Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
22.50

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

Natisni članek

Jaka Bijol Finska Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Petek, 16. 6. 2023, 22.50

3 mesece, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, 3. krog (petek)

Prvi poraz Slovenije, po dveh slabih posredovanjih obrambe in Belca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37
kvalifikacije 2024 Finska Slovenija | Joel Pohjanpalo je zadel za vodstvo Finske z 1:0. | Foto Reuters

Joel Pohjanpalo je zadel za vodstvo Finske z 1:0.

Foto: Reuters

Po dveh zmagah marca zdaj slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za EP 2024 nadaljuje s porazom. Po dveh slabih posredovanjih v obrambi, pa tudi Vida Belca med vratnicama, je Finska zmagala z 2:0. V napadu so bili izbranci Matjaža Keka obenem premalo nevarni, Benjamin Šeško je sicer zadel okvir vrat. Priložnost za popravo vtisa bo v ponedeljek zvečer v Stožicah proti Danski. V slovenski skupini sta v tretjem krogu zmagala še Danska in Kazahstan, tako imajo zdaj Danska, Finska, Kazahstan in Slovenija vse po šest točk.

Belec v vratih zamenjal Oblaka in ...

Po treh mesecih se nadaljuje kvalifikacijski ciklus za Euro 2024. Junijski led sta prebili Finska in Slovenija. Dvoboj v Helsinkih se je začel ob 18. uri, četa Matjaža Keka, ki je marca premagala tako Kazahstan (2:1 v gosteh) kot San Marino (2:0 doma), se je odpravila na Finsko, da doseže pozitiven rezultat. Ta bi še izboljšal možnosti Slovenije, da se prvič po letu 2010 uvrsti na veliko nogometno tekmovanje. Selektor Kek je ob odsotnosti poškodovanega Jana Oblaka med vratnici postavil Vida Belca. Kapetanski trak pa zdaj nosi Jaka Bijol. V prvi postavi so poleg njiju začeli še Balkovec, Brekalo, Karničnik, Gnezda Čerin, Lovrič, Zajc, Stojanović, Šporar in Šeško. Benjamin Šeško je torej po manjših težavah s poškodbo pripravljen za igranje, manjka pa Jasmin Kurtić.

Sandi Lovrić in Joel Pohjanpalo | Foto: Guliverimage/dpa Sandi Lovrić in Joel Pohjanpalo Foto: Guliverimage/dpa Že v 13. minuti, po prvi resnejši akciji domačih na tekmi, šok za Slovenijo. V obrambi je slabo posredoval David Brekalo in Teemu Pukki je s podajo v kazenski prostor zaposlil Joela Pohjanpala. Ta je streljal neposredno proti Belcu, a je slovenskemu vratarju žoga ušla med nogama. In Finska je povedla z 1:0. Šele po polovici igre je Slovenija odločneje krenila proti finskemu golu in prvo uporabno žogo je dobil tudi Šeško. Tekla je 32. minuta, a je iz neposredne bližine zatresel levo vratnico. Dve minuti pozneje je v kazenskem prostoru dobil še izvrsten predložek, a z glavo streljal visoko prek gola.

V drugem polčasu še eno slabo posredovanje

V drugem polčasu 2:0 | Foto: Guliverimage/dpa V drugem polčasu 2:0 Foto: Guliverimage/dpa V drugem polčasu je bila Slovenija sprva boljši nasprotnik, a ne Andraž Šporar (51. minuta) ne Petar Stojanović (56.) nista izkoristila svoje priložnosti. Zadnjemu je vratar Lukas Hradecky izvrstno branil. In prišla je kazen. Po še eni lepi podaji Pukkija je za 2:0 zadel Oliver Antman. Slabo je v obrambi posredoval Jure Blakovec, še slabše pa branil Belec. Kek se je takoj odzval in na zelenico poslal Žana Vipotnika in Jana Mlakarja (namesto Andraža Šporarja in Sandija Lavrića). Pozneje je v igro poslal še Timija Maxa Elšnika in Benjamina Verbiča (namesto Mihe Zajca in Stojanovića). A Slovenija ni bila nič bolj podjetna v napadu. Mlakar je ob koncu sicer zatresel okvir vrat, a je bil pred tem v prepovedanem položaju. V sodnikovem dodatku so domači zahtevali 11-metrovko, ko je v kazenskem prostoru padel Anssi Suhonen, a se sodnik ni oglasil.

Kek: Zadaj smo naredili preveč napak
Kek je po tekmi čestital finski reprezentanci, ker je izkoristila svoje priložnosti. "Mi pa svojih ne. Ob sijajnem ambientu in v bojeviti tekmi ob številnih priložnostih na obeh straneh smo zadaj naredili preveč napak, ki so omogočile Fincem zadetka. Sami pa smo imeli pri zaključkih premalo koncentracije. Zmaga Finske je popolnoma zaslužena. V sami ekipi smo morali nekaj menjati zaradi bolezni Jona Gorenca Stankovića, smo pa vsekakor iskali možnosti, da pridemo do točk. Bilo pa je nekaj dobrih stvari. Tekma je pokazala izenačenost v skupini, mi pa moramo razmišljati o sebi, o svojih slabih zadevah, o koncentraciji in se pripraviti na tekmo z Dansko, ki nas čaka čez tri dni."

Polne tribune v Helsinkih | Foto: Guliverimage/dpa Polne tribune v Helsinkih Foto: Guliverimage/dpa Finska je imela bučno podporo občinstva. Olimpijski stadion v Helsinkih je bil razprodan, dvoboj reprezentanc, ki sta po enkrat nastopili na evropskem prvenstvu (Finska na Euru 2020, Slovenija na Euru 2000), je spremljalo 32 tisoč gledalcev.

Slovenija je s prvega mesta padla na četrto mesto skupine H. Ob Finski sta namreč zmagali še Danska in Kazahstan. Je pa res, da imajo vse te štiri ekipe po šest točk. Naslednji nasprotnik slovenske reprezentance Danska je z 1:0 premagala Severno Irsko. Zadel je napadalec nemškega Wolfsburga Jonas Wind. Skandinavci so kontrolirali tekmo, nato pa drama v sodnikovem dodatku. Komaj 18-letni Callum Marshall je atraktivno zadel za 1:1, a po kar petminutnem pregledovanju v sobi VAR so sodniki gol razveljavili. Šlo naj bi za prepovedan položaj. Sloveniji bi remi bolj ustrezal. Kazahstan pa je s 3:0 premagal San Marino. 

Večjih presenečenj na petkovih tekmah v drugih skupinah ni bilo. Francija je s 3:0 premagala Gibraltar, Anglija s 4:0 Malto. Največ drame je bilo na tekmi med Makedonci in Ukrajinci, saj so prvi po prvem polčasu vodili 2:0, na koncu pa izgubili z 2:3.

Marko Tuomas Kolsi
Sportal Nekdaj pisal zgodovino v Sloveniji, zdaj je direktor na Finskem

Na Euro neposredno le Nemci

Euro 2024 bo potekal v Nemčiji. | Foto: Guliverimage/dpa Euro 2024 bo potekal v Nemčiji. Foto: Guliverimage/dpa V kvalifikacijah za Euro 2024, ki se bo začel čez slabo leto v Nemčiji, nastopa 53 članic evropske nogometne družine. Edina reprezentanca, ki je že uvrščena na tekmovanje, je gostiteljica Nemčija. Na SP 2022 je elf razočaral, tako da bo na domačem Euru veljal le največji dosežek, če se bo želel odkupiti razočaranim navijačem. Favoritov za najvišje dosežke je še ogromno, a si bodo morali vsi, razen Nemcev, še zagotoviti nastop prek kvalifikacij.

Na Euro 2024 se bosta neposredno uvrstili najboljši reprezentanci (1. in 2. mesto) iz vsake izmed desetih skupin, zadnje tri vstopnice pa bodo razdeljene v dodatnih kvalifikacijah, v katerih bodo imele prednost tiste izbrane vrste, ki so bile neuspešne v skupinskem delu kvalifikacij, a boljše v zadnji izvedbi lige narodov.

Kvalifikacije za Euro 2024, 3. krog:

Petek, 16. junij:

Sobota, 17. junij:

Lestvice:

Srečko Katanec 2000
Sportal Slovenija se je opekla na Finskem, a Katanec ni delal drame
Ne spreglejte