Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 9. 2021,
20.05

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Češka Milenko Ačimović kvalifikacije za evropsko prvenstvo slovenska nogometna reprezentanca do 21 let

Četrtek, 2. 9. 2021, 20.05

2 leti, 8 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP U21

Mladi slovenski nogometaši kvalifikacije začeli s porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Milenko Ačimović | Četa selektorja Milenka Ačimovića je kvalifikacije za EP 2023 odprla z minimalnim porazom na Češkem. | Foto Vid Ponikvar

Četa selektorja Milenka Ačimovića je kvalifikacije za EP 2023 odprla z minimalnim porazom na Češkem.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je danes na svoji prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2023, ki ga bosta gostili Romunija in Gruzija, z domačo Češko izgubila z 0:1 (0:0). Edini zadetek je v 89. minuti dosegel Martin Vitik.

Euro U21: Slovenija - Italija
Sportal Ačimovićevi varovanci za uvod na Češkem

Slovenska in češka mlada reprezentanca sta se nazadnje srečali na evropskem prvenstvu do 21 let v Celju 27. marca in se takrat razšli z 1:1. Tokrat pa so bili z zadetkom ob koncu dvoboja boljši Čehi.

Čehi bolj nevarni, najlepša priložnost pa Slovencem

Ti so po ne ravno nevarnem strelu Žana Trontlja v drugi minuti prevzeli pobudo in kar nekajkrat ogrozili vrata Martina Turka. Toda 18-letni član mladinske ekipe Parme je ubranil dva strela od daleč Tomaša Ostraka v sedmi in 14. minuti. Slovenci so bili prvič nevarni v 16., ko se je češka obramba dobro odzvala po nevarni podaji Aljoše Matka v osrčje kazenskega prostora.

Na drugi strani so bili Čehi bližje zadetka v 20. minuti, ko je z okoli šestih metrov streljal Pavel Šulc, žogo pa je na poti proti mreži odbil Trontelj. V 24. minuti je še enkrat, tokrat od daleč, poskusil Šulc, a je Turk strel ukrotil.

Kljub temu da so bili Čehi bolj nevarni, je najlepša priložnost v prvem delu pripadla Slovencem. Matko se je v 44. minuti znašel iz oči v oči s češkim čuvajem mreže Matejem Kovarjem, a je zelo slabo streljal. V naslednjem napadu je Turk znova posredoval po strelu Tomaša Solila.

Martin Turk klonil v 89. minuti 

V drugem polčasu je v 55. minuti prvi nevarneje poskusil branilec Michal Fukala, a ni resneje ogrozil Turka. Na drugi strani pa je štiri minute kasneje po ukradeni žogi Aljaža Casarja v nadaljevanju akcije nenatančno z roba kazenskega prostora sprožil Mark Zabukovnik.

Isti igralec je v 72. minuti močno sprožil od daleč, a zgrešil cilj mimo desne Kovarjeve vratnice. Slovenci so v nadaljevanju prihajali do več priložnosti, najlepšo slovensko v drugem polčasu pa je imel rezervist David Flakus Bosilj v 82. minuti. Po lepi akciji prav tako rezervista Luke Vešnerja Tićića je z levico Flakus Bosilj sprožil le malenkost prek vrat.

Na koncu pa so se treh točk razveselili Čehi. Ti so v 88. minuti izvedli nevarno akcijo, a je bil Turk še na mestu po strelu Kryštofa Daneka. Po kotu le minuto kasneje je bil slovenski vratar nemočen ob strelu Vitika za končnih 1:0 za domačine.

Naslednjo tekmo bodo varovanci Milenka Aćimovića odigrali v ponedeljek v gosteh proti Andori, ki je na dveh tekmah zabeležila poraza proti Kosovu (0:2) in Albaniji (0:3).

Češka : Slovenija 1:0 (0:0)

Stadion Strelecky Ostrov, sodniki: Robertson, Carr, Macleod (vsi Škotska).

Strelec: 1:0 Vitik (89.).

Češka: Kovar, Fukala, Donat, Vitik, Gabriel (od 62. Hošek), Solil, Kaloč, Kohut (od 46. Karabec), Šulc (od 83. Zlatohlavek), Ostrak (od 46. Danek), Fila (od 71. Sejk).

Slovenija: Turk, Pavlović, Zec, Stojinović, Trontelj, Markuš, Zabukovnik, Koderman (od 88. Kancilija), Casar (od 71. Vešner Tičić), Matko, Cipot (od 71. Flakus Bosilj).

Rumeni kartoni: Šulc, Donat; Markuš, Stojinović, Pavlović, Vešner Tičić.

Rdeči kartoni: /.

 

Kvalifikacije za EP do 21 let:

Skupina G:
Četrtek, 2. september (Češke Budejovice):
Češka
: Slovenija             1:0 (0:0)

Lestvica:
1. Albanija      1  tekma - 3 točke
2. Kosovo        1  -    3
3. Češka         1  -    3
4. Anglija       0 - 0
5. Slovenija     1  -    0
6. Andora        2  -    0

Ne spreglejte