Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
17.33

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Perry Groves Slovenija Arsenal

Sreda, 22. 5. 2019, 17.33

4 leta, 12 mesecev

Jubilej navijaškega društva Arsenal Slovenija

Nekdanji nogometaš Arsenala z navijači v Ljubljani obujal spomine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Kar nekaj največjih svetovnih nogometnih klubov ima tudi v Sloveniji navijaška društva. Z desetimi leti med najstarejšimi in tudi uradno priznan pri matičnem klubu pa je Arsenal Slovenija, ki je tudi eden od bolj dejavnih. Za okrogli jubilej je organiziral mednarodno druženje navijačev, obiskal ga je tudi angleški prvak s topničarji iz leta 1989.

Henrikh Mkhitaryan
Sportal Hud udarec za Arsenal, Uefo in Čeferina. Bo finale sploh regularen?

Poleg Slovencev, ki so bili na tridnevnem dogodku pričakovano najštevilčnejše zastopani, so v Ljubljano prišli še arsenalovci iz Makedonije, Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Madžarske in Anglije.

V Ljubljano so prišli še arsenalovci iz Makedonije, Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Madžarske in Anglije. | Foto: Rok Kovačič V Ljubljano so prišli še arsenalovci iz Makedonije, Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Madžarske in Anglije. Foto: Rok Kovačič

Vložen trud in čas poplačana z odlično izvedbo

"Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so prispevali svoj delež pri izpeljavi našega srečanja. Moram poudariti, da je bilo vloženega zares veliko truda, dela ter ogromno prostega časa. A vse to je poplačano z odlično izvedbo ter super odzivi udeležencev, na kar smo lahko ponosni," je srečanje komentiral predsednik društva Uroš Štefanič, glavni "krivec", da je ob jubileju Ljubljano obiskal tudi nekdanji nogometaš Arsenala, ki je dres topničarjev nosil od leta 1986 do 1992, Perry Groves.

V šestih sezonah je levi krilni napadalec, ki danes v klubu deluje kot ambasador, za Londončane odigral 155 ligaških tekem in zabil 21 golov, največjega uspeha pa se je veselil leta 1989, ko je Arsenal osvojil angleški naslov.

Arsenal je leta 1989 na nor način prišel do naslova:

Stotnija arsenalovcev v ljubljanskem lokalu

Ljubljano obiskal Perry Groves (v sredini), nekdanji nogometaš Arsenala, ki je dres topničarjev nosil od leta 1986 do 1992.  | Foto: Rok Kovačič Ljubljano obiskal Perry Groves (v sredini), nekdanji nogometaš Arsenala, ki je dres topničarjev nosil od leta 1986 do 1992. Foto: Rok Kovačič Prav naslov iz sezone 1988/89 je bil osrednja tema prvega dne srečanja. V enem izmed ljubljanskih lokalov se je zbralo približno sto navijačev Arsenala in si najprej skupaj ogledalo dokumentarni film o infarktnem koncu sezone. Topničarji so v zadnjem krogu gostovali na Anfieldu pri vodilnem Liverpoolu. Zaostajali so za tri točke in imeli slabšo razliko v golih. Potrebovali so zmago za dva gola in jo po golu Alana Smitha v 51. minuti in Michaela Thomasa v 91. tudi dobili.

"Žoga za odločujoči gol ne bi mogla pasti pred bolj primernega nogometaša. Thomas je najbolj mirna in hladna oseba, s katero sem igral, prav nič ga ni vrglo iz tira. Ne glede na pritisk se je vedno zdelo, da to nanj ne vpliva. Žogo je preprosto hladnokrvno spravil mimo vratarja. Jaz bi jo zagotovo poslal visoko na tribuno," je gol za naslov pokomentiral Groves, ki je sicer ves večer z mikrofonom v roki zelo zabaval vse prisotne. Tudi s prepevanjem in navijaškimi vzkliki.

"Arsenal za vedno!"

"Ob svojih začetkih si nismo upali niti pomisliti, da bomo nekoč nekdanjega topničarja gostili v Sloveniji. Mednarodno srečanje navijačev je zame sklep lepega obdobja spoznavanja dobrih ljudi ter obiskov nekaterih odličnih in tudi malo manj dobrih tekem, a vselej v dobri družbi. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem članom društva in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k delovanju ter aktivnostim. Arsenal za vedno," je o prihodu Grovesa v Slovenijo dejal nekdanji predsednik navijaškega kluba Alvin Žagar.

Slavni gost tudi na pikniku in dobrodelni tekmi

Groves je bil gost na pikniku, povezoval pa je tudi dražbo, namenjeno zbiranju sredstev v dobrodelne namene. | Foto: Rok Kovačič Groves je bil gost na pikniku, povezoval pa je tudi dražbo, namenjeno zbiranju sredstev v dobrodelne namene. Foto: Rok Kovačič Groves je navijače spremljal tudi v naslednjih dveh dneh. Tako je bil gost še na pikniku, ki so ga pripravili ob nogometnem turnirju. Pozneje pa je povezoval tudi dražbo, namenjeno zbiranju sredstev v dobrodelne namene.

"Vsa ta leta sodelujemo s projektom Botrstvo. Tokrat smo poleg Botrstva, sredstva zbirali še za izbrano družino v stiski. To smo izvedli z licitacijami Arsenalovih predmetov ter odigrano dobrodelno tekmo med ekipama Arsenal Slovenije ter Humanih Zvezdic - Art Football Team Slovenija (sestavljajo jo zvezdniki, glasbeniki in nekdanji vrhunski športniki, op. p.), lepo se jim zahvaljujem za udeležbo,” je še dodal Štefanič, ki je na dobrodelni tekmi zaigral tudi proti Omarju Naberju, sicer članu navijaškega društva in moštva Humanih Zvezdic.

Na licitaciji je sicer najvišji znesek dosegla polo majica s podpisom klubske legende Pata Rica, ki je bil v vlogah nogometaša in trenerja del Arsenala kar 41 let. Od tega je 16 let deloval kot pomočnik Arsena Wengerja.

Dobrodelno tekmo sta odigrali ekipi Arsenal Slovenije ter Humanih Zvezdic - Art Football Team Slovenija, ki jo sestavljajo zvezdniki, glasbeniki in nekdanji vrhunski športniki ... | Foto: Rok Kovačič Dobrodelno tekmo sta odigrali ekipi Arsenal Slovenije ter Humanih Zvezdic - Art Football Team Slovenija, ki jo sestavljajo zvezdniki, glasbeniki in nekdanji vrhunski športniki ... Foto: Rok Kovačič

Brez naslova, a z vstopnico za ligo prvakov

Čeprav se Arsenalu še tretjo sezono v nizu ni uspelo uvrstiti med najboljše štiri v angleškem prvenstvu in si s tem zagotoviti kvalificiranja v ligo prvakov, za topničarje vse vendarle še ni izgubljeno. Sredi naslednjega tedna bodo namreč zaigrali v finalu evropske lige, kjer jim bo nasproti stal Chelsea, prvak pa bo v naslednji sezoni dobil tudi mesto v ligi prvakov. Arsenal Slovenija | Foto: Rok Kovačič Foto: Rok Kovačič

"To bi zagotovo bil obliž na rano," je prepričan Groves, ki je sicer mnenja, da si številni trenutni nogometaši Arsenala ne zaslužijo mesta v 13-kratnem angleškem prvaku. Medtem ko za stratega Unaija Emeryja pravi, da je v klub prinesel novo energijo, a da ga mora zdaj klub podpreti tudi še pri kadrovanju. Še enajsterica, s katero bi v finalu v Bakuju zaigral Groves? "Leno, Monreal, Sokratis, Koscielny, Kolašinac, Xhaka, Torreira, Özil, Aubameyang in Lacazette."

Ob obisku Slovenije obžaloval le eno stvar

Ob slovesu od Slovenije je Groves, ki ga je Ljubljani spremljala žena, izrazil le eno razočaranje. "Čudovito je bilo tukaj, zares mi je všeč Slovenija, Ljubljana pa je zelo lepo mesto. Žal mi je edino, da se tako hitro vračava domov, saj sem spoznal, da Slovenija skriva še kopico čudovitih kotičkov. Predvsem na Bled sva si res želela," je dejal 54-letni Anglež.

"Kako je mogoče najlažje priti do Bleda, ali vlak pelje tja," pa je spraševala njegova boljša polovica. Oba sta namreč izrazila željo, da kmalu znova obiščeta Slovenijo.

Preberite še:

Sportal Maribor prvak le zaradi slabe Olimpije? Zgovorni Primorec meni drugače. #video
David de Gea
Sportal David de Gea zavrnil podpis nove pogodbe
Borussia Dortmund
Sportal Posel in pol: velika zvezda odšla, prišli dve. Za manj denarja.
Manchester City
Sportal Manchester City v velikem slogu do angleškega trojčka
Henrikh Mkhitaryan
Sportal Bizarna težava Arsenala, ki je Čeferina spravila v hudo zadrego
Ne spreglejte