Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
27. 1. 2012,
13.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jasmin Kurtić

Petek, 27. 1. 2012, 13.34

8 let, 1 mesec

Kurtić: V novi sezoni bom spet v Serie A

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jasmin Kurtić redno in dobro igra v drugi italijanski ligi v dresu Vareseja. Odločitev o selitvi na sever Apeninskega polotoka je bila zadetek v polno.

Ko je Črnomeljčan pred letom dni iz HiT Gorice prestopil v Palermo – ta je zanj odštel kar 800.000 evrov -, so številni nevoščljivci – teh v Sloveniji res ne manjka -, govorili, da v Italiji nima kaj iskati. Ko na Siciliji ni igral in je poleti postalo jasno, da v Palermu ni prostora zanj, se jim je verjetno smejalo in so kimali z glavo. Zdaj, ko je v Vareseju, ki se bori za preboj v prvo ligo, zablestel in igra redno, so verjetno tiho. ''Selitev v Varese je bila res prava odločitev. Od prvega dne, ko me je menedžer Amir Ružnić poklical in mi rekel 'Kurta, spakiraj, gremo v Varese', je vse v najlepšem redu. Super se počutim, tudi mesto je zelo lepo, nikoli ni dolgčas. Trener me ceni, igram redno, nastopil nisem na zgolj eni tekmi, ker sem imel kartone,'' zadovoljstvo izžareva Jasmin Kurtić, ki je v tej sezoni zbral 22 prvenstvenih nastopov in zabil en gol. ''Bil bi bolj zadovoljen, če bi zabil kakšnega več, a važno je, da je trener zadovoljen z menoj. Igramo v sistemu 4-2-3-1. Vlogi vezistov imava jaz in soigralec, ki je bolj tekač in borben, jaz pa sem bolj tehnično podkovan,'' je opisal 23-letni nogometaš, ki je Palermo zapustil z rahlo grenkim priokusom. ''Ne morem reči, da nisem dobil priložnosti, saj sem na nekaj tekmah igral, a ni bilo tiste prave priložnosti, da bi igral devet, deset tekem zapored. A če bi se na tekmah, v katerih sem igral, zelo izkazal, bi bilo verjetno drugače. Nič zato. Važno, da zdaj igram. To je najbolj pomembno. Sicer pa me v Palermu še vedno spremljajo in kdo ve, morda kdaj še dobim priložnost, da se dokažem tudi tam,'' razmišlja Kurtić, ki v Italiji igra že leto dni.

Do konca sezone v Vareseju

''V tem času sem zelo napredoval. Predvsem v taktičnem smislu. Italijanska liga je pač nekaj povsem drugega kot slovenska. Druga liga v Italiji še zdaleč ni slaba. Morda je v nekaterih pogledih celo težja kot prva, saj gre res 'na nož'. Seveda pa je prva boljša, o tem ni dvoma. Tehničnega znanja nogometašev, ki igrajo v prvi in drugi ligi, se ne da primerjati,'' priznava Kurtić, ki v Vareseju živi sam. ''Palermo je bil zelo lep. Plaža, morje … A ne vem, zakaj, toda v Vareseju mi je še lepše. Živim v mestu, nikoli ni dolgčas. Sicer pa prostega časa tako ali tako ni veliko. Če nimam treningov ali tekem, igram video igrice, grem na sprehod, gledam televizijo. Če je le možnost, si ogledam vsako tekmo Palerma,'' je razkril nogometaš, ki ima pogodbo s Palermom sklenjeno do konca junija 2015, v Varese pa je posojen do konca sezone. Z dobrimi igrami, ki jih kaže v zadnjem času, je prišlo tudi zanimanje nekaterih klubov, a v zimskem prestopnem roku kluba ne namerava menjati. ''Ne, z menedžerjem sva se dogovorila, da je najbolje, če do konca sezone ostanem v Vareseju in še naprej redno ter dobro igram. Po koncu sezone pa bomo videli, kaj in kako. Zagotovo pa pričakujem, da bom v naslednji sezoni spet igral v Serie A. Tako ali drugače. V Palermu, katerem drugem klubu ali pa celo z Varesejem,'' je optimist Belokranjec. Varese je trenutno na šestem mestu prvenstvene razpredelnice. Na zadnjem, ki vodi v kvalifikacije za preboj v elitno italijansko ligo. ''Lahko nam uspe. Če bomo še naprej delali dobro in imeli tudi nekaj sreče, se lahko prebijemo v Serie A. Imamo dobro moštvo, odlično vzdušje in dobrega trenerja. Naredili bomo vse, da nam uspe,'' napoveduje nekdanji nogometaš HiT Gorice, ki ga v Vareseju cenijo. ''Navijači so odlični. Vselej nas spodbujajo. Z nami gredo tudi na gostovanja. Seveda se ne morejo primerjati s tistimi iz Palerma. Tam je norišnica, a so tudi tukaj navijači zelo zvesti. Niso pa vsiljivi. V Vareseju se brez težav sprehodiš po centru, morda te kdo pocuka za rokav, prosi za avtogram, to pa je tudi vse. Mene cenijo, saj sem prišel iz Serie A, zato me vidijo v drugačni luči. Pa tudi z igrami sem se jim prikupil. Vse je tako, kot bi si lahko le želel. Uživam,'' priznava.

S selektorjem se ne obremenjuje

V zadnjem času ga nekateri vidijo tudi v krogu kandidatov za izbrano vrsto, a sam pravi, da se s selektorjem Slavišo Stojanovićem ni slišal. Z njegovim morebitnim klicem se ne obremenjuje. ''Ne, niti najmanj. Če me bo poklical, bom zelo vesel. Biti reprezentant, je največja čast, ki lahko doleti nogometaša. A moje misli so usmerjene predvsem v to, da čim bolje igram v klubskem dresu. Če mi bo še naprej dobro uspevalo, pa je potem na selektorju, da se odloči, ali me potrebuje. Sicer sem tudi sam slišal in bral nekaj o tem, da me povezujejo z reprezentanco, a se s tem ne obremenjujem,'' je še povedal Kurtić, ki redno spremlja dogajanje v Sloveniji.

Predvsem v njegovem nekdanjem klubu, ki ga je izstrelil v tujino. ''Tega, kar mi je dala Gorica, ne bom nikoli pozabil. Selitev v Novo Gorico je bila ključna poteza v moji karieri. Novogoričanom bom vedno hvaležen. Vselej, ko sem v Sloveniji, jih obiščem. Z marsikom iz kluba sem še sedaj redno v stikih. To, da so tudi v tej sezoni tako visoko v prvenstvu, me ne preseneča. To je klub, ki ima tradicijo in odlično dela z mladimi. Pa tudi sicer je v Gorici veliko dobrih ljudi, ki delajo kakovostno. Tudi v nadaljevanju prvenstva želim Novogoričanom vse najboljše,'' je za konec povedal Kurtić, ki na prvi reprezentančni vpoklic še čaka. Ga bo dočakal že v naslednjih tednih?

Ne spreglejte