Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
22.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

legionarji Valter Birsa Josip Iličić Luka Elsner Matjaž Kek Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Zlatko Dedić Andraž Šporar Roman Bezjak Samir Handanović

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 22.45

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Luka Elsner po mesecu čakanja spet dočakal zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Luka Elsner | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kako gre slovenskim nogometašem in trenerjem na delu v tujini? Jan Oblak je z Atleticom v madridskem derbiju remiziral z Realom, Matjaž Kek je z Rijeko doma proti Interju osvojil le točko, Tim Matavž je zadel proti nekdanjemu klubu. V avstrijski drugi ligi se je izkazal Zlatko Dedić, v Rusiji je s prekrasnim zadetkom navdušil Denis Popović, med strelce se je vpisal tudi Miha Zajc. Luka Elsner je v ponedeljek na Cipru zmagal po daljšem času.

Zadnja zmaga Rijeke v hrvaškem prvenstvu ima že dolgo brado. Kekova četa je nazadnje zmagala 1. oktobra proti Rudešu. | Foto: Reuters Zadnja zmaga Rijeke v hrvaškem prvenstvu ima že dolgo brado. Kekova četa je nazadnje zmagala 1. oktobra proti Rudešu. Foto: Reuters

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: Pafos je tekmo 12. kroga ciprskega prvenstva odigral šele v ponedeljek in doma z 1:0 premagal Doxo, potem ko je njegova ekipa do zmagovitega gola prišla v 84. minuti. Pafos je zmagal po treh prvenstvenih tekmah brez polnega izkupička. Niz brez zmage je trajal skoraj natanko mesec dni.

Matjaž Kek: Rijeka ni počivala med reprezentančnim premorom, ki je hrvaškemu nogometu prinesel veliko lepega, saj se je reprezentanca uvrstila na SP 2018 v Rusiji. V zadnji tekmi osmine finala hrvaškega pokala je v gosteh premagala drugoligaško zasedbo Gorice s 3:0. V četrtfinalu pokala jo čaka Inter iz Zaprešića, s katerim se je v soboto pomerila v hrvaškem prvenstvu, a kljub prednosti domačega igrišča na Rujevici le remizirala (0:0).

Kek je tako prekinil črno serijo štirih zaporednih ligaških porazov, a točka proti ekipi iz Zaprešića ni razlog za veselje. ''Razočarani smo. Napravili smo pritisk, imeli visok odstotek posesti žoge, a nam to ni prineslo želenega rezultata. Kot da bi imeli v ekipi opravka z negativno karmo," je potarnal nekdanji slovenski selektor. Rijeka za vodilnim Dinamom zaostaja že 14 točk, tako da se iz tedna v teden bolj oddaljuje od ubranitve državnega naslova. Na lestvici je padla na četrto mesto.


Nogometne lige ta konec tedna:

Prvaliga Telekom Slovenije, 16. krog
Angleško prvenstvo, 12. krog
Špansko prvenstvo, 12. krog
Nemško prvenstvo, 12. krog

Italijansko prvenstvo, 13. krog
Francosko prvenstvo, 13. krog


Slaviša Stojanović: letošnja prvenstvena sezona se je v Latviji končala v začetku novembra. Riga je osvojila tretje mesto in se uvrstila v Evropo, Ljubljančan pa je bil izbran za najboljšega trenerja meseca. Najverjetneje bo vodil Rigo tudi v prihodnji sezoni.

Jan Oblak z Atleticom v španskem prvenstvu ostaja neporažen. V 12 nastopih je prejel le šest zadetkov. | Foto: Getty Images Jan Oblak z Atleticom v španskem prvenstvu ostaja neporažen. V 12 nastopih je prejel le šest zadetkov. Foto: Getty Images

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Vid Belec: Benevento je v prvi italijanski ligi podaljšal neslaven rekord. V sezono je vstopil kar s trinajstimi zaporednimi porazi. V nedeljo je ostal brez točk doma proti Sassuolu (1:2). Štajerski vratar je ostal na klopi.

Jan Koprivec: Pafosu je v ponedeljek v ciprskem prvenstvu pomagal do zmage z 1:0 proti ekipi Doxi Katokopii. Branil je vso tekmo.

Jan Oblak: Atletico Madrid je prvič v klubski zgodovini gostil mestnega tekmeca, sloviti Real Madrid, na novem štadionu Wanda Metropolitano. Obetala se je prava poslastica, na koncu pa se je tekma končala brez zadetkv. Oblak je ubranil tri nevarne strele gostov in ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Tako Real kot Atletico po tekmi nista bila zadovoljna, saj za vodilno Barcelono po novem zaostajata že za deset točk.

Bojan Jokić je v Rusiji odpravil moštvo rojaka Gregorja Balažica z 2:0. | Foto: Getty Images Bojan Jokić je v Rusiji odpravil moštvo rojaka Gregorja Balažica z 2:0. Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo remziral pri Torinu (1:1). Kapetan slovenske izbrane vrste je odigral vso tekmo.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution je končal redni del sezone, po katerem se ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: z Ufo je v 17. krogu ruskega prvenstva v nedeljo doma premagal Ural, za katerega je nastopil njegov rojak Gregor Balažic. Jokić je igral vso tekmo, njegova ekipa pa se je na lestvici povzpela na šesto mesto.

Miha Mevlja: Zenit je v ruskem prvenstvu po petih tekmah končno okusil sladkost zmage. Po odličnem začetku sezone je padel na drugo mesto, v nedeljo pa visoko ugnal Tosno s 5:0. Primorec je dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce.

Aljaž Struna: Palermo, ki je bil pred tem krogom vodilni, je v 14. krogu v drugi italijanski ligi doživel boleč poraz. Doma je kar z 0.3 izgubil s Cittadello. Slovenski branilec je igral vso tekmo.

Miral Samardžić: Anži Mahačkala je v ruski premier ligi v nedeljo izgubil doma proti moskovski Lokomotivi (0:1). Jeseničan je igral vso tekmo.

Nejc Skubic: Konyaspor, ki je v turškem prvenstvu v tej sezoni šele na 15. mestu, je pred domačimi gledalci remiziral z Antalyasporjem (1:1). Slovenski bočni branilec je odigral celotno srečanje in v 75. minuti podal za zadetek. Konyaspor je povedel z 1:0, a je sloviti Kamerunec Samuel Eto'o pet minut pred koncem rednega dela izenačil na 1:1.

Benjamin Verbič zaradi kazni ni smel nastopiti tudi v nedeljo. | Foto: Twitter - Voranc Benjamin Verbič zaradi kazni ni smel nastopiti tudi v nedeljo. Foto: Twitter - Voranc

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo gostoval pri Torinu in osvojil točko (1:1). Primorec je prebil na igrišču 84 minut. Ko je zapuščal zelenico, je bil že postavljen končni rezultat.

Rene Krhin: Nantes je v derbiju 13. kroga francoskega prvenstva v soboto gostoval pri vodilnem PSG in visoko izgubil (1:4). Štajerca zaradi poškodbe stegenske mišice ni bilo na Parku princev. Parižani so povišali prednost pred najbližjim zasledovalcem Monacom na šest točk.

Jasmin Kurtić: Atalanto je v nedeljo zvečer izgubila pri v tej sezoni že neporaženem milanskem Interju (0:2). Belokranjčan je odigral vso tekmo. V 54. minuti je prejel rumeni karton.

Jan Repas: Caen je v nedeljo v 13. krogu francoskega prvenstva doma remiziral z Nico (1:1). Domžalčan, ki je zaradi zdravstvenih težav pred dnevi odpovedal nastop za mlado slovensko izbrano vrsto, ni kandidiral za srečanje.

Rajko Rotman: Göztepe je v 12. krogu turškega prvenstva remiziral z Bursasporjem (0:0). Obe ekipi ostajata v zgornji polovici razpredelnice, obe imata po 18 točk. Slovenski reprezentant je začel v prvi postavi in igral do 69. minute. Prejel je tudi rumeni karton.

Benjamin Verbič: Köbenhavn zaradi kazni ni smel računati na Vojničana tudi v nedeljo na gostovanju pri moštvu SoenderjyskE. kjer je doživel boleč poraz z 0:3. Danski prvak je na lestvici padel na šesto mesto. Vodilni Brondby ima pred njim že 14 točk prednosti.

Od Tima Matavža sta v tej sezoni v nizozemskem prvenstvu dala več zadetkov le napadalca PSV-ja iz Eindhovna, Nizozemec Jürgen Locadia in Mehičan Hirving Lozano (oba po devet). | Foto: Getty Images Od Tima Matavža sta v tej sezoni v nizozemskem prvenstvu dala več zadetkov le napadalca PSV-ja iz Eindhovna, Nizozemec Jürgen Locadia in Mehičan Hirving Lozano (oba po devet). Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: Darmstadt je v drugi nemški ligi v petek doma ostal brez točk proti Sandhausnu (1:2). Trener tudi tokrat Korošcu ni namenil priložnosti. Nekdanji napadalec Celja ni kandidiral za nastop, tako da je vedno bližje selitvi v zimskem prestopnem roku.

Josip Iličić: Atalanta je v nedeljo ostala praznih rok v Milanu. Na gostovanju pri drugouvrščenem Interju je izgubila z 0:2. Gorenjec ima na Inter sladke spomine, saj je pred sedmimi leti proti črno-modrim dosegel prvi zadetek v serie A. Tokrat je ostala njegova strelska statistika prazna. Odigral je 55 minut, nato pa ga je na igrišču zamenjal Andrea Petagna.

Zadetek Tima Matavža proti Groningenu:

Tim Matavž: Z Vitessejem je v nedeljo v prvi nizozemski ligi gostoval pri Groningenu, kjer je pred leti navduševal privržence Groningena. Dobro mu je kazalo, saj je njegov klub dvakrat vodil (1:0 in 2:1), a je v zadnji tretjini srečanja popustil in dovolil gostiteljem preobrat. Na koncu je Vitesse izgubil z 2:4. Primorec je v 62. minuti povedel goste v vodstvo z 2:1. Nad njim je bil storjen prekršek za najstrožjo kazen. Žogo je vzel v roke, jo postavl na belo točko in dosegel že sedmi gol v tej sezoni, s katerim si deli tretje mesto na lestvici najboljših strelcev nizozemskega prvenstva. V 86. minuti se je v sodnikovo beležnico vpisal še z rumenim kartonom.

Andraž Šporar: Arminia Bielefeld je v petek na tekmi 14. kroga druge nemške lige remizirala z Eintrachtom iz Braunschweiga (2:2). Ljubljančan, ki je pri nemškem drugoligašu zgladil nesporazume s trenerjem in se vrnil na ožji seznam kandidatov za udarno enajsterico, tokrat ni kandidiral za dvoboj. Od nastopa so ga oddaljile težave z zobom.

Na seznamu reprezentantov so nogometaši, ki jih je na svoj zadnji seznam pred odhodom iz reprezentance uvrstil zdaj že nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec za oktobrski tekmi proti Angliji v Londonu in Škotski v Ljubljani.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Zadetek Mihe Zajca za Empoli (pri 1:01):

Zadetek Denisa Popovića (pri 0:53):

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Bournemouth : Huddersfield Town 4:0 Zaradi poškodbe kolena ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga LASK : Rapid Dunaj 1:2 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Floridsdorfer AC 3:0 Odigral je vso tekmo in se v 69. ter 79. minuti vpisal med strelce. Lahko bi dosegel celo hat-trick, a je v 80. minuti zapravil strel z bele točke. V tej sezoni je dosegel že sedem zadetkov in je četrti najboljši strelec v drugi avstrijski ligi. Zablestel je dan pred 8. obletnico znamenitega zadetka, s katerim je Slovenijo 18. novembra 2009 proti Rusiji popeljal na SP 2010.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Mouscron : Anderlecht 1:2 V igro je vstopil v 77. minuti.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Charleroi : Mechelen 2:0 Igral je vso tekmo.
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Standard Liege : Oostende 0:0 Zaradi poškodbe kolena ni bil v kadru ekipe.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Lokomotiv Plovdiv : Ludogorec Razgrad 0:3 Igral je prvi polčas, potem pa ga je zamenjal Simeon Rajkov.
Rok Elsner (Željezničar Sarajevo) BiH, 1. liga Borac Banja Luka : Željezničar 0:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Borac Banja Luka : Željezničar 0:1 Na igrišču je prebil 74 minut.
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Sarajevo : Mladost Doboj 4:2 Branil je vso tekmo in v 45. minuti dosegel avtogol.
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Doxa 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Doxa 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Ael Limasol : Nea Salamis 3:1 Igral je vso tekmo.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Zbrojovka Brno : Teplice 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Mlada Boleslav : Bohemians 1:2 Igral je vso tekmo.
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga AGF : Silkeborg 3:1 Igral je vso tekmo in v 90. minuti prejel rumeni karton.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Konec prvenstva.  
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Guingamp : Angers 1:1 Zaradi poškodbe stegenske mišice ni bil v kadru ekipe.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Nancy : Ajaccio 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Clermont : Auxerre 1:0 V igro je vstopil v 79. minuti.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Xanthi : Panionios 2:0 Branil je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Rijeka : Inter Zaprešić 0:0 Ni bil v kadru ekipe.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Lokomotiva Zagreb 2:0 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Atalanta 2:0 Branil je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Genoa 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Entella : Venezia 0:0 Igral je vso tekmo.
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Frosinone : Avellino 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Perugia : Carpi 5:0 Ni kandidiral za tekmo.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Avellino 1:1 Odigral je vso tekmo. V 57. minuti je prejel rumeni karton.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Entella : Venezia 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Entella : Venezia 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Empoli : Cesena 5:3  V igro je vstopil v 81. minuti, nato dosegel zadetek v 85. minuti za 4:1, dve minuti pozneje pa še prispeval podajo za 5:1. V tej sezoni je dosegel v serie B dva zadetka. 
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Sambenedettese : Bassano Virtus 0:0 Na igrišču je prebil 85 minut.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Azijska liga prvakov, finale, 1. tekma  Al Hilal : Urawa Reds 1:1 V igro je vstopil v 65. minuti.
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Konec sezone.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Paksi : Ferencvaroš 0:2 Igral je vso tekmo.
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Bayer Leverkusen : RB Leipzig 2:2 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Mainz : Köln 1:0 Igral je vso tekmo.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Holstein Kiel 2:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Bochum : Greuther Fürth 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Sportfreunde Lotte : Meppen 2:2 Igral je vso tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Heerenveen 0:4 Ni kandidiral za tekmo.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Willem II : Sparta Rotterdam 2:2 Ni kandidiral za tekmo, saj je zaradi hude poškodbe kolena že končal sezono.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga Willem II : Sparta Rotterdam 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Heerenveen 0:4 Zaradi poškodbe mišice ni kandidiral za tekmo.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga RKC Waalwijk : Telstar 4:1 Ni kandidiral za tekmo.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Tromso : Haugesund 2:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Legia Varšava : Gornik Zabrze 1:0 Ni kandidiral za tekmo, konec tedna je igral za drugo ekipo.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Zaglebie Lubin : Korona Kielce 0:0 Igral je 58 minut.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Cracovia Krakov 1:0 Igral je vso tekmo.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Slask Vroclav : Arka Gdynia 1:2 Zaradi poškodbe ahilove tetive ni kandidiral za nastop.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Cracovia Krakov 1:0 Igral je vso tekmo.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Jagiellonia Bialystok : Termalica Nieciecza 0:0 Igral je vso tekmo.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Cracovia Krakov 1:0 V igro je vstopil v 70. minuti.
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Ruch Chorzow : Stal Mielec 1:2 V igro je vstopil v 72. minuti.
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Olimpia : Zaglebie Sosnowiec 0:1 Igral je vso tekmo.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Olimpia : Zaglebie Sosnowiec 0:1 Igral je vso tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ufa : Ural 2:0 Igral je vso tekmo in v 27. minuti prejel rumeni karton.
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Rostov : Amkar 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Rostov : Amkar 0:0 Igral je vso tekmo.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Orenburg : Fakel 5:0 Odigral je 83 minut in v 23. minuti po izjemnem prostem strelu dosegel zadetek za 1:0. Prispeval je tudi podajo za drugi gol. V tej sezoni je v drugi ruski ligi dosegel osem zadetkov in je šesti najboljši strelec tekmovanja.
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Valladolid : Oviedo 3:1 V igro je vstopil v 67. minuti.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga St. Gallen : Lugano 0:2 Zaradi poškodbe ni kandidiral za tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Young Boys : Zürich 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Chiasso : Wohlen 4:0 Igral je vso tekmo.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Vaduz : Schaffhausen 2:0 Igral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Aarau : Servette 0:0 Igral je vso tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Konyaspor : Antalyaspor 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga, končnica New York City je izpadel v končnici.  
Ne spreglejte