Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
7. 4. 2015,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Željko Milinović Sašo Udovič Kliton Bozgo večni derbi NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Torek, 7. 4. 2015, 21.36

8 let

Kliton Bozgo: Olimpija lovi zadnji vlak za naslov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred današnjim največjim derbijem slovenskega nogometa smo se pogovarjali s tremi posamezniki, ki so pustili globok pečat v Olimpiji oziroma Mariboru. Kaj so povedali?

Kliton Bozgo je legenda Maribora, ki je igral tudi za Olimpijo. V vijoličastem dresu je zabil kar 110 golov v vseh tekmovanjih, v njem je nastopal tudi v ligi prvakov. Priljubljeni Albanec se je v slovenski prvi ligi, krajši čas je igral tudi za ptujsko Dravo, ustavil pri 109 zadetkih in spada med najboljše strelce v zgodovini tekmovanja.

Željko Milinović je prav tako igral tako za Olimpijo kot Maribor, z obema je osvajal naslove slovenskega prvaka. Pohvali se lahko tudi z 38 nastopi in tremi zadetki v dresu slovenske reprezentance, s katero je igral tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu.

Sašo Udović je igral za Olimpijo krajši čas, veliko bolj polna je njegova statistika v majici Slovenije. Z njo je nastopil na evropskem prvenstvu, v njej je zbral 42 nastopov in zabil 16 golov. Krajši čas je bil tudi športni direktor Olimpije.

"Derbi je vedno derbi. Rezultat je v takšnih tekmah težko napovedati," je bil stavek, ki ga je pred današnjim obračunom največjih slovenskih klubov v Stožicah izrekel prav vsak izmed njih. Vsi trije prav tako upajo, da bomo videli zanimivo tekmo, v kateri ne bo manjkalo golov in lepih akcij. Kaj vse so še povedali?

Željko Milinović: Olimpija nima česa izgubiti, Maribor lahko izgubi marsikaj

"Derbi je vedno derbi, lahko se zgodi karkoli, a vseeno mislim, da je Maribor favorit, pa čeprav Olimpija igra pred domačimi navijači. Verjetno bo Maribor igral malce bolj taktično, pri takšni igri pa se zelo dobro znajde. Olimpija nima česa izgubiti, medtem ko Maribor lahko izgubi marsikaj, saj se bojuje za naslov. Mislim pa, da bi bil Maribor zadovoljen tudi s točko."

"V zadnjem obdobju Olimpije in Maribora nisem spremljal prav veliko. Vem, da Maribor na zadnjih dveh tekmah ni zmagal, v zadnjem krogu je doma le remiziral proti Krki, a mislim, da to ne pomeni prav veliko."

"Maribor bo na koncu prvak, a upam, da se do novega naslova ne bo sprehodil, saj bi bilo to nezanimivo. Želim si, da odgovora na vprašanje, kdo bo najboljši, ne bomo dobili vse do zadnjega kroga. Tako bi bilo najbolje. Zanimanje za nogomet bi bilo v tem primeru veliko večje."

"Ne vem, ali si bom ogledal derbi, saj imam obveznosti. Mogoče pridem na štadion. Bomo videli, ali mi bo dopuščal čas. V vsakem primeru pa ne bom navijal za nobenega. Naj zmaga nogomet!"

Kliton Bozgo: Olimpija lovi zadnji vlak za naslov

"Olimpija lovi zadnji vlak, da se vključi v boj za naslov oziroma drugo mesto. Danes lahko Mariboru zagreni življenje in navijačem vlije nekaj upanja za konec sezone. Kaj se bo zgodilo, je težko napovedati, a Maribor je na zadnji tekmi dokazal, da ni neranljiv. Je absolutni favorit, a nič ni samoumevnega. Dejstvo pa je, da so Mariborčani zelo izkušeni in znajo igrati na takšne tekme, kot jih čaka danes. Prednost Maribora je tudi ta, da tokratni derbi zanje ni odločilnega pomena, na drugi strani pa lahko z zmago pride do visoke prednosti pred najbližjimi zasledovalci, ki bi jo do konca sezone težko zapravil."

"Spremljal sem tekme Maribora v letošnjem letu in moram reči, da ni najbolj prepričljiv. Razen zmage nad Gorico v prvem krogu, ko je bilo 5:1, se je kar mučil s svojimi nasprotniki. A po drugi strani je pridno nabiral točke, kar je najbolj pomembno. Olimpija zelo niha v igri, zato nikoli ne veš, kaj lahko od nje pričakuješ. Za Ljubljančane je velik minus prav gotovo ta, da ne bodo mogli računati na Andraža Šporarja. Olimpija tako dobrih napadalcev, kot je on, nima več, medtem ko ima trener Maribora na voljo kar štiri odlične. Toda po drugi strani Olimpija zmaguje tudi brez Šporarja. Prepričan sem, da bodo njeni nogometaši iz sebe iztisnili zadnje atome moči, da bi zmagali."

"Pričakujem zmago Maribora. Predvsem zato, ker ima zelo izkušeno ekipo, ki zna igrati pod pritiskom. Mariborčani lahko v enem tednu odigrajo tudi tri zahtevne tekme. Seveda pa je rezultat težko napovedati. Imam občutek, da bo tekma taktična in gledalci ne bodo uživali v preveč dobrem nogometu, seveda pa si želim, da bi bilo drugače. Če bo hitro padel prvi gol, se to lahko zgodi. V nasprotnem primeru bosta obe ekipi verjetno čakali na napake nasprotnika."

"Tekmo si bom zagotovo ogledal, a verjetno kar prek televizijskih zaslonov. Sprva sem nameraval priti v Stožice, sodelovati bi moral na tekmi veteranov Maribora in Olimpije, a je odpadla."

Sašo Udovič: Maribor je boljši, a ni favorit

"Maribor je resda najboljši slovenski klub, a ga ne bi postavljal v vlogo favorita, saj Olimpija igra doma. Ljubljančani imajo mlado, poletno moštvo, ki je sposobno marsičesa. Na derbijih favoritov ni in prav je, da je tako. Razplet derbija je vedno težko napovedati, zato se bom raje vzdržal. Želim si predvsem, da bi derbi minil v znamenju dobre igre. Da bomo videli veliko golov in lepih akcij. Da bo nogomet najpomembnejši."

"Zadnji derbi je bil slab, medtem ko je bil tisti pred njim pravcati spektakel. Kakšen bo tokrat, ne vem. Veliko bo odvisnega predvsem od tega, kako hitro bo padel prvi gol. Če bo hitro, se lahko tekma razvije v spektakel. Če ga ne bo, se lahko zgodi, da bomo spremljali nogometno uspavanko."

"Če se bo Olimpija podala v odprt boj z Mariborom, nima veliko možnosti. Maribor je taktično močnejši in to dokazuje iz tekme v tekmo. Olimpija mora svojo priložnost iskati predvsem pri individualnih kakovostih svojih nogometašev. Tukaj si lahko največ vedno obeta od Andraža Šporarja, ki je zame eden izmed najbolj nadarjenih slovenskih napadalcev, a je žal poškodovan. Kljub njegovi odsotnosti pa imajo Ljubljančani še nekaj nogometašev, ki lahko odločijo tekmo. Če se bo Olimpija prilagodila Mariboru, bodo njene delnice upadale. Če bo stremela k dinamični, agresivni in nepredvidljivi igri, bodo rastle. Upajmo, da bo tako."

"Derbi si bom ogledal kot Ljubljančan in seveda navijač Olimpije. Preostalih zadev, ki se dogajajo v klubu, ne bi komentiral, mi je pa zelo žal, da bo tudi tokratni derbi minil brez organizirane navijaške skupine Green Dragons. Klub navijače preprosto potrebuje!"

Ne spreglejte