Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 9. 2013,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ante Čačić NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 5. 9. 2013, 19.07

8 let

Ljubezni ni več, a Čačić je zaupnico Zahovića dobil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zanimivo je dogajanje v slovenskem nogometnem prvaku Mariboru v zadnjih dneh. Da bi vsaj malce razjasnil vse nejasnosti, je pred novinarje stopil športni direktor Zlatko Zahović.

Na zadnji dan poletnega prestopnega roka je Maribor prodal po nekaterih kriterijih najboljšega posameznika moštva, makedonskega reprezentanta Agima Ibraimija, ki odhaja v Cagliari. V Italijo se je preselil s statusom posojenega nogometaša slovenskega prvaka. Zaradi številnih ugibanj o odškodnini, ki naj bi jo na njegov račun dobili v Ljudskem vrtu, je nejasnosti kar veliko. Koliko in kdaj bodo Mariborčani zaslužili na njegov račun, športni direktor ni razkril, a je dejal: ''Finančna korist kluba ob tem prestopu je velika. Že zdaj.'' Zlatko Zahović je sicer priznal, da nad odhodom enega izmed nosilcev ni najbolj navdušen, a hkrati ve, da proti usodi, ki jo delijo vsi slovenski klubi, pač ne more. ''Naša realnost je takšna, da moramo prodajati najboljše nogometaše. Ne moremo se meriti s klubi iz tujine. Seveda bi rad zgradil veliki Maribor, a to ni realno. Naša ekipa iz leta v leto raste po športni plati. Če bi imeli večje finančne možnosti, bi lahko razmišljali o večjih korakih. Tako pa pač ne moremo,'' je pojasnil to, kar je znano že nekaj časa. Maribor in liga prvakov nista realna zgodba. Lahko se zgodi, da slovenskemu prvaku celo uspe, a bi s tem naredil veliko več, kot so njegove realne možnosti. Že dvanajst evropskih tekem, kolikor jih bomo letos spet spremljali v Ljudskem vrtu, je več od pričakovanj. Toliko o zadnji kadrovski spremembi. Še veliko več prahu je dvignila druga, povezana s trenerjem.

Viziji trenerja in športnega direktorja morata biti enaki

Zdaj ni več skrivnost, da Ante Čačić kljub rezultatski uspešnosti še zdaleč ni trdno v sedlu trenerskega stolčka Maribora. Proti Hrvatu naj bi se zarotila garderoba, oziroma dober del nje. Kar nekaj nosilcev naj ne bi bilo zadovoljnih z njegovim odnosom do igralcev in dela. Takšne in podobne zgodbe smo prebirali v teh dneh v raznoraznih medijih, zato ne čudi, da je Zahović spregovoril tudi o tej temi. ''To so stvari, ki se ne bi smele dogajati, a se. Jasno je, da igralci niso tisti, ki odločajo o trenerju. Pogovarjali smo se in se še. Prepričan sem, da smo se razumeli. Vsi smo v klubu, ki je zelo velik. Ne samo zaradi navijačev, pač pa tudi zaradi ambicioznosti. Kdor se v tej zgodbi ne najde, naj to pove,'' je povedal športni direktor in nadaljeval: ''Prav je, da so igralci izrazili nezadovoljstvo. Strinjam se s tem, kako so reagirali. Povedali so, da želijo biti ambiciozni. Zato tudi so tukaj. Ampak nekaj naj bo jasno. O trenerju odločam jaz. In Ante Čačić je trener Maribora.'' Zagrebčan, ki je na klop Maribora prišel letos poleti in izgubil le dvakrat – obakrat na zadnji stopnici pred ligo prvakov proti češki Viktorii Plzen - , očitno še ima zaupanje nadrejenega in ostaja. Vsaj za zdaj, čeprav se njegov pogled s pogledom nekaterih, ki imajo pomembne vloge v klubu, razlikuje. Vsaj zdi se tako. ''Dobro je, da ima vsak svoje informacije. Iz tega lahko izhajaš, se pogovarjaš. Izmenjava mnenj je zelo pomembna. Ne more pa se trenerjeva vizija razlikovati od vizije športnega direktorja,'' je opozoril Zahović. ''Lahko imamo različna mnenja, a vizija mora biti le ena. Ambicioznost, ambicioznost, ambicioznost. Boj do zadnje minute,'' je nadaljeval in trenerja zbodel tudi s tem, o čemer smo že pisali. Da se Maribor ne sme predati do zadnje minute, kot se je na povratni tekmi proti češkemu prvaku.

''Trener ni bil pod pritiskom, da mora priti v evropsko ligo ali ligo prvakov. Da smo ambiciozni, da si to želimo in da se bomo v namenu po uresničitvi cilja borili do zadnje minute, to pa je razumljivo. Da bomo analizirali vsakega nasprotnika in se odpeljali ter pogledali nasprotnika v živo, to pa pričakujem. Jaz sem ga gledal,'' je še en očitek v smeri trenerja Čačića, ki v očeh večine navijačev še vedno vzbuja zaupanje, poslal Zahovič. Tako, za zdaj očitno ne bo spremembe na trenerskem stolčku Maribora, a kristalno jasno je, da se kaj kmalu lahko zgodi. Že po prvih evropskih tekmah, ki bodo na sporedu takoj po reprezentančnem premoru. Evropa je bila kamen spotike že zdaj, v prihodnosti se utegne zgodba ponoviti.

Ne spreglejte