Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 8. 2021,
23.22

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

15

Natisni članek

Denis Popović Dejan Petrović Filip Valenčič Liga Europa Žalgiris Vilna NK Mura

Četrtek, 12. 8. 2021, 23.22

2 leti, 8 mesecev

Liga Europa, 3. krog kvalifikacij (povratne tekme)

Fantastično! Zgodovinski uspeh Mure, vreden vsaj tri milijone evrov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

15

Žalgiris Mura | Nogometaši Mure so se 12. avgusta 2021 podpisali pod zgodovinski uspeh. Veselje nogometašev v zlatih dresih po zadetku Žige Kousa. | Foto Sportida

Nogometaši Mure so se 12. avgusta 2021 podpisali pod zgodovinski uspeh. Veselje nogometašev v zlatih dresih po zadetku Žige Kousa.

Foto: Sportida

Slovenski prvak Mura je na povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa v gosteh premagal Žalgiris z 1:0 in se podpisal pod zgodovinski uspeh. Zagotovil si je najmanj nastop v skupinskem delu konferenčne lige, s katerim bo zaslužil vsaj tri milijone evrov, ostaja pa tudi v igri za preboj v donosnejši skupinski del lige Europa. V play-offu ga čaka graški Sturm!

Ante Šimundža
Sportal Šimundža po Mariboru v evropsko jesen popeljal še Muro

Fotogalerija s tekme v Vilni, foto Sportida:

Fotogalerija
1 / 15

Žalgiris : Mura 0:1 (0:1) /prva tekma 0:0/

Konec dvoboja! Čeprav je bilo v strelih na gol izenačeno (13:13), v strelih v okvir vrat pa so bili črno-beli boljši (3:2), v Vilni proslavljajo nogometaši Mure. Izbranci Anteja Šimundže so zmagali z 1:0, si s tem priigrali nastop v play-offu kvalifikacij za ligo Europa proti graškemu Sturmu, v najslabšem primeru pa tudi že nastop v skupinskem delu konferenčne lige. S tem so si podaljšali evropsko sezono do zime, v tej sezoni bodo odigrali najmanj osem tekem, kar je zgodovinski uspeh za slovenskega prvaka! Mura bo s tem postala šele drugi slovenski klub, ki bo nastopil v skupinskem delu enega izmed evropskih tekmovanj (prvi po Mariboru), pošteno pa si bo napolnila tudi blagajno, saj si je s to zmago že zagotovila najmanj tri milijone evrov nagrade!  

Matko Obradović je na obeh tekmah proti Žalgirisu zadržal mrežo nedotaknjeno. | Foto: Sportida Matko Obradović je na obeh tekmah proti Žalgirisu zadržal mrežo nedotaknjeno. Foto: Sportida

75. minuta: Gostitelji pritiskajo na vrata Mure. V nekaj minutah so zapravili tri priložnosti za izenačenje, največjo je imel nekdanji nogometaš Ogenyi Onazi, ki je udaril z roba kazenskega prostora, nato pa je žoga, potem ko je na poti do vrat zadela Jana Gorenca, za las zgrešila vrata. 

Konec prvega polčasa v Vilni. Slovenski prvaki so bili boljši tekmeci, premoč pa so kronali z zadetkom kapetana Žoge Kousa, njegovega drugega na evropskih tekmovanjih. Če bo Mura zadržala prednost, bo v taboru črno-belih zvečer še kako veselo!

Zlata vreden zadetek za slovenskega prvaka je dosegel Žiga Kous. | Foto: Sportida Zlata vreden zadetek za slovenskega prvaka je dosegel Žiga Kous. Foto: Sportida

Gooooool! 12. minuta! 0:1! Mura vodi z 1:0! Luka Bobičanec je prodrl v kazenski prostor Žalgirisa, nato pa z izjemno asistenco zaposlil Žigo Kousa, ki mu ni bilo težko z neposredne bližine zatresti vrata litovskih prvakov. Mura si je priigrala prednost. Če bi se tekma končala že zdaj, bi si slovenski prvaki podaljšali evropsko sezono do zime in prejeli trimilijonsko nagrado Uefe!

Trener Mure Ante Šimundža je za evropsko tekmo, ki prinaša ogromen vložek, izbral naslednjo začetno postavo:

V play-offu proti Sturmu

Nogometaši Mure bodo v tej evropski sezoni odigrali še najmanj osem tekem! | Foto: Sportida Nogometaši Mure bodo v tej evropski sezoni odigrali še najmanj osem tekem! Foto: Sportida Če so se kvalifikacije za ligo prvakov in konferenčno ligo začele že prejšnji mesec, pa je predtekmovanje evropske lige krajše kot sicer. Ustanovitev novopečene konferenčne lige je razredčila število nastopajočih v kvalifikacijah za evropsko ligo, v kateri popravni izpit čaka vse prvake, ki so izpadli v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Med njimi je tudi Mura, ki se je v boju za preboj v skupinski del lige Europa pomerila z Žalgirisom in ga izločila. Uvodna tekma v Murski Soboti se je končala brez zadetkov, na povratni tekmi v Vilni, kjer je izbrance Anteja Šimundže pričakalo igrišče z umetno travo, pa je bila Mura boljša z 1:0!

Če bi se Mura uvrstila v skupinski del evropske lige (to je v zgodovini evropskih tekmovanj od slovenskih klubov uspelo le NK Maribor), bi prejela kar 3,63 milijona evrov. Za preboj v skupinski del konferenčne lige bi si blagajno napolnila s tremi milijoni evrov.

Filip Valenčič je v četrtek izločil azerbajdžanskega prvaka. Nekdanji zmaj je prispeval asistenco. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Filip Valenčič je v četrtek izločil azerbajdžanskega prvaka. Nekdanji zmaj je prispeval asistenco. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo nastopajo še trije klubi s slovenskimi legionarji. Filip Valenčič je s finskim prvakom HJK Helsinki izločil Neftči iz Bakuja. Prva tekma se je končala z 2:2, povratna na Finskem pa 3:0 za gostitelje. Nekdanji napadalec Olimpije je podobno kot na prvi tekmi tudi na povratni prispeval podajo. V "slovenskem spopadu" sta se na Cipru pomerila Anorthosis Denisa Popovića in Rapid Dejana Petrovića. Popovič je pomagal gostiteljem do zmage (2:1), ki pa ni zadoščala za napredovanje, saj so Dunajčani na prvi tekmi zmagali kar s 3:0. Petrović ni kandidiral za srečanje.

NK Mura : Žalgris, liga Europa, Ante Šimundža
Sportal Nenavaden trend prvakov v 1. SNL, Mura izenačila neslaven rekord

Liga Europa, 3. krog kvalifikacij (povratne tekme)

Torek, 10. avgust:
Flora : Omonia 4:5 po 11-m (2:1, 0:1) /0:1/
Slovan Bratislava : Lincoln Red Impls 1:1 (1:0) /3:1/

Četrtek, 12. avgust:
Žalgiris Vilna : Mura 0:1 (0:1) /0:0/
Kous 12.
Poročilo s tekme


HJK Helsinki : Neftči Baku 3:0 (2:0) /2:2/
Filip Valenčič (HJK) je odigral 82 minut in prispeval podajo za prvi zadetek.

Anorthosis Famagusta : Rapid Dunaj 2:1 (1:0) /0:3/
Denis Popović (Anorthosis) je igral 62 minut, Dejan Petrović (Rapid) ni kandidiral za nastop.

Alaškert : Kairat Almaty 3:2 po pod. (2:2, 1:1) /0:0/
St. Johnstone : Galatasaray 2:4 (1:1) /1:1/
Celtic : Jablonec 3:0 (1:0) /4:2/

// - rezultat prve tekme

Klub v odebeljenem tisku je napredoval v play-off kvalifikacij za evropsko ligo.

Pari četrtega kroga lige Europa:

Mura - Sturm Gradec
Randers - Galatasaray
Rapid Dunaj - Zorja Lugansk
Celtic - AZ Alkmaar
Fenerbahče - HJK Helsinki
Omonia - Royal Antwerpen
Olympiacos - Slovan Bratislava
Glasgow Rangers - Alaškert
Slavia Praga - Legia Varšava
Crvena zvezda - CFR Cluj 
Ne spreglejte