Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
25. 6. 2014,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mario Balotelli Antonio Cassano

Sreda, 25. 6. 2014, 13.13

8 let

Mario Balotelli in Antonio Cassano: zvezdnika, ki to ne bi smela biti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italija se je poslovila od svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji. Z njo je odšel tudi Mario Balotelli.

"Eden najboljših napadalcev na svetu," smo mnogokrat slišali, ko je beseda tekla o Mariu Balotelliju, nesporno zelo nadarjenem napadalcu, a še zdaleč ne tako dobrim, kot bi ga marsikdo želel prikazati. Zgodba nogometaša, ki niti ni več tako zelo mlad (avgusta bo dopolnil 24 let), le potrjuje, da se z odličnim marketingom v današnjem času lahko naredi marsikaj. Res je, z neumnostmi, ki jih počne, si ne dela ravno usluge, a brez njih še zdaleč ne bi bil to, kar je. Eden izmed najbolj priljubljenih nogometašev na svetu. Kot tak seveda nosi (in tudi služi) denar. Kot tak ima tudi privilegij, da njegovo ime omenjajo v razpravah, v katerih beseda teče o tem, kdo so najboljši na svetu.

S tem, koliko škode naredi ekipi, se ne ukvarja nihče. Ko sem in tja zabije kakšen gol, vsi govorijo le o tem, kako dober je. Če kdaj postreže z resnično mojstrovino, o njej po svetu govorimo še dneve, tedne, tudi mesece. Toda počasi bo tudi pri njegovi zgodbi resnica prišla na dan. Če se kaj ne bo spremenilo, se temnopoltemu zabavljaču lahko zgodi podobno, kot se je zgodilo še enemu italijanskemu napadalcu, ki so ga pred leti vzdigovali v nebo.

"Pravi nogometni biser. Italijanski Diego Maradona," je bila priponka, ki so jo pred desetletjem obesili Antoniu Cassanu. Nogometašu, ki je zablestel kot zelo mlad, začel polniti medijski prostor, nekaj časa užival vlogo enega najbolj nadarjenih, kar jih je dal italijanski nogomet, potem pa potihnil. Na račun stare slave in trenutkov napihnjene genialnosti je sicer še v letih po tem podpisoval bogate pogodbe z uglednimi klubi, tudi v reprezentanci je še vedno zraven, a še zdaleč ne s tako pomembno vlogo, kot je pričakoval.

Balotelli in Cassano. Prvi je do zdaj največ prvenstvenih golov v eni sezoni zabil prav v pretekli sezoni, 14 v majici Milana v vse bolj skromni italijanski ligi je največ, kolikor je zmogel. Drugi, star je 31 let, se je v številnih sezonah, kolikor jih je do zdaj odigral, ustavil pri isti številki. Številke, s katerimi resnični zvezdniki svetovnega nogometa opravijo v enem četrtletju.

Še pogled na reprezentančno statistiko. Balotelli je na 33 tekmah za Italijo dosegel 13 golov. Cassanu se je na 39 tekmah med strelce uspelo vpisati le desetkrat. Pierre van Hooijdonk, Alvaro Negredo, Bernard Lacombe in Carsten Jancker so imena nogometašev iz zgodovine nekaterih preostalih evropskih reprezentanc (Nizozemske, Španije, Francije in Nemčije), ki se lahko pohvalijo s podobnim izkupičkom, pa niso bili deležni niti kančka pozornosti, kot jo uživata oziroma sta jo uživala Balotelli in Cassano.

Ne spreglejte