Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 8. 2017,
10.45

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Darko Milanič Liga Europa UEFA liga prvakov FH Hafnarfjördur Islandija Zlatko Zahović Damjan Bohar Agim Ibraimi Aleksander Rajčević

Sreda, 2. 8. 2017, 10.45

1 leto, 1 mesec

Kako je Maribor v Evropi branil prednost 1:0?

Prvič jo je še ubranil, drugič pa že zakockal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Maribor Astana Ante Šimundža Zlatko Zahović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Maribora so na Islandijo, kjer so se lahko izognili vročinskemu valu, pripotovali z zadetkom prednosti. Prejšnji četrtek so v Ljudskem vrtu prvaka Islandije odpravili z 1:0. S takšno prednostjo so v bogati klubski zgodovini na povratno srečanje v evropskem tekmovanje odpotovali le dvakrat. Na Štajersko so se vračali z mešanimi občutki.

Vijolice so v Evropi doživljale marsikaj. Premagovale so velike favorite, sodelovale v skupinskih delih največjih tekmovanj, enkrat celo prezimile v evropski ligi in zaploskale kapetanu Marcosu Tavaresu, strelskemu rekorderju evropskih klubskih kvalifikacij. Med in mleko pa se jim nista cedila vsako leto.

Bili so vzponi, a tudi padci. Maribor je izkusil številne učne ure, v katerih ga tekmeci niso le visoko premagali, ampak tudi ponižali. Prav tako ni manjkalo tekem, kjer so bili favoriti na papirju, a te vloge niso upravičili na igrišču.

Če bodo preskočili Islandce, si bodo napolnili denarnice

Rekorder Marcos Tavares je prejšnji teden prelisičil obrambo islandskega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rekorder Marcos Tavares je prejšnji teden prelisičil obrambo islandskega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida Zgodovina mariborskih tekem je pestra in zelo raznolika. Danes jo bo popestrila izkušnja iz Hafnarfjördurja, predmestja Reykjavika, kjer bodo izbranci Darka Milaniča branili prednost zadetka. Prejšnji četrtek so zmagali z 1:0. Zmago je zagotovil kdo drug kot ljubljenec mariborskega občinstva Tavares.

Mariborčani so se šele tretjič znašli v položaju, ko v izločilnem delu evropskega tekmovanja na povratni tekmi v gosteh branijo prednost z 1:0. Za napredovanje, tako želen nastop v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov, jim ne zadošča le neodločen rezultat, ampak tudi tesen poraz z vsaj enim doseženim zadetkom (1:2, 2:3 …).

Vijolice so postavljene v vlogo favorita, na katero ne namigujejo le uvrstitev na klubski lestvici Uefe in višje vrednosti igralcev, ampak tudi izkušnje v Evropi. Islandija, neprimerno močnejša v reprezentančnem kot klubskem nogometu, ni še nikdar spremljala svojega kluba v skupinskem delu tekmovanj, Maribor pa je v tem pogledu Slovenijo razvajal že šestkrat.

Vijolice so si z zmago 1:0 na široko odprte vrata play-offa kvalifikacij za ligo prvakov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vijolice so si z zmago 1:0 na široko odprte vrata play-offa kvalifikacij za ligo prvakov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bo Milaničeva četa, ki ji zaradi kazni Evropske nogometne zveze (Uefa) na klopi ne bo smel pomagati športni direktor Zlatko Zahović, izločila FH Hafnarfjördur, bodo lahko privrženci Maribora zavriskali od veselja. Uresničenih bo več ciljev. Evropska sezona se bo podaljšala vsaj do decembra, Maribor bo odigral vsaj še osem tekem, ki bi lahko postregle z zelo atraktivnimi tekmeci, blagajna pa se bo izdatno napolnila. Če bi Mariborčani v odločilnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov preskočili še zadnjo oviro in se po treh letih uvrstili v ligo prvakov, bi si prislužili najmanj 15 milijonov evrov!

Črni scenarij: izpad proti Islandcem in neuspeh v play-offu lige Europa

Če bi jim spodletelo v zadnjem krogu kvalifikacij, bi si za tolažilno nagrado priigrali nastop v skupinskem delu evropske lige, v katerem so večkrat nastopili tudi pod vodstvom Milaniča. V tem primeru bi prejeli več kot šestmilijonsko nagrado Uefe. Če pa bi na Islandiji doživeli šok in se poslovili od lige prvakov, bi se znašli v zahtevnem položaju, saj bi nato evropsko usodo reševali v play-offu lige Europa. Tako bi še naprej obstajala možnost, da ostanejo brez skupinskega dela, s tem pa tudi končajo evropsko sezono še pred začetkom septembra.

Na Cipru so Mariborčani odpirali penino

Na prvi tekmi z Maccabijem (2014) je zadel v polno Damjan Bohar, na povratni pa dvakrat Agim Ibraimi. | Foto: Vid Ponikvar Na prvi tekmi z Maccabijem (2014) je zadel v polno Damjan Bohar, na povratni pa dvakrat Agim Ibraimi. Foto: Vid Ponikvar Kako je pritisk, ki se je pojavil po domači zmagi z 1:0, v Evropi Maribor prenašal v prejšnjih letih? S tem rezultatom je v goste odpotoval dvakrat. Zanimivo je, da obakrat v zadnjih treh letih, tako da so spomini še zelo sveži.

Takrat je trenersko vlogo opravljal Ante Šimundža. Dolgoletni pomočnik Milaniča pri vijolicah je izkusil dve skrajnosti. Leta 2014 je v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, v katerem so Mariborčani tudi zdaj, prekrižal načrte izraelskemu prvaku Maccabiju iz Tel Aviva.

Na štadionu v mestu ob Dravi je Damjan Bohar s poznim zadetkom poskrbel za sladko veselje, na povratni tekmi, ki so jo zaradi negotovih razmer v Izraelu odigrali na Cipru (Larnaki), pa z remijem (2:2) poskrbeli za napredovanje. Oba zadetka je prispeval nekdanji zvezdnik Maribora Agim Ibraimi. Makedonski reprezentant, ki je lani zapustil tabor Maribora po sporu z Zlatkom Zahovićem, se je iz Slovenije preselil v vrste Astane.

Kako se bo danes odrezal Maribor na Islandiji?

  • Še enkrat bo premagal Hafnarfjördur in napredoval.
    66,43 %
    368 glasov
  • Remiziral bo in napredoval.
    13,54 %
    75 glasov
  • Izgubil bo, a vseeno napredoval.
    4,15 %
    23 glasov
  • Razočaral bo navijače in izpadel.
    15,88 %
    88 glasov
Oddanih 554 glasov

Grenka izkušnja iz Kazahstana

Dalibor Volaš je odigral domačo tekmo z Astano (1:0), nato pa bil odstranjen s prvega moštva. | Foto: Vid Ponikvar Dalibor Volaš je odigral domačo tekmo z Astano (1:0), nato pa bil odstranjen s prvega moštva. Foto: Vid Ponikvar Z bogatim kazahstanskim klubom se je Maribor srečal že leta 2015, ko je doživel eno največjih razočaranj v Evropi. 22. julij 2015 je datum konca evropske evforije, ki jo je v Maribor naselil nepozaben nastop v skupinskem delu lige prvakov (2014/15). Ta je prinesel ogromno denarja in zadovoljstva, po hitrem izpadu proti Astani pa je mariborska nogometna pravljica doživela bridki konec.

Od trenerskega položaja se je hitro poslovil Šimundža, Maribor je državno krono predal največjemu tekmecu iz Ljubljane, ogromno napetosti zaradi slabših predstav je bilo čutiti tudi v odnosu z navijači.

Sprva je vijolicam v Astani, mestu, ki leži med azijskimi stepami, kazalo odlično. Ko je Aleksander Rajčević v 40. minuti izenačil na 1:1, se je Mariboru odprla pot do napredovanja. Slovenskemu prvaku pa na najbolj oddaljenem gostovanju v zgodovini evropskih pokalov v nadaljevanju ni šlo po načrtih. Le nekaj minut pozneje se je mariborska mreža zatresla še enkrat (1:2), v drugem polčasu pa je po porazu (1:3) postalo jasno, da bodo vijolice le slabo leto po sanjski sezoni končale nastope v Evropi še pred začetkom avgusta.

Leta 2015 se je evropska sezona za NK Maribor končala še pred začetkom avgusta. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2015 se je evropska sezona za NK Maribor končala še pred začetkom avgusta. Foto: Vid Ponikvar

Razočaranje je bilo ogromno, navijači so se po izpadu spraševali, ali je bila nenadna selitev Daliborja Volaša in Aleša Mejača v B-ekipo - nobeden od izkušenih igralcev ni odpotoval v Kazahstan - sploh potrebna. Tako se je godilo Mariboru leta 2015, nazadnje, ko je v Evropi na povratni tekmi v gosteh branila prednost z 1:0. Takrat se vijolicam ni posrečilo.

Danes imajo izvrstno priložnost, da na umetni podlagi na Islandiji, kjer jih bo na delu spremljalo nekaj tisoč zagretih islandskih navijačev, dokažejo, da so boljše od Hafnarfjördurja in poskrbijo, da bo Maribor igral v Evropi vsaj do konca koledarskega leta. Dvoboj - neposrednega televizijskega prenosa ne bo - se bo po slovenskem času začel ob 20.30.
Ne spreglejte