Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 5. 2012,
22.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 26. 5. 2012, 22.39

8 let

Mojstrovina Kurtića prebila grški zid

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca tudi po petem dvoboju z grškimi tekmeci ni dočakala zmage. Dolgo je kazalo, da bodo Grki ubranili hitro vodstvo, a je nato stvari v svoje noge vzel Jasmin Kurtić ...

Slovenska reprezentanca se je po dolgotrajnih pripravah na oddaljenem Tirolskem, ki so ponudile možnost osmih treningov in bolj temeljitega privajanja na način dela, pa tudi taktičnega razmišljanja, ki ga zahteva selektor Slaviša Stojanović, v soboto pomerila z Grčijo. Slednja je zaradi višje uvrstitve na svetovni lestvici, pa tudi udeležbe na letošnjem Euru veljala za favoritinjo na papirju, kar je v prvem polčasu tudi upravičila, v nadaljevanju pa je slovenski pritisk le obrodil sadove.

Grki povedli že v 8. minuti

Kanček prevetreno slovensko izbrano vrsto, ki še vedno čaka na prvo zmago nad Grki (to je bila peta medsebojna tekma), so zaustavljali na način, s katerim so v kvalifikacijah za EP 2012 ponagajali Hrvaški, pa tudi ostalim. Tekmecu so prepustili občutek navidezne terenske premoči, nato pa hitro udarili takrat, ko se je Stojanovićeva četa temu najmanj nadejala in povedli. Izkoristili so že prvo priložnost. V osmi minuti je po desni strani pobegnil Vassilios Torosidis, hitri branilec Olympiacosa, se znašel sam pred slovenskim kapetanom in ga z natančnim diagonalnim strelom premagal. Slovencem ni pomagal začetni pritisk, ki ga je v 3. minuti s polpriložnostjo kronal visoki skok Tima Matavža. Z leve strani ga je zaposlil Andraž Kirm, a je žoga po strelu z glavo preletela prečko. V 5. minuti je Bojan Jokić po prodoru nesrečno končal v reklamah ob igrišču, se nato boleče prijel za glavo, kar je ob spoznanju, da je tri minute kasneje pustil praznino na svoji strani, darilo je sprejel strelec Torosidis, tudi prisililo selektorja k odločitvi, da ga je poslal z igrišča že v 20. minuti. Stojanović je pred dvobojem večkrat izpostavil, da je eno najbolj deficitarnih mest prav na levem boku in da bo reševanju vprašanja morebitne Jokićeve zamenjave na pripravah posvetil veliko časa. Odločil se je za selitev Brečka iz desne na levo stran, na desnem bočnem položaju pa je nekoliko nepričakovano dočakal priložnost Dejan Kelhar.

Matavž odrezan od soigralcev, Grki branili prednost

Grški zadetek je umrtvičil že tako nepovezano slovensko igro, o kakšnih uigranih akcijah in kratkih podajah ni bilo ne duha ne sluha (morda so se lahko navijači tolažili z mislijo, da bo prava slika nastopila na začetku kvalifikacij SP 2012, saj na tribunah ni manjkalo norveških ter švicarskih oglednikov), tako da je izkušena grška obramba zlahka kljubovala slovenskim naletom. Slovenska premoč je prišla do izraza le v izvajanjih iz kota. V 22. minuti je bilo razmerje le teh v korist Slovenije s 6:1, a je vratar Konstantinos Chalkias večino predložkov ukrotil. Tako kot tudi prodor Brečka, ki je v 27. minuti mojstrsko švignil mimo dveh branilcev, ko pa je občinstvo v osrčju kazenskega prostora pričakovalo močan strel ali pa konkretno podajo pred gol, se je Trboveljčan odločil za najslabše in poslal medlo žogo v naročje grškega vratarja. Matavž je bil v konici napada preveč odrezan od soigralcev, ki po sredini niso znali prebiti granitne grške obrambe, kaj bolje se ni godilo tudi po bokih. Napadalec PSV-ja je dočakal svojih ''pet sekund'' le v 42. minuti, ko ga je dobro zaposlil Dare Vršič, nato pa je Primorec s težkega položaja in s skrajnimi močmi prisilil Chalkiasa do posredovanja. Grki so še enkrat resno zapretili v 37. minuti, ko se je po hitri akciji v dveh potezah, podal mu je razigrani Sotirios Ninis, v nevarnem položaju znašel Georgios Samaras, a je dolgolasi napadalec Celtica po posredovanju Marka Šulerja izsilil le kot. Ostalo je pri tesnem vodstvu Santosove čete.

Priložnost Šulerja splavala po vodi

Ob polčasu se je Stojanović odločil za dve menjavi. Vršiča, ki bo v prihodnji sezoni bolj podrobno spoznaval avstrijske zelenice, je zamenjal Zlatan Ljubijankić, neprepričljivega Šišića, ki na desni strani ni poskrbel za načrtovan ''prepih'', pa Valter Birsa. Po začetnem otipavanju v drugem delu so bili bližje zadetku Grki. Theofanis Gekas je v primežu dveh slovenskih branilcev skušal prelisičiti Handanovića z lobom, ki pa je bil vse prej kot prefinjen, tako da je končal visoko nad prečko. V slovenskem napadu je še vedno manjkalo premalo uporabnih predložkov, pa tudi drznosti zveznih igralcev, ki so se nemočno zaletavali v grški zid. Udeleženci evropskega prvenstva se razen posameznih bliskov oziroma strelov z razdalje niso odločali za daljše napade. V 69. minuti je namesto Kirma vstopil Josip Iličić, ki je imel med tednom nekaj težav s poškodbo kolena. Le nekaj minute kasneje je Jasmin Kurtić nevarno izvajal prosti strel z razdalje okrog 25 metrov in z močnim nizkim strelom namučil Chalkiasa. Slednji je žogo odbil, do nje je najhitreje pritekel Šuler, a ga z neposredne bližine ni znal matirati. Po vodi je splavala najlepša priložnost Stojanovićevih izbrancev, ki pa je nakazala boljše čase, saj je Slovenija začela vedno bolj plesti obroč okrog kazenskega prostora.

''Makedonec'' razburil grške navijače

S tribun je začelo odmevati ''Slovenija, Slovenija'', glasno so pomagali tudi številni nogometni navdušenci s področja nekdanje Jugoslavije, predvsem iz BiH, ki so si družinski dom ustvarili v okolici Kufsteina, za največjo razburjenje pa je poskrbel gledalec z razvito (nekdanjo) makedonsko zastavo, kar je dodobra razburilo ''gnezdo'' najbolj glasnih grških navijačev. Končalo se je pri sočnih besednih dvobojih, oči gledalcev so se znova usmerile na zelenico. V 79. minuti je Matavža, ki se je trudil po najboljših močeh, a ni mogel pokazati svojih največjih vrlin, zamenjal bratranec Etien Velikonja, ki je tako po treh letih spet oblekel članski državni dres. Nato pa je grškim navijačem počil film. V jeznem ''galopu'' so se pognali na drugi del tribun in skušali obračunati s ''hrabrim'' Makedoncem. Varnostniki, ki so v Kufsteinu pričakovali, da bo reprezentančni dvoboj minil v prijateljskem ozračju, so obstali na mestu. Bili so presenečeni, tako da še dolgo niso znali ukrotiti razjarjene množice.

Kurtić s projektilom poskrbel za izenačenje

Na igrišču je bilo bolj mirno. Slovenija je pritiskala, želela izenačiti, a so bili napadi jalovi. Grčija je pokazala tisto, kar zna najboljše. Tekmece vreči s tira z neizprosno obrambo. A tudi ta je kapitulirala. Sprva po zaslugi Velikonje, ki so ga Grki zaustavili na robu kazenskega prostora, nato pa je idealno priložnost z roba kazenskega prostora velemojstrsko izkoristil Jasmin Kurtić. Debitant je v prvem polčasu s prostega strela z okrog 27 metrov poslal žogo čez vrata, tokrat je bil, z veliko boljšega položaja, bolj neizprosen. Sprožil je silovit strel v daljši kot vrat, ki se je od vratnice odbil izza hrbta nemočnega grškega vratarja. Sledilo je izenačenje, veselju na slovenski klopi pa ni bilo videti kraja, saj so vsi skočili v objem presrečnega Belokranjca. Grški zid je počil, slovenska reprezentanca pa je pokazala, da je na pripravah v Avstriji vstopila v začetek novega poglavja, ki naj bi vrhunec doživel septembra. Takrat bo šlo zares, za tekmovalne točke, selektor Stojanović pa bo imel pripravljenih več odgovorov na vprašanja, kako najti najboljšo enajsterico.

Ne spreglejte