Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
23.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Damir Krznar Simon Rožman konferenčna liga Balzan Birkirkara NK Domžale NK Maribor NK Maribor Ivan Brnić

Četrtek, 13. 7. 2023, 23.00

10 mesecev, 3 tedne

Kvalifikacije za konferenčno ligo, 1. krog (prve tekme)

Katastrofa v Domžalah, jalova premoč Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
NK Domžale Balzan Simon Rožman | Trener Domžal Simon Rožman ni mogel verjeti, kaj se dogaja. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Trener Domžal Simon Rožman ni mogel verjeti, kaj se dogaja.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Začela se je nova sezona konferenčne lige oziroma kvalifikacije zanjo. Mariborčani in Domžalčani so v prvem krogu igrali proti tekmecema z Malte. Štajerci so imeli terensko premoč, a so zadeli samo z bele točke in imajo pred povratno tekmo aktiven izid 1:1. Domžalčani so doživeli pravo katastrofo, saj jih je Balzan premagal s 4:1. Tretji slovenski klub v tem tekmovanju, Celje, se bo tekmovanju pridružil v drugem krogu, ko ga čaka portugalska Vitoria Guimaraes. 

Al Hilal Soudani
Sportal Zdaj se bo videlo, ali je Marko Šuler pretiraval

Četrtek, 13. julij:

Tretja izvedba konferenčne lige

Začela se tretja izvedba konferenčne lige. V krstni sezoni je naslov osvojila Roma, prejšnji mesec pa se je do lovorike dokopal West Ham. Od slovenskih klubov je največji uspeh dosegla Mura, ki je v sezoni 2021/22 zaigrala v skupinskem tekmovanju in v Ljudskem vrtu presenetila Tottenham (2:1). V tej sezoni se za vstop v skupinski del potegujejo vsaj trije slovenski klubi. V poštev bi lahko prišla tudi Olimpija, če bo neuspešna v kvalifikacijah za ligo prvakov oziroma evropsko ligo. Mariborčani in Domžalčani so začeli pot v uvodnem krogu kvalifikacij, v katerem se merijo s kluboma z Malte. 

Katastrofalen že prvi polčas Domžal

NK Domžale Balzan | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Proti peti ekipi malteškega nogometna prvenstva Balzanu so Domžale veljale za izrazitega favorita, zato je bil prvi polčas še toliko večje razočaranje. Žogo so imele več časa v svoji posesti, a nobene zares nevarne priložnosti za gol. Na drugi strani pa je Srb Aleksa Andrejić za vodstvo z 1:0 zadel že v osmi minuti. Pred koncem prvega polčasa so si Domžalčani zakuhali še 11-metrovko (šlo je za nespameten prekršek Benjamina Markuša) in malteški nogometaš Jake Grech je z bele točke premagal Gašperja Tratnika. Dolgoletni prvi vratar Domžal Ajdin Mulalić je pred kratkim prestopil v Željezničar.

Utrinki s tekme v Domžalah (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1
 / 30

Ko je v 53. minuti zadel še Nigerijec Peter Olawale, se je Domžalam že zgodila mala katastrofa (0:3). Z menjavami je trener Simon Rožman sicer vnesel nekoliko več življenja v igro in v 57. minuti so tudi njegovi varovanci dobili strel z bele točke. Uspešno ga je unovčil hrvaški napadalec Franko Kovačević (1:3). Tri minute pozneje je nemogoče z glavo zapravil domžalski Nigerijec Abraham Nwankwo, a to so bile tudi edine pozitivne minute Domžal, nato so Maltežani njihovo igro znova omrtvili. Za piko na i je bil pred koncem tekme izključen Zeni Husmani. V sodnikovem dodatku je za končni izid 4:1 zabil še Srb Nikola Žerjal. Upanje ostaja, povratna tekma bo že v torek

To je najvišja evropska zmaga katerekoli malteške ekipe po 52 letih.

Poškodba Soudanija, Maribor na odmor z 0:1

Maribor Birkirkara | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Drugouvrščena ekipa malteškega prvenstva Birkirkara pa je bila nasprotnik Maribora. Štajerci so imeli v prvem polčasu terensko premoč (73-odstotna posest žoge), Ivan Brnić pa priložnost že na začetku tekme. A Birkirkara je bila tista, ki je izkoristila že svojo prvo in tudi edino priložnost, ko je v 31. minuti z več kot 30 metrov gol zabil 21-letni malteški napadalec Paul Mbong. Malo zatem je zunanji del mreže zadel Martin Milec. Alžirski novinec v dresu Maribora El Arbi Soudani je moral zaradi poškodbe v slačilnico še pred koncem prvega polčasa. Po 45 minutah je bilo tako 0:1.

Štajerci so v drugem polčasu krenili še bolj odločno proti malteškemu golu. V prvih 20 minutah so imeli žogo kar 86 odstotkov igre, pa tudi dva strela v okvir gola. Premoč so pred 5.600 svojimi navijači sicer kronali šele s strelom z bele točke. Enajstmetrovko je v 67. minuti za 1:1 uspešno izvedel Brnić. Tudi končne številke govorijo o mariborski premoči: 11:2 v strelih proti golu, 8:1 v kotih, 76-odstotna posest žoge. A to je bila jalova premoč, saj gola iz igre niso dali. Pred povratno tekmo prihodnji četrtek je tako izid 1:1.

Utrinki s prve letošnje evropske tekme v Ljudskem vrtu (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1
 / 25

Konferenčna liga, kvalifikacije, 1. krog (prve tekme):

Sreda, 12. julij:

Četrtek, 13. julij:

liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Pri Rieri pozabljen in zapostavljen, zdaj spet prekipeva od sreče
liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Zgodovinska zmaga Olimpije z grenkim priokusom
Steven Gerrard
Sportal Legendarni Anglež z bogatimi Arabci debitiral v Kidričevem
 
Ne spreglejte