Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 5. 2017,
12.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

infografika Gonzalo Higuain Paulo Dybala Radamel Falcao Kylian Mbappe Kylian Mbappe Gianluigi Buffon UEFA liga prvakov Massimiliano Allegri Leonardo Jardim Juventus Monaco

Sreda, 3. 5. 2017, 12.09

1 leto

Pred polfinalno tekmo lige prvakov Monaco – Juventus (infografika)

Buffon proti biseru, ki bi mu lahko bil oče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Gianluigi Buffon Juventus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V prvem polfinalnem paru lige prvakov se nasmiha finale branilcu naslova Realu, v drugem pa se nepremagljivi Juventus otepa vloge favorita. Za mnoge pričakovano, saj so Francozi z napadalnim in všečnim nogometom pokvarili sezono tako Manchester Cityju kot tudi Borussii Dortmund.

Tradicija, izkušnje, vrednost ekip in število navijačev so nedvomno na strani Juventusa, a v tako nepredvidljivih tekmovanjih, kot so zadnja dejanja izločilnega dela lige prvakov, ne manjka prigod, ko jih favoriti, postavljeni vsaj na papir, dobijo po prstih.

Čeprav so zvezdniki italijanskega prvaka več kot dvakrat vrednejši od senzacije sezone, tako v francoskem prvenstvu (trenutno prvo mesto) kot tudi v ligi prvakov (po 13 letih spet v polfinalu), ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi Monaco v polfinalu zagrenil življenje stari dami in poskrbel za dramatično povratno tekmo v Torinu.

 

''Juventus ima zmagovalno miselnost. Njegovi igralci so dobro organizirani in fizično zelo močni. V napadu so zelo nevarni. Za zadetek potrebujejo ponavadi le dve priložnosti. Proti njim se je zelo težko braniti,'' opozarja trener Monaca Leonardo Jardim.

Buffon že pozabil, kako je prejeti gol

Monaco je v četrtfinalu lige prvakov izločil Borussio Dortmund. | Foto: Reuters Monaco je v četrtfinalu lige prvakov izločil Borussio Dortmund. Foto: Reuters Vodilni italijanski prvoligaš je v tej evropski sezoni za razliko od najboljšega francoskega kluba, ki je v francoskem prvenstvu boljši tudi od močnega PSG, še neporažen. Ima granitno obrambo, ki proti atomskemu napadu Barcelone v četrtfinalu lige prvakov ni popustila niti za trenutek.

Mladostni veteran Gianluigi Buffon, ki se je zaradi nedavne šaljive stave o tem, ali bo ohranil nedotaknjeno mrežo proti Lionelu Messiju, znašel v težavah, je v tej evropski sezoni prejel le dva zadetka! Pozabil je že na občutek, kako je v ligi prvakov iti po žogo v mrežo.

Njegov stanovski kolega iz Hrvaške Danijel Subašić je prejel osemkrat več zadetkov. Skupno že 16, tako da se njegova mreža na tekmo prej zatrese dvakrat kot enkrat (povprečje 1,6). Vseeno so rezultati Monaca fantastični. K temu pomaga napad, v katerem blestijo nadarjeni biseri evropskega nogometa. Na tekmo dosežejo več kot dva zadetka in so v tej statistični rubriki uspešnejši od Juventusa. Njihovi napadi so učinkoviti in smrtnonosni.

Kako se bo končala današnja tekma?

  • Z zmago Monaca.
    27,14 %
    19 glasov
  • Z remijem.
    12,86 %
    9 glasov
  • Z zmago Juventusa.
    60,00 %
    42 glasov
Oddanih 70 glasov

Borussia in City sta drugačna od Juventusa

Leonardo Jardim je pred leti gostoval v Ljudskem vrtu kot trener Brage. | Foto: Sportida Leonardo Jardim je pred leti gostoval v Ljudskem vrtu kot trener Brage. Foto: Sportida O tem priča tudi podatek, da so na vrata tekmece streljali manjkrat od italijanskega prvaka, a dosegli več zadetkov. ''Tako kot Buffon tudi sam mislim, da bomo na gostovanju pri Juventusu dosegli vsaj gol. Trikrat smo zadeli v polno v Dortmundu in Manchestru, uspešni smo bili tudi pri Tottenhamu. Je pa Juventus povsem drugačen klub od omenjenih. Borussia in City nista toliko osredotočena na obrambo. Zato bomo morali proti Juventusu hitro pomakniti žogo bližje našim napadalcem,'' razkriva portugalski strateg recept, s katerim želi Monaco zagreniti večer dvakratnim evropskim prvakom.

Na seznamu strelcev pri Monacu kraljujeta Kolumbijec Radamel Falcao, ki se je po neuspešnih dokazovanjih na Otoku prerodil v dresu bogatega kluba iz kneževine, kjer je v preteklosti že izstopal, ter 18-letni Kylian Mbappe, ki se je kot strela z jasnega izstrelil med svetovno elito. Snubci so tako zagreti, da bi lahko poletni prestopni rok poskrbel za eno najvišjih odškodnin, če bi se mladi Francoz odločil za odhod.

Monaco – Juventus /danes ob 20.45/

Štadion Louis II. v Monte Carlu, glavni sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Špa)

Verjetni začetni enajsterici:
Monaco: Subašić; Mendy, Jemerson, Glik, Touré; Bernardo Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar; Mbappé, Falcao.
Manjkata: Boschilia in Carrillo (oba poškodovana)
Vprašljiva: Sidibe in Bakayoko

Juventus: Buffon; Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Marchisio; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.
Manjkajo: Khedira (kaznovan), Pjaca in Rugani (oba poškodovana)

Juventus želi kot prvi osvojiti trdnjavo v Monacu

Paulo Dybala je v četrtfinalu na tekmi v Torinu dvakrat zatresel mrežo Barcelone. | Foto: Reuters Paulo Dybala je v četrtfinalu na tekmi v Torinu dvakrat zatresel mrežo Barcelone. Foto: Reuters Pri Juventusu, ki pogreša tako izstopajočega strelca, sta najboljša Argentinca Paulo Dybala in Gonzalo Higuain. Prvi je v četrtfinalu proti Barceloni opravil levji delež pri domači zmagi s 3:0, drugi pa premore bogate izkušnje. Bi lahko poskrbela za prvi poraz Monaca na domačih tleh v tej evropski sezoni?

''Upam, da bomo prvi, ki nam bo to uspelo. Igrajo zelo odprt in neposreden nogomet. Povsem drugačnega od tistega, ko smo se nazadnje pomerili z njimi,'' je Massimiliano Allegri pojasnil, da zvečer ne pričakuje ponovitve razmerja moči iz četrtfinalnih dvobojev z Monacom iz leta 2015, ko so krajšo potegnili Francozi.

''Takrat je bil Monaco močnejši v obrambi, zdaj je boljši v napadu. Dosega veliko zadetkov, zlasti v zadnjih minutah. Zato bomo za finale potrebovali dve veliki predstavi,'' se Allegri zaveda, da ne bo preprosto preskočiti francoske ovire.

Kluba, ki sta oddaljena le slabih 150 kilometrov, sta se v evropskih pokalih pomerila le štirikrat. Boljše razmerje medsebojnih tekem ima Juventus, ki se je na vrh Evrope povzpel dvakrat, Monaco pa je v edinem finalu, leta 2004 se je v Gelsenkirchnu pomeril z Mourinhovim Portom, ostal praznih rok (0:3).
Ne spreglejte