Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
23.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

Natisni članek

hrvaška nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Sobota, 18. 11. 2023, 23.25

2 meseca, 2 tedna

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 9. KROG (SOBOTA)

Nora tekma v Franciji in prekrasen dan za Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45
Hrvaška | Nogometaši Hrvaške so z zmago v Latviji na lestvici poskočili na drugo mesto. Če bodo v zadnjem krogu v Zagrebu premagali Armenijo, jim ne more uiti nastop na Euru 2024. | Foto Guliverimage

Nogometaši Hrvaške so z zmago v Latviji na lestvici poskočili na drugo mesto. Če bodo v zadnjem krogu v Zagrebu premagali Armenijo, jim ne more uiti nastop na Euru 2024.

Foto: Guliverimage

Po petkovem porazu Slovenije proti Danski (1:2) so bile v soboto v kvalifikacijah za Euro 2024 na delu reprezentance v skupinah B, D in I. Vozovnico za veliko tekmovanje so si zagotovile še Nizozemska, Romunija in Švica, s katero so še drugič letos remizirali izbranci Primoža Glihe (Kosovo). Večer je zaznamovala rekordna zmaga Francije, ki je Gibraltarju v Nici nasula neverjetnih 14 zadetkov, pa tudi vrnitev Hrvaške na drugo mesto. Slovenski sosedi so izkoristili spodrsljaj Walesa v Armeniji (1:1) in se z zmago v Latviji (2:0) približali preboju na evropsko prvenstvo.

Erik Janža
Sportal Čudovit evrogol Slovenca, ki ga sploh več ne zanima. Z razlogom.
Slovenija Rusija 2009
Sportal Ko je Slovenija spravila v zadrego in šokirala ruske oligarhe

Kvalifikacije za Euro 2024, 9. krog:

Sobota, 18. november:

V Nici padlo kar 14 zadetkov, Gibraltar doživel katastrofo

Warren Zaire-Emery je najmlajši nogometaš, ki je zaigral za francosko člansko reprezentanco po drugi svetovni vojni. | Foto: Reuters Warren Zaire-Emery je najmlajši nogometaš, ki je zaigral za francosko člansko reprezentanco po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters Dvoboj v Nici se je že začel z zgodovinskimi presežki. Mladi dragulj PSG Warren Zaire-Emery je postal najmlajši francoski članski reprezentant po drugi svetovni vojni. Star je 17 let, osem mesecev in 11 dni. Na dvoboju v Nici, kjer so svetovni podprvaki gostili Gibraltar, se je tako vpisal v zgodovino, vse skupaj pa začinil s prvim zadetkom v državnem dresu. Zanj je potreboval le 16 minut.

Žal pa je za strelski prvenec plačal zelo drago ceno, saj je po brutalnem posredovanju Santosa utrpel poškodbo gležnja in moral po 20 minutah zapustiti igrišče. Branilec Gibraltarja Ethan Santos je po ogledu VAR-posnetka prejel rdeči karton. To ni bil njegov večer, saj je že v drugi minuti dosegel avtogol, nato pa je svojega vratarja na nenavadnem srečanju le dve minuti pozneje premagal še njegov soigralec Aymen Mouelhi. Pozneje so zadetek vendarle pripisali Marcosu Thuramu. Po izključitvi Santosa so Francozi do konca prvega polčasa dosegli še štiri zadetke. V polno je z bele točke zadel tudi prvi francoski zvezdnik Kylian Mbappe.

Kylian Mbappe je bil s tremi zadetki prvi strelec Francije na rekordnem strelskem "treningu" proti Gibraltarju (14:0). Za nagrado je prejel žogo. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je bil s tremi zadetki prvi strelec Francije na rekordnem strelskem "treningu" proti Gibraltarju (14:0). Za nagrado je prejel žogo. Foto: Reuters

Galski petelini se niso usmilili žepne državice, ampak brez milosti polnili njeno mrežo tudi v drugem polčasu. Mbappe je tako končal dvoboj s tremi zadetki, dvakrat sta v polno merila Olivier Giroud in Kingsley Coman. Francija je s tem pozdravila rekordno zmago v evropskih tekmovanjih. Pred tem je najvišjo kvalifikacijsko zmago v boju za EP dosegla Nemčija, ki se je pred poldrugim desetletjem znesla nad San Marinom (13:0), Španci so pred štirimi desetletji nadigrali Malto z 12:1, Nizozemci pa so bili v boju za Euro 2012 boljši od San Marina z 11:0. Francija je pred tem z najvišjo razliko premagala Azerbajdžan. Leta 1995 ga je premagala z 10:0.

Francozi so postavili nov rekord, kar zadeva najvišjo reprezentančno zmago v evropskih tekmovanjih. | Foto: Reuters Francozi so postavili nov rekord, kar zadeva najvišjo reprezentančno zmago v evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters

Valižanom spodrsnilo v Armeniji, Hrvaška izkoristila darilo

Na dvoboju med Armenijo in Walesom je bilo pestro vse do zadnje sekunde. | Foto: Reuters Na dvoboju med Armenijo in Walesom je bilo pestro vse do zadnje sekunde. Foto: Reuters Uvodno sobotno dejanje v Erevanu je postreglo z razburljivim dvobojem, po katerem so bili najboljše volje, čeprav na njem sploh niso igrali, Hrvati. Armenija in Wales, neposredna tekmeca slovenskih južnih sosedov v boju za drugo mesto v skupini, sta se namreč razšla z rezultatom, ki najbolj ustrezal Dalićevi četi.

Kaj se je zgodilo v Erevanu? Armenija je letos že prekrižala načrte Walesu v gosteh, ko je zmagala s 4:2, in tudi tokrat je bolje vstopila v dvoboj. Po zaslugi Lucasa Zelarrayana je povedla po zgolj petih minutah, a so Otočani prek avtogola Nairja Tiknizjana vrnili udarec v izdihljajih prvega dela. V nadaljevanju sta obe izbrani vrsti napadali zmago, s katero bi imeli bistveno boljše možnosti za uvrstitev na Euro 2024, a je kljub nekaterim izvrstnim priložnostim, zatresla se je tudi valižanska prečka, ostalo pri 1:1. Nato so nogometaši obeh ekip popadali na tla od utrujenosti in razočaranja, to je bil remi, ki se ga ni veselil prav nihče na stadionu.

Luka Modrić je zbral že 170 nastopov v državnem dresu, selektor Zlatko Dalić pa je z dragoceno zmago v Rigi utišal kritike na njegov račun, ki jih po medlih predstavah Hrvaške v oktobru ni manjkalo. | Foto: Reuters Luka Modrić je zbral že 170 nastopov v državnem dresu, selektor Zlatko Dalić pa je z dragoceno zmago v Rigi utišal kritike na njegov račun, ki jih po medlih predstavah Hrvaške v oktobru ni manjkalo. Foto: Reuters

Hrvaška je rade volje izkoristila darilo. Čeprav se je po dveh zaporednih oktobrskih porazih znašla v nehvaležnem položaju, v katerem ni bila več odvisna le od svojih rezultatov, ji je spodrsljaj Walesa hitro ponudil priložnost, da se povzpne na drugo mesto. V Rigi je upravičila vlogo favorita ter s prepričljivo igro, v kateri gostiteljem ni dovolila niti enega strela v okvir vrat, dosegla želeno zmago (2:0) in vrnitev na drugo mesto. Glavni junak srečanja je bil Lovro Majer, ki je v zvezni vrsti nadomeščal poškodovanega Matea Kovačića. Dosegel je zadetek, nato pa še podal Andreju Kramariću, ki je v 15. minuti postavil končni rezultat 2:0.

Hrvati so brez težav nadzorovali potek na igrišču, po hitrem vodstvu pa namensko privarčevali še nekaj moči za odločilen torkov spopad, ko bodo v Zagrebu pričakali Armenijo. Pred kockastimi je torej imenitna priložnost, da se uvrstijo na še eno veliko tekmovanje, ob zmagi nad Armenijo in porazu Turčije proti Wales pa bi izbranci Zlatka Dalića celo postali zmagovalci skupine. Hrvaška ima sicer, če ji v skupinskem delu ne bi šlo vse po načrtih, že zagotovljen nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Do vstopnice za Euro tudi Nizozemska, Romunija in Švica

V skupini B je Francija po rekordnem festivalu zadetkov (14:0) z lahkoto ohranila stoodstoten izkupiček, s takšnim se lahko v kvalifikacijah za Euro 2024 pohvali le še Portugalska, ki je odigrala dve tekmi več od galskih petelinov, druga udeleženka Eura 2024 iz skupine B pa je v soboto postala Nizozemska.

Wout Weghorst je popeljal Nizozemce na Euro 2024. | Foto: Reuters Wout Weghorst je popeljal Nizozemce na Euro 2024. Foto: Reuters

Na Areni Johan Cruijff v Amsterdamu je premagala Irsko, edini zadetek na srečanju pa je dosegel Wout Weghorst. Tulipani bodo tako prihodnje leto nastopili v Nemčiji, ravno v deželi (takrat ZRN), kjer so leta 1988 spisali največji dosežek, ko so postali evropski prvaki.

V skupini I sta potrjena oba udeleženca Eura 2024 že pred zadnjim krogom. Po zmagi nad Izraelom, ki je domačo tekmo odigral na nevtralnem prizorišču na Madžarskem, se je na evropsko prvenstvo uvrstila Romunija. Romuni bodo na Euru nastopili šestič, prvič po letu 2016, s tem pa so neposredno do vozovnice na Euro 2024 pomagali tudi Švici. Prva favoritinja skupine je tako ohranila neulovljivo prednost pred Izraelom, čeprav se je na domačih tleh s Kosovom razšla brez zmagovalca.

Primož Gliha je s Kosovom znova prekrižal načrte Švici. Najprej je z njo remiziral v Prištini (2:2), zdaj pa še v Baslu (1:1). | Foto: Reuters Primož Gliha je s Kosovom znova prekrižal načrte Švici. Najprej je z njo remiziral v Prištini (2:2), zdaj pa še v Baslu (1:1). Foto: Reuters

To se ji je zgodilo še drugič v teh kvalifikacijah, obakrat v obdobju, ko je Kosovo že prevzel slovenski strateg Primož Gliha. Švica si je zagotovila najmanj drugo mesto, s tem pa tudi nastop na evropskem prvenstvu v sosednji Nemčiji.  

Danska : Slovenija
Sportal Danci spisali novo pravljico, Slovenija lahko svojo v ponedeljek
Nastop na Euru 2024 so si poleg gostiteljev Nemcev že zagotovile Albanija, Anglija, Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Madžarska, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Škotska, Španija, Švica in Turčija.

Kdo bo nastopil v dodatnih kvalifikacijah?

Zagotovljeno mesto: BiH, Finska, Grčija, Gruzija, Izrael, Luksemburg, Poljska.
Zagotovljeno mesto, a se lahko prek skupine še uvrstijo na Euro: Češka, Hrvaška, Italija, Kazahstan, Srbija, Wales.
Lahko se še uvrstijo v play-off: Azerbajdžan, Estonija, Islandija.

Kvalifikacije za Euro 2024, 9. krog:

Četrtek, 16. november:

Petek, 17. november:

Sobota, 18. november:

Lestvice:

Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Slovenci zapravili prvo zaključno žogo, Danci do dragocene vozovnice
Ne spreglejte