mestu skupine H. Vodilna Hrvaška je pri šestih točkah. "Če hočeš v nogometu živeti brez pritiskov, potem si že v velikih težavah. Neki pritisk rezultata, igre, odločitev mora biti sestavni del življenja oziroma poklica, ki ga opravljaš. Boljše je, da igramo pod določenim pritiskom, morda je ravno tista razigranost po uspehu s Hrvaško vplivala na to, da smo bili na Cipru videti slabo. Lahko razmišljamo o Hrvaški, tisti pozitivnosti, po drugi strani pa lahko razmišljamo o Cipru in naši slabi predstavi," meni slovenski strateg.

"Dokler se ne dokažeš z rezultatom, moraš pač živeti v neki skromnosti, želji in upanju, da boš s svojim odnosom vzbudil zanimanje." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Dokler se ne dokažeš z rezultatom, moraš pač živeti v neki skromnosti, želji in upanju, da boš s svojim odnosom vzbudil zanimanje." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ciper je pokazal, da če nisi na ravni, da če nisi osredotočen, se lahko znajdeš v težavah tudi proti takšnim reprezentancam, kot je Ciper. Čeprav so rezultati v skupini že pokazali, da je skupina zelo neugodna, in se favorit vsaj do zdaj še ni pokazal. Visoka motivacija bi morala biti temelj reprezentance. Smo pa tudi nogometaši že dokazali, da lahko dvignemo narod. Dokler se ne dokažeš z rezultatom, moraš pač živeti v neki skromnosti, želji in upanju, da boš s svojim odnosom vzbudil zanimanje," je še prepričan Kek.

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H:

Sreda, 1. september, Stožice:
20.45 Slovenija - Slovaška

Sobota, 4. september, Stožice:
18.00 Slovenija - Malta

Torek, 7. september, Split:
20.45 Hrvaška - Slovenija

Lestvica:
1. Hrvaška 3 tekme - 6 točk
2. Rusija 3 - 6
3. Slovaška 3 - 5
4. Ciper 3 - 4
5. Slovenija 3 - 3
6. Malta 3 - 1 

Foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 22
Slovenija : Rusija, slovenska nogometna reprezentanca do 21 let
Sportal Vstopnice za Slovaško in Malto že na voljo
Ne spreglejte