Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 5. 2015,
19.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Josep Guardiola Jose Mourinho Lothar Matthäus Bayern München Real Madrid Barcelona Manchester City

Nedelja, 10. 5. 2015, 19.49

8 let, 1 mesec

Mourinho si je privoščil Guardiolo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trener Bayerna Josep Guardiola se po porazu z Barcelono in Augsburgom sooča s številnimi kritikami. Privoščil si ga je Jose Mourinho, zadnji neuspehi pa so zmotili tudi Lotharja Matthäusa.

Debate o tem, do kod sploh seže trenerska veličina Josepa Guardiole, očeta ''tiki-take'', ki je pred leti slovela s svojevrstno popolnostjo nogometne igre in bila skoraj nedotakljiva, so se po prepričljivem porazu proti Barceloni razširile na vse celine.

Nekateri so prepričani, da je Pep trenerski genij, ki mu ni para, in o njegovem delu največ povedo lovorike, spet drugi trdijo, da ima srečo, ker lahko vodi le izjemne klube z nadarjenimi rodovi superzvezdnikov, s katerimi se zlahka dosegajo vrhunski rezultati. V Barceloni je vodil izredne posameznike, podobno je v Bayernu, kjer je nasledil ekipo, ki je osvojila trojno krono, še nikoli pa ni imel opravka s klubom, ki ne bi spadal v ožji krog evropske elite.

Matthäus: Igralci Bayerna izgubljajo zaupanje v trenerja

Po novem porazu Bayerna, ki je v soboto Allianz Areno zapuščal sklonjenih glav in v bavarskem obračunu klonil proti Augsburgu (0:1), so zaživele kritike na račun Španca. Ko je Guardiola v soboto ponovno ostal praznih rok, še tretjič zapored, kar se mu v trenerski karieri še ni zgodilo (vštevši izpad v pokalu po loteriji kazenskih strelov že četrtič, op. p.), je kritiko na njegovo trenutno delo usmeril Lothar Matthäus.

Nekdaj prvi nogometaš sveta se kot trener oziroma selektor ni proslavil, tako da so pri večini klubov, ki jih je vodil, izostali vrhunski rezultati. Vseeno se njegovo mnenje v Nemčiji upošteva, saj spada med legende Bayerna in svetovnega nogometa.

Matthäusa so zmotili neprepričljivi rezultati nemškega prvaka v zadnjih tednih. Odkar je uradno ubranil državni naslov, je v polfinalu nemškega pokala izpadel proti Kamplovi Borussii Dortmund, čeprav je igral na domačem štadionu in imel dolgo časa v žepu vodstvo, v bundesligi pa je izgubil dve tekmi, pri tem pa ostal brez doseženega gola (0:2 proti Bayerju, 0:1 z Augsburgom). Najbolj bode v oči poraz v prvi polfinalni tekmi lige prvakov v Barceloni (0:3). Od tega srečanja je Guardiola pričakoval največ in se ga lotil z vsemi zdravimi silami, kar jih ima na razpolago.

''Guardiola je po tem, ko si je zagotovil naslov, dejal, da je zanj sezone v bundesligi že konec. Na zadnjih tekmah je tako rotiral in menjal enajsterico, da je v ekipo vnesel nemir. Igralci izgubljajo zaupanje v trenerja. Guardiola česa takega zagotovo ni pričakoval. Bayern se ne more več pohvaliti s stalno formo, ki jo je kazal prejšnjih osem mesecev ter z njo osvajal simpatije ljubiteljev nogometa po vsej Nemčiji,'' je Matthäus izrazil pomislek za televijsko postajo Sky Deutschland.

Barcelona je bila dvakrat evropski prvak zaradi Messija

Štiriinštiridesetletni Španec ima nič kaj prijetno obdobje. S svojimi varovanci je navajen prepričljivo zmagovati, ne pa doživljati poraz za porazom. V času, ko mu ne gre preveč od rok in trpijo rezultati Bayerna, se ga je lotil tudi njegov dolgoletni ''sovražnik'' Jose Mourinho.

Portugalec je kot trener Reala težko prenašal poraze proti Guardiolovi Barceloni na španskih derbijih, kot trener Interja pa ga je s skrbno pripravljeno obrambno strategijo leta 2010 izločil ''Vsak 'Anthony' (po slovensko bi ga lahko prevedli v 'vsak Jože') lahko Barcelono, za katero igra Lionel Messi, popelje do finala lige prvakov,'' se je Guardiole lotil s provokacijo, da je Barcelona dvakrat osvojila Evrope zaradi argentinskega zvezdnika, ne pa trenerja.

Portugalec mu je delno požugal že prejšnji teden, ko je Chelsea dokončno popeljal do angleške krone. Klubskim velikanom v Španiji in Nemčiji je dal jasno vedeti, da imajo v ligi neprimerno lažje tekmece od tistih, ki sestavljajo angleško premier league ter da si na Otoku ne moreš privoščiti zmag z 8:0 ali 6:0.

Jo bo Guardiola po koncu sezone res popihal na Otok?

Guardiola ima sklenjeno pogodbo z Bayernom do leta 2016, zanimanje zdaj že nekdanjega angleškega prvaka Manchester Cityja, ki ni preveč zadovoljen z zadnjimi dosežki pod taktirko Manuela Pellegrinija, pa naj bi bilo tako resno, da so novinarji bogate televizijske mreže BeIN Sport, podprte z arabskimi milijoni, že poročali o tem, da se bo Španec po koncu sezone odpravil na Otok in prevzel sinje-modre meščane.

Eden izmed poglavitnih razlogov, da bi se odločil za omenjen korak, je prijateljstvo z nekdanjima sodelavcema, ki pri Manchester Cityju opravljata direktorsko vlogo. To sta Txiki Begiristain in Ferran Soriano, s katerima je sodeloval pri Barceloni, zdaj pa že tretje leto zapored skrbita za razvoj bogatega kluba v Angliji. Če bi Pep prišel na Otok, bi se ga zagotovo razveselil Mourinho, na svoj račun pa bi prišli predstavniki sedme sile, saj bi se obnovilo rivalstvo med Josejem in Pepom.

Izgubil Reino in tekmo, Guadiola ponosen na fante

Bayern bo v torek lovil enega največjih preobratov v zgodovini evropskih klubskih tekmovanj. Proti Augsburgu je v soboto predstavil novo opremo domačih dresov, ki jih bo nosil v prihodnji sezoni, a bil rezultatsko neuspešen. Po izključitvi rezervnega vratarja Pepeja Reine, igrala se je komaj 13. minuta, se ni več pobral, ampak proti Matavževemu klubu izgubil z 0:1.

''Smo nemški prvaki. Čeprav se soočamo z nekaterimi težavami, je za nami izjemna sezona. Edini način, da se uvrstimo v finale lige prvakov, je ta, da smo boljši od Barcelone. V torek se ne bomo predali do zadnje sekunde. Ne smemo pa se zaleteti v želji, da čim prej dosežemo zadetek. Če bomo naredili to, nas lahko Barcelona potepta tako, kot nas je lani v polfinalu lige prvakov Real (v Münchnu je zmagal s 4:0, op. p.)'', je opozoril nekdanji trofejni strateg Kataloncev in dodal: ''Moramo ostati mirni, se držati našega sloga, nato pa bomo videli, kakšen bo razplet,'' je napovedal Pep, ki ga poraz proti Augsburgu ni zaskrbel.

''Ni bilo lahko igrati 80 minut z igralcem manj, zlasti po bolečem porazu v Barceloni. V bistvu sem zelo ponosen na igralce,'' je dejal Guardiola, ki ga v torek čaka izjemno težka naloga.

Barcelona je sproščena, saj si je v soboto že bolj ali manj zagotovila naslov španskega prvaka in je na odlični poti, da si po koncu sezone na glavo nadene trojno krono. Bayern bo očitno ostal le pri enojni.

Ne spreglejte