Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
22.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

Natisni članek

Benjamin Verbič Benjamin Šeško Benjamin Šeško Adam Gnezda Čerin Stožice italijanska nogometna reprezentanca Kazahstan Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 22.36

2 meseca, 2 tedna

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 10. KROG (PONEDELJEK)

Verbič v 86. minuti potrdil sanje. Euro 2024, prihajamo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21
Benjamin Verbič Adam Gnezda Čerin Slovenija | Adam Gnezda Čerin se je tako veselil z Benjaminom Verbičem, ki je zadel za 2:1. | Foto www.alesfevzer.com

Adam Gnezda Čerin se je tako veselil z Benjaminom Verbičem, ki je zadel za 2:1.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah še sedmič zmagala in se z 22 točkami uvrstila na Euro 2024 v Nemčijo, na prvo veliko tekmovanje po 14 letih oziroma na prvo evropsko prvenstvo po 24 letih. Kazahstan je v nabito polnih Stožicah premagala z 2:1. V prvem polčasu je z bele točke zadel Benjamin Šeško, nato je član Kopra Ramazan Orazov sicer poskrbel za izenačenje in nervozen drugi polčas, a je vse dvome razblinil Benjamin Verbič z golom za zmago v 86. minuti. Sprejem za nogometaše bo v torek ob 16. uri v Ljubljani na Kongresnem trgu.

Kvalifikacije za Euro 2024, 10. krog:

Ponedeljek, 20. november:

V torek sprejem, žreb skupin 2. decembra
V torek ob 16. uri lahko nogometaše Slovenije pozdravite na Kongresnem trgu v Ljubljani. Žreb skupin bo že naslednji teden, 2. decembra, dva dni pozneje pa gredo v prodajo vstopnice za vse države udeleženke.
Slovenija Nogomet
Sportal Planica? Giro? Ne, Stožice! In veselica v režiji Benjaminov.

Prvi polčas: Oblak branil, Šeško zadel z bele točke

Stadion Stožice je bil nabit do zadnjega kotička, zbralo se je več kot 16.400 navijačev, največ do zdaj. | Foto: www.alesfevzer.com Stadion Stožice je bil nabit do zadnjega kotička, zbralo se je več kot 16.400 navijačev, največ do zdaj. Foto: www.alesfevzer.com

Petar Stojanović se je vrnil v prvo enajsterico Slovenije. | Foto: www.alesfevzer.com Petar Stojanović se je vrnil v prvo enajsterico Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com To je bila tekma, na katero je Slovenija čakala zelo dolgo. In sanjala o priložnosti, ki se ne ponudi vsak dan. Ekipa Matjaža Keka si je po zaslugi imenitnega jesenskega niza, v katerem je nanizala štiri zmage, priigrala imenitno izhodišče za sklepno dejanje kvalifikacijskega ciklusa. V petek na Danskem ni izkoristila prve zaključne žogice. Tekmec je bil premočan, Slovenija pa je nekaj adutov zavestno varčevala za izpit, na katerem je igrala z bistveno ranljivejšim tekmecem. Kazahstan je slabši od Danske, Slovenija ga je spomladi že premagala (2:1). Takrat sta v polno merila David Brekalo, ki zaradi zdravstvenih težav tokrat ni mogel pomagati soigralcem, in Žan Vipotnik, ki je odločil o zmagovalcu z reprezentančnim prvencem.

Benjamin Šeško za 1:0 | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško za 1:0 Foto: www.alesfevzer.com V udarni enajsterici ga je v nasprotju s srečanjem v Köbenhavnu zamenjal Andraž Šporar, ki je v sodelovanju z Benjaminom Šeškom že pokvaril načrte marsikateri obrambi. Med enajsterico se je vrnil tudi Petar Stojanović. Slovenija je imela premoč od prve minute. Kazahstanci so se dobro branili in prežali na protinapade. Slovenci so pletli mrežo okrog kazahstanskega kazenskega prostora, a niso in niso prišli do zaključnega strela. Še najbolj nevarno je bilo v 32. minuti, ko je podal Šeško, a je bil v kazenskem prostoru za korak prepočasen Žan Karničnik. Nato pa vendarle prvi nevaren strel znotraj okvira vrat, a strel gostov! Streljal je Abzal Bejsebekov, a je Jan Oblak strel ubranil. Že v naslednjem napadu pa je Stojanović izsilil prekršek v kazenskem prostoru in sodnik Szymon Marciniak je po ogledu z VAR dosodil 11-metrovko. Zanesljivo jo je v 41. minuti izkoristil Šeško in s svojim desetim reprezentančnim golom Slovenijo popeljal še korak bliže evropskemu prvenstvu 2024 (1:0).

Drugi polčas: Koprčan za 1:1, Verbič za 2:1 in potrditev EP

Žan Karničnik | Foto: www.alesfevzer.com Žan Karničnik Foto: www.alesfevzer.com Premalo zbrano, še posebej v obrambi, pa se je Slovenija lotila drugega polčasa in tako je že v tretji minuti nadaljevanja tekme dobila gol. Za 1:1 je zadel nogometaš Kopra Ramazan Orazov. Tri minute pozneje je imela Slovenija prosti strel s 25 metrov, Adam Gnezda Čerin je dobro streljal, a je njegov strel ubranil Igor Šacki. A Kazahstanci so bili tudi v nadaljevanju drugega polčasa bolj podjetni in željni drugega gola, Slovencem (nogometašem in navijačem) je energija precej padla. A strah je bil odveč: v povprečnem polčasu je bila dovolj ena vrhunska poteza. Po diagonali je z roba kazenskega prostora neubranljivo streljal rezervist Benjamin Verbič. V 86. minuti! 

Slovenija Radenko Mijatović
Sportal "To si Slovenija zasluži. V Nemčiji ne bomo samo sodelovali!"

Vse poti vodijo v Stožice, takole se je polnil največji stadion v Sloveniji:

San Marino zadel na tretji tekmi zapored

Na preostalih dveh tekmah zadnjega kroga v skupini C, ki nista več odločali o ničemer, je Severna Irska z 2:0 premagala Dansko, Finska pa San Marino z 2:1. Da, San Marino je dosegel gol na tretji tekmi zapored, kar je za njihove nogometaše dosežek brez primere.

Nastop na Euru 2024 bo prinesel številne finančne koristi

Uefa bo vsakega udeleženca tekmovanja nagradila z 9,5 milijona evrov. Predsednik krovne zveze Radenko Mijatović, ki je v četrtek dopolnil 60 let, je pred kratkim poudaril, kako pomembna bi bila ta sredstva za razvoj nogometa v Sloveniji. Zveza je ne nazadnje del nagrade, ki jo je prejela za udeležbo na SP 2010, namenila tudi za gradnjo modernega pripravljalnega središča NNC Brdo, zdajšnjega doma reprezentance, ki v zadnjem desetletju še ni odigrala večje tekme.

Najboljši strelci v kvalifikacijah za Euro 2024:

14 - Romelu Lukaku (Belgija)
10 - Cristiano Ronaldo (Portugalska)
9 - Kylian Mbappe (Francija)
8 - Harry Kane (Anglija)
7 - Rasmus Hojlund (Danska), Scott McTominay (Škotska)
6 - Zeki Amdouni (Švica), Erling Haaland (Norveška)

vstopnice Euro 2024
Sportal Shranite si datum, kdaj po vstopnice za Euro 2024

Češka na Euro z visoko zmago, Italija z remijem

 David Doudera je zadel za vodstvo Čehov z 1:0. Zadoščal jim je že remi. | Foto: Guliverimage David Doudera je zadel za vodstvo Čehov z 1:0. Zadoščal jim je že remi. Foto: Guliverimage Poleg srečanja v Ljubljani sta bila v središču pozornosti še dvoboja v Olomucu in Leverkusnu. Čehi so bili na srečanju z Moldavijo v podobnem položaju kot Slovenci. Za potrditev preboja na Euro jim je zadoščala že točka, gostje iz ene najbolj siromašnih evropskih držav pa so podobno kot Kazahstan napadali največji uspeh, prvi nastop na velikem tekmovanju. Češko je pred odločilnim spopadom iz tira vrgel škandal, saj so trije reprezentanti zaradi kršenja discipline, pred nekaj dnevi so si privoščili nočni izlet in pijančevanje, že zapustili izbrano vrsto. Na zelenici se to vendarle ni poznalo. Euro 2024 so potrdili z zmago s 4:0. Albanija in Češka sta s po 15 točkami na vrhu skupine E, favorizirana Poljska je ostala na tretjem z 11.

Pod velikim pritiskom pa je bil italijanski selektor Luciano Spalletti. V prejšnji sezoni je Napoli popeljal do državnega naslova, nato pa pri azzurrih nasledil Roberta Mancinija. Italija je nastopila le na enem od zadnjih treh velikih tekmovanj, na tistem pa šla do konca (Euro 2020). Ostala pa je brez SP 2018 in SP 2022. V Leverkusnu, kjer je bilo na tribunah ogromno ukrajinskih navijačev, ji je zadoščala že točka, Ukrajina pa je za napredovanje potrebovala zmago. In končalo se je z 0:0. Italija je tako ohranila drugo mesto v skupini C, šest točk za prvo Anglijo, ki je v zadnjem krogu z 1:1 remizirala z Makedonijo.

Ukrajina Italija
Sportal Čeferinove besede podžgale Ukrajince

Pred zadnjim dnevom kvalifikacij je znanih dvajset od štiriindvajsetih udeležencev evropskega prvenstva, ki bo potekalo v desetih nemških mestih. Ob gostiteljih so to še Albanija, Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Anglija, Francija, Italija, Madžarska, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Škotska, Slovenija, Srbija, Slovaška, Španija, Švica in Turčija.

Iz kvalifikacijskih skupin je še eno prosto mesto, preostali trije udeleženci pa bodo znani marca 2024 po dodatnih kvalifikacijah. V skupini D bosta v torek v središču pozornosti Hrvaška in Wales. Naši južni sosedi potrebujejo zmago nad Armenijo, Wales pa poraz Hrvaške in zmago nad Turčijo. V dodatnih kvalifikacijah bo nastopilo dvanajst ekip, razvrščenih na podlagi rezultatov v ligi narodov. Trenutno imajo mesto zagotovljeno Bosna in Hercegovina, Finska, Gruzija, Grčija, Izrael, Kazahstan, Luksemburg, Poljska in Ukrajina.

Kvalifikacije za Euro 2024, 10. krog:

Nedelja, 19. november:

Ponedeljek, 20. november:

Torek, 21. november:

Lestvice:

Pavlin Rudonja Dedić
Sportal Trije Slovenci, ki so svojo domovino naredili še bolj ponosno
Radenko Mijatović Rudi Zavrl
Sportal "Nihče ni niti verjel, da je Slovenija sposobna česa takšnega"
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek
Sportal Slovenski selektor po porazu jasen: To ni nobena tragedija
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Jan Oblak o tem sploh ne bo več razmišljal
Kazahstan reprezentanca
Sportal Če ti zabije San Marino ... Potem za Slovence ne bo težav.
Slovenija Rusija 2009
Sportal Ko je Slovenija spravila v zadrego in šokirala ruske oligarhe
Erik Janža
Sportal Čudovit evrogol Slovenca, ki ga sploh več ne zanima. Z razlogom.
Ne spreglejte