Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2013,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2013, 14.19

8 let

Mura na novih temeljih: cilji so razvoj in preboj med najboljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na novo ustavljena članska ekipa ŠD NŠ Mura 05 je svojo pot začela v četrti slovenski ligi s poudarkom na delu z mladinskimi selekcijami. Razkrivamo vam začetno vizijo, cilje in ambicije kluba.

Po drugem finančnem zlomu in razpadu Mure je nastalo že tretje člansko moštvo kluba. Tokrat upajo in verjamejo, da se stari grehi in težave ob številnih izkušnjah ter začrtani viziji ne bodo ponovili. Šli bodo po poti, na kateri želijo vztrajati in biti potrpežljivi. ŠD NŠ Mura 05 je bila ustanovljena na podlagi Nogometne šole Mure 05. Omenjena Nogometna šola pa je nastala leta 2012, in sicer tako, da se je odcepila od nekdanjega kluba, ki je imel blokiran račun in se ni zmenil za delovanje mladinskih selekcij, zato jih ni niti financiral.

Ob dobrem delu so si nogometni zanesenjaki, ki so upravljali Nogometno šolo, pridobili zaupanje lokalne skupnosti in po dogovoru priključili člansko ekipo. Poglavitni razlog ustanovitve prve ekipe je dejstvo, da drugače ne bi zadržali niti mladinskih selekcij. Tako so združili prijetno s koristnim. Tudi mladinske selekcije so vrgli iz lig, zato klub začenja od začetka na skorajda vseh tekmovalnih ravneh. Oziroma bolje rečeno, ker ima klub kot edini v Pomurju vse mladinske selekcije, članska ekipa ni začela povsem od ničle, temveč v prvi medobčinski ligi ali četrti slovenski ligi. "Verjetno so še nekateri imeli težnje po ustanovitvi članske ekipe Mure, vendar mi smo zaradi našega dela iz preteklosti imeli podporo v lokalni skupnosti, ki je uvidela, da smo si lahko zagotavljali sredstva in dokazali, da znamo voditi društvo. V upravljanje smo tako dobili tudi štadion v Fazaneriji. Dejansko je članska ekipa ustanovljena, ker se lahko potem tudi mladi igralci izkažejo med člani. Do zdaj ni bilo tako. Zdaj je filozofija, da se prva ekipa popolni z igralci iz mladinske šole in doda tisto, kar nam manjka. Prej je bilo obratno. Prvenstveno je ekipa namenjena mladincem, da se izkažejo," je uvodoma dejal vodja ŠD NŠ Mura 05 Boris Štivan.

Oglašajo se tudi škodoželjneži

Klub trenutno šteje 170 nogometašev, enajst trenerjev, trener prve ekipe je Bojan Malačič, upravni odbor na čelu s predsednikom Damirjem Banfijem pa je trenutno prostovoljni. "Upravni odbor in vse je praktično voluntersko, igralci, ki so v članski ekipi, pa dobijo povrnjene le potne stroške. Vemo, koliko lahko trošimo. Raje smo povedali, koliko lahko dobijo," pravi Štivan, ki je že na začetku doživel podtikanja. "Pogodbe s trenerji so sklenjene, ampak daleč od tistega, kar se govori in napihuje, in sicer da so trenerji bajno plačani. To je škodoželjno. Lahko zagotovim, da so plače pod tisoč evrov. Zavedamo se, da si je treba sredstva zagotoviti. Zmotilo nas je tudi naslednje. Glede Nafte nihče ni komentiral, zakaj ni začela v najnižji ligi, zdaj, ko je Mura v prvi medobčinski ligi, pa je obilica nekorektnosti. Le mi namreč v Pomurju zagotavljamo delo z vsemi selekcijami, kar je bil razlog, zakaj se je MNZ odločila, da nas uvrsti v prvo ligo."

Prvo ekipo trenutno sestavljajo predvsem mladinci in tudi kadeti, nekaj igralcev so pridobili, nekaj jih je zavrnilo, nekaj pa naj bi se jim pridružilo med sezono, ko bodo uvideli delovanje kluba. "Za pridobitev igralcev se je pa bilo treba kar pošteno potruditi. Nekaj jih bo počakalo in se nam morda pridružijo pozneje, drugi pa so imeli za trenutne razmere previsoke zahteve. Smo največji športni kolektiv v Pomurju. Dolgoročni cilj je postati vrh piramide v tem okolju. Je pa eden izmed ciljev, da igralce, ki gredo skozi našo šolo, prodamo. Prej je bilo to katastrofalno. Nekaj bi moralo biti narobe z nami, če ne bi znali iztržiti igralcev. Naš namen je tudi, da na začetku naslednjega prvenstva dodamo še dvajset igralcev."

Med prvoligaše v doglednem času

Dolgoročni cilj kluba je seveda čim boljše delo z mladinsko šolo in postati prvoligaš. Prvo uradno tekmo je članska ekipa že odigrala. V pokalu je z 2:1 premagala Šalovce. "Prva liga je zahteven projekt, želja pa seveda obstaja. To lahko dosežemo le, če bo lokalno gospodarstvo stalo za tem. Če bomo rinili na vso silo, bo to ista napaka, kot je že bila. Glede strokovnosti bomo mi vse uredili, vendar treba nas bo spremljati tudi finančno. Je pa prva liga realnost. Osnovni cilj kluba je konkurenčnost. Del prve ekipe so med drugim tudi že kadeti in razvoj naših igralcev je tisto, kar nas najbolj zanima. Če se ponudi priložnost za preboj v 1. SNL, pa jo bomo seveda zagrabili. Ekipa se bo sestavljala v okviru naših zmožnosti. Napak iz preteklosti ne bo. Prejšnji klub je imel blokiran račun, zato se je denar dajal kar na roko, to pa pri nas ni zakonito. Upam, da si čim prej pridobimo zaupanje, ki se je zaradi znanih stvari porušilo, ter si pridobimo generalnega sponzorja. Skušali se bomo truditi po najboljših močeh in verjamem, da smo na pravi poti. Nehvaležno pa je dati odgovor, kdaj bo klub spet v prvi ligi. Tega si ne bi upal povedati, vendar si tega želimo v doglednem času."

Zanimivo je, kako se trenutno financira klub. Uvodni proračun znaša okrog 90 tisoč evrov. "Ogromno sredtev pridobimo z organizacijami. Tako pripravljamo mednarodni turnir, tokrat smo imeli 96 ekip, imamo tudi mednarodni tabor, organiziramo različne prireditve in skupno se nam nabere 20 tisoč evrov na leto. Je pa na začetku zelo težko privabiti sponzorje, ko se sliši ime kluba. Storjenih je bilo veliko napak in netransparentnosti. Naš namen je, da si pridobimo zaupanje vseh," je dodal vodja in začetnik novoustanovljene Mure, ki je eden od največjih slovenskih nogometnih središč.

Ne spreglejte