Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 8. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Sobota, 11. 8. 2012, 11.02

8 let

Maribor je prvak, a ni nepremagljiv

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Računica Olimpije je preprosta. Ugnati Maribor in se mu približati na točko zaostanka, s tem pa narediti prvenstvo bolj zanimivo. ''S pravim pristopom ga lahko premagamo,'' razmišlja Ermin Šiljak.

Olimpija je z evropskimi nastopi končala že pred tedni, Maribor pa ne bo vsaj še do decembra. Ljubljanskim ljubiteljem nogometa se tako drevi obeta priložnost, da s slovenskem derbijem okusijo del evropskega vzdušja. ''Mariboru bo to na nek način generalka pred tekmo z Dinamom za ligo prvakov. Poznamo se dovolj dobro, odločala bo trenutna forma posameznikov,'' napoveduje Ermin Šiljak. Drevi zagovarja napadalno predstavo izbrancev, s katero bi lahko spravili na kolena branilce naslova. ''Vedno smo igrali napadalno, tako da lahko pričakujemo lepo tekmo. Vsak derbi prinese nekaj posebnega, bo pa veliko odvisno od postavitve nasprotnika, kaj nam bo sploh dovolil. Maribor je prvak, ima dobro moštvo in igra še v Evropi, vendar ni nepremagljiv. S pravim pristopom in pravo angažiranostjo ga lahko premagamo,'' je trener Olimpije spregovoril o možnostih ''zeleno-belih''. Največjo prednost Mariborčanov vidi v izkušenosti, saj naj bi bili tudi zaradi lanskoletnih izkušenj navajeni ritma strnjenega urnika domačih in evropskih tekem. ''Nekateri moji igralci so prvič igrali v Evropi, denimo 120 minut na Norveškem, še dva meseca nazaj pa v drugi ligi. Če govorimo o Šporarju. To pa je izredno velik skok. Izkušnje so na strani Maribora.''

Šiljak: Kvaliteta ni vprašljiva, manjka pravi pristop

Olimpija se lahko največjemu tekmecu in tudi prvemu favoritu za osvojitev državnega naslova z zmago približa na vsega točko zaostanka. Igra doma in naj bi računala na prednost domačega igrišča. Vendarle pa se to v tej sezoni ni izkazalo za dobitno kombinacijo, saj je na obeh domačih nastopih v 1. SNL ostala brez točk (Domžale in Gorica). ''Veliko smo razmišljali o tem, kaj je bilo. Igralci so še mladi. Kvaliteta ni vprašljiva, manjkal pa je pravi pristop. Težko se je bilo iz evropskih tekem vrniti na slovensko sceno. Niso bili navajeni ritma,'' je skušal najti ''opravičilo'' nekdanji ''golgeter'', ki se je po kriznem sestanku odločil, da v ekipi ne bo več prostora za Aneja Lovrečiča.

Zakaj pa se je ''primorski dirigent'' sploh moral posloviti? Zaradi pomanjkljivosti v igralskem ali karakternem smislu? Šiljak je odgovoril na diplomatski način in ni želel razkrivati podrobnosti: ''Odločil sem se, da bom v prihodnje gradil igro brez njega in da ni v moji viziji. Zdaj bom skušal preostale igralce nekoliko drugače razporediti.'' Da so ''zmaji'' na slovenskem derbiju odločeni pokazati najboljši obraz in sprati s sebe del gneva, ki se je pojavil po zaporednih domačih spodrsljajih, so nam razodeli že v četrtek, ko so po ljubljanskih ulicah prodajali vstopnice. ''To je posebna tekma, na kateri se gre tako kot vedno na polno. Ni nobenih kalkulacij. Drugega, kot da gremo na zmago, niti ne morem napovedati,'' je odločen Nik Omladič. Za Mariborčane vrhunec sezone še prihaja (Dinamo Zagreb), za Olimpijo pa bo napočil v soboto. Težjega in bolj prestižnega tekmeca v Stožicah v tej sezoni ne bo več.

Za dvoboj z Mariborom je vprašljiv le nastop Davorja Škerjanca, ki v zadnjih dneh ni treniral, ampak obiskoval zobozdravnika. Pri Đorđetu Ivelji, ki je v sezono vstopil z odličnimi predstavami, nenazadnje se je med strelce vpisal tudi na superpokalnem srečanju v Ljudskem vrtu, pa se še ne ve, ali se bo lahko vrnil k treningom, ali pa bo morali celo na operacijo. Olimpija bi se želela drugi možnosti vsekakor izogniti, zato še čaka na podrobnejšo zdravniško oceno.

Ne spreglejte